Az EU többet foglalkozik Magyarországgal, mint a saját problémáival
Az EU úgy gondolja, hogy joga van felülírni a magyar emberek döntését, és támadni az általuk választott kormányt.
2018. szeptember 28. 13:43
George Friedman a Heteknek adott interjújában beszélt arról, hogy miért hasztalan a Sargentini-jelentés, az EU az összeomlás jeleit mutatja, Magyarország pedig kivételes történelmi pillanatban van.
 
A neves amerikai elemző szerint a Sargentini-jelentés elfogadása az Európai Unió részéről hatalmas felelőtlenségre vall, mert miközben Nagy-Britanniát próbálják meg magukhoz minél közelebb tartani és a jobboldali pártok népszerűségének gátat szabni, közben teljesen hasztalan támadást intéznek Magyarország ellen.
 
Friedman szerint úgy támadták például Magyarország igazságszolgáltatási rendszerét, hogy közben Németországban és Franciaországban a bírák kinevezése egy egész életre szól. A geopolitikai stratéga szerint Magyarország egy színtiszta liberális demokrácia, hiszen senki sem avatkozik bele a választások menetébe.
 
„Az EU úgy gondolja, hogy joga van felülírni a magyar emberek döntését, és támadni az általuk választott kormányt. Én a magyar emberek helyében képviselném az érdekeimet, és számon kérném ezt az EU-n” – fogalmazott.
 
A stratéga szerint az unió problémája az, hogy miközben csődöt mondott azzal, hogy Nagy-Britanniát nem sikerült a szövetségen belül tartani, Magyarország politikai elhelyezkedése miatt aggódik, s közben olyan rendszerszintű hibákat sem orvosol, mint a déli tagállamok gazdasági helyzete és az egekben levő munkanélküliség.
 
Hozzátette, mindezek egy összeomlófélben lévő intézmény tünetei.

Friedman úgy véli, Magyarország egy történelmi lehetőség előtt áll, amelynek lényege, hogy felismerje Kelet-Európának a szerencsés gazdasági és geopolitikai helyzetét. „Amíg ragaszkodnak ahhoz, hogy Közép-Európának hívják magukat, akkor fals módon a német problémákkal asszociáltatják magukat. Önök nem Németország, Magyarország nem Németországhoz tartozik” – vélekedett.

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent lapszámában olvasható.

magyaridok.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
 • Magyarország Európában jelenleg a világító fáklya
  Udvarnoky László hangsúlyozta, hogy Magyarország már most fáklya a hanyatló Európában. Szerinte éppen ezért kétségbeesnünk nem szabad, mert igenis van esélyünk arra, hogy fennmaradjunk.
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
MTI Hírfelhasználó