Joginak álcázott politikai vita folyik
Nagyon szerencsétlen dolog, hogy most a nyugat-európai politikai baloldal oktatja ki ezeket az országokat.
2018. szeptember 18. 11:15

Magyarország és a többi kelet-európai nemzet tudja, mi az a szabadság, hiszen a kommunizmus idején megküzdött érte, ezért nagyon szerencsétlen dolog, hogy most a nyugat-európai politikai baloldal oktatja ki ezeket az országokat – mondta Kovács Zoltán hétfőn, az Európai Parlament (EP) múlt héten megszavazott, a hazánkról szóló Sargentini-jelentésére utalva.

A kormányszóvivő, aki magyar és brit újságírókkal tartott sajtóbeszélgetést hazánk londoni nagykövetségen, kijelentette: a magyarországi helyzetről politikai vita folyik, amely sok tekintetben újabb kísérlet a liberálisok részéről a filozófiai-politikai véleménynyilvánítás monopolizálására és kisajátítására, és mindenképpen politikai bosszú is, mivel egyes szakpolitikai döntésekben nem állunk be a sorba.

Kovács Zoltán rámutatott: az Európa jövőjéről folyó vita a föderalisták és a szuverenitáspártiak között zajlik, de sajnálatos módon mára szinte lehetetlenné vált az őszinte és nyílt eszmecsere e kérdésekről a vita kisajátított mivolta miatt. Hozzátette: azoknak a kérdéseknek a zömét, amelyeket a Sargentini-jelentés említ, már sikerült lezárni az Európai Bizottsággal, márpedig ha a jogi jellegű viták véget érnek, az azt jelenti, hogy az adott ügyeket rendezték.

Szavai szerint éppen ezért lehetetlenség, hogy az EP, amely nem törvényszék és nem is jogszolgáltatási szervezet, politikai ízléstől indíttatva újranyisson ilyen ügyeket. – Ez képtelenség, és ez jelenti a legnagyobb fenyegetést az európai intézményrendszer működésére – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Mint kifejtette: bár egyértelműen politikai ügyről van szó, az EP igyekezett a Sargentini-jelentést jogi ügynek álcázni, márpedig az Európai Bizottsággal és más európai intézményekkel már rendezett jogi kérdések újranyitása ellentétes a jogállamiság legalapvetőbb normáival. Kovács Zoltán szerint a Sargentini-jelentés elfogadásához szükséges kétharmados többség elérésének egyedüli módja volt a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyása, és e módszerrel az Euró­pai Parlament a jogállamiság nevében éppen a jogállamiság szentségét sértette meg.

magyaridok.hu - MTI
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó