Megakadt az emberek torkán az őszödi beszéd
Tizenkét éve került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Ebben többek között azt mondta, hogy hazudtak „reggel, éjjel meg este”. Még aznap tüntetések kezdődtek, és a kormányfő lemondását követelték a résztvevők. A Nézőpont legfrissebb kutatása szerint ma is tömeges az őszödi beszéd elutasítottsága.
2018. szeptember 17. 22:53

„Nem lehet addig megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszeríti az utca tömege Orbán Viktort” – mondta Gyurcsány Ferenc vasárnap azon a tüntetésen, amelyet részben pártja, a Demokratikus Koalíció szervezett a kormány ellen. Szerinte a demonstrálóknak kell lemondásra kényszeríteniük a kormányt. Mindezt egy nap híján éppen 12 évvel azután mondta a pártelnök, hogy nyilvánosságra került az őszödi beszéd. Akkor, miniszterelnökként még másképp beszélt a tüntetőkről.

Egy titokban rögzített hangfelvételen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök beszéde hallható, ami a balatonőszödi kormányüdülőben hangzott el május végén, alig egy hónappal a választások után. Már aznap este többezres tiltakozó tömeg gyűlt össze a Kossuth téren. A tüntetők Gyurcsány Ferenc távozását követelték.

 

Tüntetéssorozat indult el

Másnap a demonstrálók a Magyar Televízió Szabadság téri székházához vonultak. A rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetéssorozat indult el.

Gyurcsány Ferenc „igazságbeszédnek” nevezte az elhangzottakat már az elejétől fogva, és nem mondott le a tüntetések ellenére sem.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója az M1-en a 12. évforduló kapcsán azt mondta, Gyurcsány Ferenc tévedésben él. Nála jobban senki nem tudhatja, hogy más az, amikor egy párt hívására mennek az utcára az emberek, és más az, amikor maguktól érzik fontosnak, hogy valami, illetve valaki ellen demonstráljanak, mint az őszödi beszéd után.

Gyurcsány beismerte, hogy hazudott

2006-ban az emberek nem valakinek a felhívására mentek ki a Kossuth térre, hanem maguktól, mert Gyurcsány Ferenc beismerte egy zárt ülésen, hogy hazudott – fogalmazott.

Tömegesen utasítják el ma is a beszédet

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint még mindig tömeges az elutasítottsága az őszödi beszédnek. A 2006-ban elhangzottakat a magyar választók döntő többsége, 78 százaléka köti Gyurcsány Ferenchez. A felmérésből az is kiderül, a válaszadók több mint fele elutasítja ma is az őszödi beszédet.

Az elemzés kitér arra is, hogy Gyurcsány Ferenc jelenlegi pártja, a Demokratikus Koalíció szavazóinak 13 százaléka nem hallott a pártelnök 12 évvel ezelőtti, botrányt és a kormányzó szocialisták jelentős népszerűségvesztését okozó felszólalásáról.

hirado.hu - M1
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Megpróbálják Párizst majmolni
  Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: "Vesszen a kormány!".
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
MTI Hírfelhasználó