Közel 4 milliárdos felajánlás az egyházaknak
Az evangélikusoknál növekedett legnagyobb mértékben a tavalyi adóév után felajánlott 1%-os felajánlások összege.
2018. szeptember 24. 09:33

A felajánlók száma alapján is legnagyobb magyarországi egyházak összesen mintegy 4 milliárd forinthoz jutnak a 2017-es adóév után idén felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából. A katolikus, a református és az evangélikus közösségek együtt 3 milliárd 803 millió forintot gyűjtöttek.

Kevesebb adakozó, nagyobb összeg

A legnagyobb magyarországi felekezetek közül az evangélikusok mintegy 5 százalékkal, több mint 2000 fővel több adakozót tudhatnak magukénak idén. A hozzájuk kerülő összeg pedig a tavalyi után az idei rendelkezések szerint 262 millióról 300 millió fölé emelkedett. Ezzel szemben a Magyar Katolikus Egyház esetében mintegy 10 ezer fővel, nagyjából 2 százalékkal kevesebb felajánló volt, az ebből származó összeg viszont 2,5 milliárd körül alakult, ami negyedmilliárd forinttal több, mint a 2016-os adóév után, vagyis a tavalyi rendelkezések nyomán.

A reformátusok szintén növelni tudták a jövedelem adó 1 százalékából gyűjtött összeget. 100 millió forinttal több, összesen majdnem egy milliárd forintot adott össze a közel 210 ezer felajánló. Az egyébként alig érzékelhető lemorzsolódás ellenére tudott nőni az összérték.

Változás jön jövőre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén az eddiginél több magánszemély adóbevallását készítette el, ezek május 22-én, a bevallási határidő leteltével érvénybe léptek. Az egyházaknak adható egy százalék esetében jövőre változás várható – mondta az InfoRádió által megszólaltatott adószakértő, Bajusz Dániel. "Érdemes észben tartani, hogy ha idén egyháznak ajánlottunk fel egy százalékot, akkor az rögzül, tehát nem kell a következő években nyilatkozni, csak ha visszavonnánk vagy módosítanánk a korábbi rendelkezést. Ezt minden évben január 1. és május 20. között tehetjük meg. A felajánlás rögzítése csak az egyházakra vonatkozik, a civil szervezetekre nem" - emelte ki Bajusz Dániel.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél 56 millió forint gyűlt össze amit több mint 8 ezren adtak össze. A legnagyobb magyarországi egyházak mellett a törvény szerint bevett egyházként elismert közösségek közül a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége 250 millió forintos, míg a Hit Gyülekezete 80 milliós felajánlás tudhat magáénak.

Infostart
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó