A határvédelemben nekünk nincs szükségünk a Frontexre
Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban.
2018. szeptember 20. 16:21

A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje.

Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy „a tagállamoknál maradhat a védekezés joga” – ismertette a miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott, szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: emellett kell ma kiállni, és többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük. Egyelőre a papírforma mellettünk van – tette hozzá a kormányfő.

A Brexitet illetően a miniszterelnök kiemelte: Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket.

Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben – fogalmazott.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta: azon mindenki csak nevet.

D_MTI20180920001

Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel belga kormányfő az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának második napján, 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A cseh és a máltai kormányfő is támogatna egy második Brexit-népszavazást

Üdvözlendő lenne egy második népszavazás az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról - hangoztatta Andrej Babis cseh és Joseph Muscat máltai kormányfő csütörtökön, az informális salzburgi EU-csúcs szünetében. Theresa May brit miniszterelnök azonban kizárta ennek a lehetőségét.

Muscat kijelentette, hogy "csaknem egyhangú" támogatása lenne annak a bennmaradó tagállamok körében, hogy megtörténjen az, ami "szinte lehetetlen", és kiírjanak egy második Brexit-referendumot a szigetországban.

"Úgy gondolom, legtöbbünk támogatná a lehetőségét, hogy a britek távlatokba helyezhessék a dolgokat, áttekintsék, hogy mikben sikerült megegyezni, megvizsgálják az opciókat, és aztán egyszer s mindenkorra döntést hozzanak" - húzta alá a máltai miniszterelnök.

Babis rendkívül sajnálatosnak nevezte a britek távozását, és közölte, lehetővé kellene tenni, hogy a lakosság ismét véleményt nyilváníthasson a kérdésről.

Hozzátette, az jelentené a probléma legegyszerűbb és leggyorsabb megoldását, ha kiderülne, hogy a britek időközben esetleg meggondolták magukat.

A Best for Britain nevű maradáspárti brit kampányszervezet hangsúlyozta: ezen nyilatkozatok azt mutatják, hogy még bőven lenne elég idő megvizsgálni, valóban ki akarja-e léptetni a lakosság többsége az Egyesült Királyságot az EU-ból. "Ideje megadni az embereknek a végső szó lehetőségét a Brexitről" - mondta a csoport vezetője, Eloise Todd.

A brit kormányfő ugyanakkor előző este leszögezte, hogy erről szó sem lehet, ahogyan a tárgyalások meghosszabbításáról sem.

D_MTZ20180920024

Orbán Viktor miniszterelnök Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő társaságában az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának családi fotózása előtt 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

D_MTZ20180920023

Családi fotó az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának résztvevőiről 2018. szeptember 20-án. A hátsó sorban jobbról a harmadik Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó