Nem utalta el a pénzt az EU a magyar határvédelemre
A tetemes kiadások fedezetére szolgál a bevándorlási különadó is.
2018. szeptember 19. 10:27

Magyarország egyelőre még nem kapta meg azt az összeget az Európai Bizottságtól, amellyel az unió a határvédelem magyar kiadásaihoz járulna hozzá. A támogatás pedig nem jönne rosszul: a friss adatok szerint hazánk 2015 vége óta több mint 370 milliárd forintot áldozott a magyar és egyben az uniós határ oltalmazására.

Még augusztus végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az Európai Bizottság a migrációs válság 2015-ös kezdete óta a határvédelemre elköltött hazai kiadásokból 324 millió eurót – jelenlegi árfolyammal számolva több mint százmilliárd forintot – elfogad, s ebből 54 millió eurót – vagyis nagyjából 17 milliárd forintot – rövid időn belül átutal.

A fennmaradó mintegy 270 millió euró kifizetését későbbre ígérték – hangzott el akkor.

Az elmúlt három évben 373,5 milliárd fordított az állam Magyarország és egyben Európa oltalmazására Fotó: Kurucz Árpád

Megkerestük a Miniszterelnökséget, a tárca válaszából pedig az derül ki, hogy az összeg még nem érkezett meg Magyarországra. A Miniszterelnökségnél a folyamatot röviden összefoglalva kérdésünkre azt közölték: a kormány – bizonyos határvédelmi költségek megtérítése kapcsán – sürgősségi támogatási kérelmet nyújtott be.

– A beadványt a bizottság illetékes munkatársai jelenleg vizsgálják, és várhatóan a hetekben tisztázó kérdésekkel fordulnak majd a magyar kormányhoz – közölték a tárcánál.

Megjegyezték: az egyeztetések a kérdésben folyamatosak, a pályázat elbírálásával összefüggésben azonban a bizottságot nem köti határidő. Hozzátették, várhatóan a következő hónapokban, a brüsszeli állásfoglalást követően lehet konkrét időpontról és összegről beszámolni.

Mindeközben friss adattal szolgált a Magyar Időknek a magyar határvédelmi kiadásokról a Pénzügyminisztérium. A szaktárca legújabb számításai szerint 2015 vége óta pontosan 373,5 milliárd forintot fordított az állam a magyar – és egyben az uniós – határ védelmére.

Fotó: MTI

A legnagyobb összeg egyébként a tavalyi évről szóló rubrikában szerepel: a múlt esztendőben nem kevesebb mint 155 milliárd forintot áldozott hazánk erre a célra.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a határvédelmi kiadások fedezésére a törvényhozás nemrégiben új bevételi forrást alakított ki. Immár bevándorlási különadót kell fizetniük azoknak a szervezeteknek, amelyek az illegális migrációt elősegítik, támogatják, az így befolyt összeget pedig kizárólag a határok oltalmazására lehet felhasználni.

Az új köztehertípus egyébként éppen most debütál: az érintetteknek hétfőig kellett az első bevallást elkészíteniük és az adót első ízben leróniuk.

Az anyagiak kérdése kapcsán érdemes felidézni, hogy Magyarország déli, uniós külső, úgynevezett schengeni határán 2015 második felében épült meg a 175 kilométer hosszú határzár, miután naponta már több mint tízezren léptek be illegálisan Magyarországra.

Az adatok alapján nem túlzás azt állítani, hogy a kerítés sikeresen megállította az illegális migrációt: egyik napról a másikra 8-10 ezerről 10-20-ra csökkent a feltartóztatott migránsok száma.

magyaridok.hu
  • Soros legyőzte Budapestet
    Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
MTI Hírfelhasználó