„Dulakodás közben”
Mit gondolhatott az az együttműködő, aki dulakodásnak hazudta a földön fekvő ember rugdosását?
2018. szeptember 10. 22:57

Egy neves borvidéken „A dulakodás közben meghalt borászra emlékeztek” – írja a hírtovábbító. A megfogalmazás eleve hamisnak látszik: dulakodás közben általában nem szoktak meghalni…

Földön feküdt, ketten rugdosták.

Ugyanarról az eseményről ezt már egy másik hírforrás írta. Igen, ez a halál már „életszerűbb”. Ha valaki a földön magatehetetlenül fekszik, és ketten is rugdossák – igen, ebbe bele lehet halni.

És ez megtörtént: az áldozatot már nem tudták újjáéleszteni.

Kiderült, hogy két nagydarab férfi szállt ki egy kocsiból, ők ütlegelték, majd amikor már a földön feküdt, tovább rugdosták a fiatal borászt. Nagydarab férfiak nagyot tudnak ütni és rúgni, ez bizony végzetes lehet.

Ám dulakodás-e, ha földön fekvőt rugdosnak.

Nem kell az értelmező szótárt elővenni: ez nem dulakodás, hanem brutális kivégzés. A dulakodásban mindkét oldalon többen vesznek részt. Ütés és rúgás a dulakodásba nem fér bele.

Az ütés és rúgás már verekedés – ha kölcsönös.

A híradások egyikéből sem derül ki, hogy az áldozat akár egyszer is visszaütött volna, vagy legalább megkísérelte volna ezt. Az bizonyos, hogy amikor már valószínűleg ájultan a földön feküdt, nem üthetett vissza.

Dulakodni sem tudott a földön fekve.

Hazudott tehát a hírtovábbító. Enyhíteni próbált egy súlyos bűncselekményt – gyilkosságot, sőt nyilvános kivégzést. Mentegette a brutális gyilkosokat: ők csak dulakodtak. Nem agyonvertek.

Együttműködővé süllyedt a hírtovábbító.

Már eleve enyhíteni próbálta a bűncselekmény – gyilkosság – megítélését. És valószínűleg sikerült is, hiszen a hatóság csak „halált okozó testi sértés” gyanújával lépett föl a gyilkosok ellen.

Halált okozó testi sértés-e, ha földön fekvőt rugdosnak?

Ha igen, akkor az atombombázás is lehet ilyen barátságosan minősíteni. Egy védekezésképtelen embert ketten is tovább bántalmazni: ki tudja, milyen cipővel, de nyilván nem strandpapuccsal rugdosni, igen, ez már súlyos eset.

Dulakodásnak semmiképp nem szépíthető.

Mit gondolhatott az az együttműködő, aki dulakodásnak hazudta a földön fekvő ember rugdosását? Miért érzett valamiféle kényszert, hogy a bűnözők mellé álljon? Tudta-e, hogy ezzel további hasonló bűncselekmények sorát könnyítheti meg?

Ezt egyelőre nem tudjuk.

De ki kell vizsgálni ezt is. Itt nem csak a két rugdosót kell testület elé állítani, hanem azt a két személyt, aki a földön fekvő, magatehetetlen ember agyonrugdosását „dulakodásnak” hazudta: a megfogalmazót, és a fogalmazványt elfogadó szerkesztőt.

Itt nem véletlenről van szó.

A „dulakodás” mint szó ki lett találva. És egy másik személy által elfogadatott. Noha már maga a haláleset is képtelenségnek mutatja, hogy itt "csak" dulakodás történt. Valakik a bűnösök pártját igyekeztek fogni, és hazudtak.

Félrevezették a társadalmat.

Hasonló történt sok már korábban is. Adódott eset, hogy „verekedésről” írtak, akkor, amikor tizennyolcan támadtak két embert. Nos, tizennyolc-kettes fölénnyel a mohácsi csatát is megnyertük volna, bármilyen balul vezette volna a csatát a vezérkar.

A baj nagy.

És – mint a költő írta – növeli, ki elfödi a bajt.

Kovács G. Tibor
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Migránskártyák: Szervezett politikai akció zajlik
  A migránsoknak osztogatott anonim bankkártyák egy újabb olyan eszközt jelentenek, amelynek valódi célja, hogy meggyorsítsa az emberek beszállítását az Európai Unióba – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó