Egy év múlva akár robotok szolgálhatják ki az embereket
A közeljövőben több munkakört is kiválthatnak a humanoid robotok. Bár a robotika jelentős fejlődés előtt áll, nehéz megmondani, hogy mikor juthatunk el odáig, hogy a mesterséges intelligencia teljesítménye megegyezzen az emberiség agykapacitásával.
2018. szeptember 15. 14:34

Egyes kutatók szerint 2025-re a mesterséges intelligencia teljesítménye akár egy teljes emberi agyéval lesz egyenértékű. A jelenleg zajló automatizációról, a negyedik vagy digitális ipari forradalom munkaerőpiaci hatásairól már évek óta lehet olvasni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének tavaly publikált kutatása értelmében a magyarországi munkahelyek körülbelül 12 százaléka már most kiváltható lenne, ami 55 szakmát érint – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A robotok többnyire az ismétlődő, robotikus lépéseket igénylő munkákat fogják várhatóan átvenni az emberektől a jövőben – jelentette ki Tanos Áron, a Magyar Robotépítők Szövetségének elnöke a műsorban. Hangsúlyozta: a robotok nem átveszik az emberek munkáját, hanem átalakítják azt, mechanikus, gépies és ismétlődő feladatokat leveszik az ember válláról. Helyette végezhetünk kreatív és empátiára épülő feladatokat.

A Pepper nevű humanoid robotot nemrégiben mutatta be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Netlife Robotics vállalat. Bartók Marcell, a Tudományok Fővárosának program főszervezője a műsorban elmondta, a humanoid robotot Tanos Áron és csapata készíti fel arra, hogy körülbelül egy év múlva munkába állhasson, például ügyfélszolgálati munkatársként. Pepper emberi gesztusok kifejezésére és beszélni is képes – tette hozzá.

A Robotics Pepper nevű humanoid robotot az Ipar 4.0 Technológiai Központban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mutatták be. A 121 cm magas és 28 kilogramm súlyú Peppert a legkorszerűbb mesterséges intelligenciával és hangfelismerő technológiával látták el. Ezeknek és a több mint 12 beépített szenzornak köszönhetően a robot felismeri a különböző hangulatokat, arckifejezéseket és gesztusokat (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A főszervező hozzátette: az ügyfélszolgálati munka monoton, amit egy automatizált robottal ki lehetne váltani. Emellett a munkaerőhiányra is megoldást jelenthetnek a robotok, hiszen például az autóiparban kiválthatja a jelenleg hiányzó szakmunkásokat.

További fejlesztésre van szükség

Az ipar számos területén segítséget jelenthetnek a robotok. A Paksi Atomerőműben jelenleg is vannak robotok, a nehezen megközelíthető és komoly odafigyelést igénylő területeken alkalmazzák őket – jelentette ki Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

Az ügyfélszolgálati robotok egyelőre még fejlesztés alatt állnak, hiszen ma még fontos az emberek számára a társas kapcsolat megléte, így tökéletesíteni kell a humanoid robotokat. Kovács Antal szerint azonban az elöregedő társadalomban komoly problémát okozhat például az idősgondozás is. Erre akár a robotok is alkalmasak lehetnek – tette hozzá az igazgató.

Bartók Marcell hozzáfűzte, a humanoid robotok jó alternatívát jelenthetnek a teljes magányra kényszerülő emberek számára.

Megjósolhatatlan jövő?

A jövőkutatás nehéz terep – jelentette ki Tanos Áron. A konszenzus a jövőkutatásban jelenleg az, hogy az emberiség egyre gyorsuló fejlődést él át. Ez közelít egy olyan ponthoz, amit úgy neveznek, hogy szingularitás. Ami ez után van, az már megjósolhatatlan. Ebben a jövőben már annyira felgyorsulnak az események, hogy már nem az emberek fogják fejleszteni az eszközöket, hanem azok saját magukat – tette hozzá.

Magyarország is az innováció motorja

Európát tartották eddig az innováció motorjának, sokan azt mondták, hogy itt van az agy, a szürkeállomány. Ez Magyarországra is igaz – mondta Bartók Marcell. Hozzátette: nem véletlen, hogy gyárat épít hazánkban a BMW, épül a zalaegerszegi tesztpálya. A járműipar az, ami kitörési pont lehet itthon.

Kiemelte: a Tudományok Fővárosa program célja, hogy a Magyarországon lévő fejlesztések, kutatások és a tudományok érdekes oldalát bemutassák az embereknek.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
MTI Hírfelhasználó