Gyurcsányéknak a gyűlölet maradt
Bukás a DK-elnök által meghirdetett tüntetéssorozat.
2018. szeptember 20. 10:20

Látványosan megbukott az a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett kormánybuktató tüntetéssorozat, ahol a pár száz résztvevőt az „európaiság” nevében arra buzdították, hogy bottal üssék Orbán Viktor arcképét. Mindeközben a DK és az MSZP továbbra is azon verseng, melyikük tudna politikai hasznot húzni a Sargentini-jelentésből.

Mindent elsöprő tömeg helyett csupán 200-300, többnyire az idősebb generációhoz tartozó embert tudott megmozgatni az a tüntetéssorozat, amelyet Gyurcsány Ferenc azután hirdetett meg, hogy az Európai Parlament elfogadta a Sargentini-jelentést.

A Kossuth Lajos térre kezdetben korlátlan időre, később már csak erre a hétre meghirdetett, Ellenállás címmel futó demonstráció a kormány lemondását, tisztességes választási rendszer kialakítását és új választás kiírását tűzte ki céljául. Kedd után azonban tegnap is csupán 200-300-an vettek részt a lapzártánkkor is tartó tüntetésen, ahol többek mellett Mécs Imre volt SZDSZ-es politikus és Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője mondott beszédet.

A politikus fellépései rendre csak pár száz idős érdeklődőt vonzanak Fotó: Kurucz Árpád

A jelek szerint átütő sikerben maga Gyurcsány Ferenc sem bízott, mert már a tüntetéssorozat előtt azt írta közösségi oldalán: „Lehet, hogy most csak négy naphoz lesz erőtök. Mi lesz, ha nem érünk célt? Újrakezdjük, újrakezdjük, újrakezdjük!” A DK elnöke az első tüntetésen egyébként arról beszélt, hogy Magyarországon diktatúra van, ezért pártja arra törekszik, hogy az ellenállás kicsiny lángjából nagy tűz gyúljon.

– Harcolni azért kell, hogy a kormány jusson oda, ahová való, a magyar történelem poklára – jelentette ki. Gyurcsány szerint most fizetjük meg annak az árát, hogy 1989–1990-ben ajándékba kaptuk a szabadságot. Könnyen jött, és úgy tűnik, mintha könnyen menne, vagyis most kell megküzdenünk azért, amiért nem küzdöttünk meg akkor – tette hozzá.

Ha kormányváltó tömegek nem is jelentek meg, alpáriságból és gyűlöletből nem volt hiány a DK tüntetéssorozatán. Itt Orbán Viktor arcképével ellátott műanyag hordókat és azokhoz láncolt ütőket helyeztek ki, a színpadról pedig arra buzdították a szimpatizánsokat, hogy az európai hang kifejezéseként nyugodtan üssék a hordókat.

Mindeközben a DK és az MSZP továbbra is azon verseng, melyikük tudna politikai hasznot húzni a Sargentini-jelentésből. A szocialisták korábbi bejelentésüknek megfelelően 19 törvényjavaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé, amelyek szerintük visszaállítják a jogállamot, hogy többé ne fenyegethesse az országot a kormány miatt a 7. cikkely alkalmazása.

A párt indoklása persze meglehetősen farizeus, hiszen uniós képviselőik is megszavazták a hazánkat eljárással fenyegető jelentést. Kis idő elteltével Gyurcsány Ferencék is bejelentették: az MSZP-hez hasonlóan ők is a Sargentini-jelentés megállapításaira alapozott törvényjavaslatokat nyújtanak be a parlamentnek.

A párt EP-képviselője, Niedermüller Péter sajtótájékoztatóján azonban kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen indítványokkal állnak elő. Magyarázata szerint egyelőre egyeztetnek a szocia­listákkal, nehogy ugyanolyan előterjesztéseket készítsenek.

magyaridok.hu
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó