Átalakulhat az európai pártrendszer
El akarják nyomni az Európai Unióban azokat, akik másképpen gondolkodnak, azaz ellenzik a bevándorlást – fogalmazott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a Nézőpont Intézet vezetője. Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy most kivennék a határőrizetet az illetékes országok hatásköréből, három éve azonban még büntettek a határvádelem miatt Brüsszelben.
2018. szeptember 16. 11:14

„Azt gondolom, hogy amit most láttunk az Európai Parlamentben az sokkal inkább a választási kampány kezdete, mint egy komolyan vehető eljárás Magyarországgal szemben” – fogalmazott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője úgy látja, büntetni akarják azokat, akik a bevándorlás kérdésében máshogy gondolkodnak. „Ezt pedig nem kibontakoztatni, hanem elnyomni akarják” – tette hozzá.

Átalakulhat az európai pártrendszer

A Nézőpont Intézet vezetője rávilágított: a politikatudomány szerint akkor jönnek létre pártok, amikor egy komoly konfliktus alakul ki, ez történhet most is Mráz Ágoston Sámuel szerint, hiszen a bevándorlás komoly konfliktust okoz az Európai Parlamentben.

„Úgy néz ki most, hogy Európában a bevándorlás lesz ez a nagy konfliktus, ennek a két oldalán állók fognak egy új európai pártrendszert létrehozni. Hagyományosan vannak konzervatív, liberális, és történelmi okokból baloldali szocialistáknak nevezett politikai erők, de ez a mostani felállás mintha eltűnne, és olyan erős, meghatározó konfliktus a bevándorláshoz való viszony. Vannak olyanok, akik ezt helyeslik, támogatják, és az egyetlen jó útnak tartják, és vannak olyanok, elsősorban Közép-és Dél-Európában, akik azt gondolják, hogy történelmi tévedés ez a választás. Ez a vita, dilemma és konfliktus előrejelzésünk alapján meg fogja határozni az európai pártrendszert ” – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel.

Mindenki többséget akar

Azzal kapcsolatban, hogy a német képviselők Magyarország ellen, míg a bajorok Magyarország mellett szavaztak, úgy vélekedett, az elmúlt három évben körvonalazódott, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor egyáltalán nem ért egyet a bevándorlással kapcsolatban. Hozzátette, a német kancellár azon munkálkodik a francia elnökkel karöltve, hogy egy olyan többséget hozzanak létre az Európai Parlamentben, amelybe a jelek szerint a mostani szocialisták, a liberálisok, és az Európai Néppárt liberális harmada, illetve a fele tartozna bele.

Úgy vélte továbbá, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint ez a hármas koalíció akár meg tudná szerezni az európai parlamenti mandátumok többségét, azért is indul meg a kampány már most, hogy ez esetleg ne így alakuljon. „Kilenc hónap még hátra van, az alatt nagyon sok mindnet megtudhatunk” – kommentálta.

Három éve még büntettek a határőrizet miatt

Arról, hogy a határőrizetet kivennék az illetékes államok kezéből, azt mondta Mráz Ágoston Sámuel, hogy három éve még büntették, kettő éve kritizálták, egy éve meg azt mondták, hogy miért nem csinálta sokkal korábban Magyarország a határok őrzését. „Azok, akik most az európai határt Európai Unióból és Brüsszelből irányítva akarják védeni, azok tudjuk jól, hogy három éve, két éve, és talán még egy éve sem akarták védeni a határokat. Ilyenkor a belső hang azt súgja: hogy itt valami bűzlik, és nem Dániában, hanem Brüsszelben” – vélekedett.

Az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a szigetország uniós kiválását követő kapcsolatáról ülésezik az Európai Parlament (EP) Strasbourgban 2018. március 14-én (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

(Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Hozzátette, a háttérben valójában az áll, hogy a bevándorláspárti, és a bevándorlás ellenző erőknek van egy másik nagy konfliktusa, amely az egész unió jövőjéről szól, és tét az, hogy Brüsszel-központú birodalom legyen-e az unió, vagy pedig a nemzetállamok szoros együttműködése. Akik az előbbire törekszenek – így például Emmanuel Macron – azok európai szuverenitásról beszélnek, akik pedig az utóbbira, azt mondják, hogy a nemzeti szuverenitást kell megőrizni, ennek pedig alapvető eleme, hogy egy ország maga döntsön arról, hogy ki léphet be a területére, vagy ki nem. „Ezt a határvédelmet akarják brüsszeli szintekre emelni és szabályozni” – magyarázta a Nézőpont Intézet vezetője.

Azokról a magyar politikusokról, akik a Sargentini-jelentés kapcsán Magyarország ellen szavaztak, úgy vélekedett, minden olyan politikai erő, ami a nemzeti szuverenitást elárulta, az Magyarországon, demokratikus választásokon elbukott.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó