NAT-tervezet: kiváló anyag, számos vitakérdéssel
A KDNP oktatási szakbizottságának elnöke szerint az új Nemzeti alaptanterv tervezete számos pozitív elemet tartalmaz, ugyanakkor vitatható dolgokat is. Thaisz Miklós erről a Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt.
2018. október 2. 22:46

Nincs egyetértés abban, hogy meg kell-e határozni, milyen népdalokat, irodalmi műveket és mely írókat-költőket kell ismernie minden gyereknek. Az új Nemzeti alaptanterv kidolgozói nagyobb szabadságot adnának a pedagógusoknak. Sokan azonban nem értenek egyet a minimumismeretek elhagyásával.

A KDNP oktatási szakbizottságának elnöke szerint is kiváló szakmai anyag született, a vita alapjára tökéletesen megfelel az új Nemzeti alaptanterv tervezete, amely egy átgondolt koncepció alapján készült. Thaisz Miklós szerint viszont az már más kérdés, hogy egy ilyen komoly dokumentumot, amely alapjaiban határozza meg az oktatás tartalmát, módszertanát, szemléletét országszerte az általános- és középiskolákban, az számos vitakérdést hordoz magában.

Szerintük az mindenképpen egy problématípus az anyagban, hogy a magyar nyelv és -irodalom tantárgyból egyáltalán nem határoz meg a Nemzeti alaptanterv tervezete konkrét írót, művet, semmit – sorolta, hozzátéve –, miközben például történelem tantárgyból témakörök vannak konkrétan megnevezve. Ezt problémának látja, és nem csak azért, mert így nem egységes az alaptanterv, hanem mert, amikor a Fidesz–KDNP 2010-ben kormányra került, akkor az egy fontos cél volt az oktatás területén, hogy a nemzeti műveltség alapvető alkotásait az oktatásban megjelenjenek.

„Ne fordulhasson elő az, hogy egy diák úgy jut el mondjuk az érettségiig, hogy a magyar Himnuszt az első szavától az utolsó szaváig, tehát az összes versszakát nem ismeri” – emelte ki.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

HírTV
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
 • Salvini: Számunkra Magyarország példakép
  "Tisztelet a magyar népnek és kormánynak, a magyarok közösségének, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk!".
 • Tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
  Müller Cecília: A március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.
MTI Hírfelhasználó