Ceglédi politológus érti
2018. szeptember 10. 00:52

Az ellenzék egy része egyszerűen nem érti, hogy miről is kell szavazni jövő héten az Európai Parlamentben - jelentette ki Ceglédi Zoltán politológus az ATV műsorában annak kapcsán, hogy a magyar ellenzéki pártok némelyike még nem döntötte el, hogy EP-képviselőik kedden megszavazzák-e az Orbán-kormány demokráciakorlátozó intézkedéseit taglaló Sargentini-jelentést, amely a jogállamisági eljárás megindításával fenyeget Magyarország ellen.

A politológus szerint az, hogy az ellenzék hezitál, hogy megszavazzon-e egy Magyarországról bármilyen szempontból kritikusan nyilatkozó jelentést, egyébként jelzi, hogy mi itt a gond. "Nem merik föltárni a valódi problémákat, miközben nekik kéne leginkább segíteni, hogy Magyarország egy valódi jogállam legyen, független igazságszolgáltatással, megfelelő alkotmánybíráskodással és rengeteg mindennel, amiről egyébként ez a jelentés szól" - tette hozzá Ceglédi.

A DK és a Párbeszéd már korábban jelezte, hogy képviselői megszavazzák a jelentést, míg a Jobbik tartózkodni fog. Az LMP-nél még tart az online szavazás, az elnökség hétfőn ismerteti a döntést EP képviselőjével. A szocialisták is kivárnak hétfőig. A párt elnöke azonban a jelentés nagy részével egyetért.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy nyilatkozott: „Nem látom ezt az ország számára csapdahelyzetnek, a Fidesz számára mindenképpen, pláne akkor, hogyha a pártcsaládja ugye, akiket néha baloldali konspiránsnak nevez a Fidesz, de a pártcsaládján belül is lesznek olyan szavazatok, amelyek az Orbán-kormánnyal kapcsolatos jelentést támogatni fogják.”

Ceglédi Zoltán: A magyar ellenzék nem érti, miről fog szavazni az Európai Parlamentben

168 óra
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó