Három éve rohamozták meg migránsok a határt
Kövekkel, üvegekkel és fadarabokkal dobálták a kerítést védő magyar rendőröket, majd később mindent felgyújtottak, amit csak találtak. Szinte háborús helyzet alakult ki Röszkénél. Azt követelték, hogy Magyarország nyissa meg előttük a határt. Most az évforduló kapcsán arra figyelmeztetnek szakemberek, hogy a legújabb brüsszeli terv szerint elvennék Magyarországtól a határőrizet jogát, ami lényegében a három évvel ezelőttihez hasonló helyzetet teremtene.
2018. szeptember 16. 23:38

Egy nappal a magyar déli határ lezárása után a Magyarországon kívül rekedt bevándorlók egyre erőszakosabban követelték, hogy nyissák ki előttük a kaput. A magyar oldalon, Röszkénél több száz készenléti rendőr és terrorelhárító sorakozott fel. A kerítés másik oldalán ezrek akartak bejutni az országba.

Hangadójuk, Ahmed H. hangosbeszélőn keresztül skandálva először két órát, aztán már csak öt percet adott a magyar rendőröknek, hogy teljesítsék követeléseiket.

Miután ez nem történt meg, a bevándorlók teljes erőből nekirontottak a magyar határt védő kerítésnek. Előkerültek a kövek, a fadarabok és a palackok is. Voltak, akik a háztetőkről dobálták a magyar rendőröket. A migránsok később autógumikat és műanyag tárgyakat gyújtottak fel.

Migránsok és szerb rendőrök a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Tudták a kötelességüket a magyar rendőrök

A rendőrök könnygázzal és vízágyúval néhány perc alatt visszaszorították a támadókat. Az eseményeket a szerb rendőrség tétlenül szemlélte, a belgrádi kormány szociális minisztere pedig még tiltakozott is a vízágyú bevetése miatt mondván, a víz átfolyt a határvonalon.

„Amikor a határ lezárását követő másnap a feldühödött emberek már kvázi megrohamozzák a magyar határt, akkor a magyar rendőrök, azok tudták a kötelességüket és kvázi helytálltak egy ilyen hihetetlenül nehéz és kockázatos helyzetben”– mondta Horváth József.

A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha a kormány nem építi ki a kerítést, és a magyar határt nem azok a magyar rendőrök védik, akik a saját hazájuk szolgálatára esküdtek fel, akkor a bevándorlók már három éve betörtek volna Magyarországra. Mint mondta: ugyanez történne akkor is, ha megvalósulna a brüsszeli terv és elvennék Magyarországtól a határellenőrzés jogát.

„Egy ilyen ostrom ebből a szempontból is fel kell hogy hívja, a figyelmet, hogy ezt a problémát nem lehet így kezelni, ahogy most elképzelik Nyugat-Európában” – részletezte a biztonságpolitikai szakértő.

Töretlen a támogatás a kormány migrációs politikája mögött

A Nézőpont intézet legfrissebb kutatása szerint ráadásul a magyar kormány migrációs politikája mögött töretlen támogatás áll: a válaszadók kétharmada elégetett a védelmi intézkedésekkel.

A Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: ha a liberális elit nem is, az emberek a magyar álláspont mellett vannak.

„A politikai elitben lehet, hogy nincsenek többségben, az Európai Parlamentben biztosan nincsenek többségben a bevándorlás ellenes erők, de a társadalomban igen. Minden kutatás azt bizonyítja, hogy a közép-európaiaknak 70-80 százaléka Orbán Viktor álláspontján van. A bevándorlással szemben kritikus, sőt meg akarja azt tiltani, nem úgy mint a liberális Macron-Merkel tengely” – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: a bevándorláspárti politikai elit a Sargentini-jelentéssel is azért próbál most nyomást gyakorolni a magyar kormányra, mert az elutasítja az illegális migrációt.

hirado.hu - M1
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó