Most Romániáról tárgyalnak az EP-ben
Brüsszel kettős mércét alkalmaz Kelet-Európa esetében
Romániában nagy várakozás előzi meg az Európai Parlament mai plenáris vitáját, amelyen a romániai jogállamiság helyzetét tűzik napirendre. A bukaresti szociálliberális kormánykoalíció vezetői tegnap elutasították Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének Romániával szembeni bírálatait.
2018. október 3. 11:28

Frans Timmermans a korrupcióellenes harc eddigi eredményeit veszélyeztető visszalépésnek nevezte a bukaresti kormánytöbbség által idén elfogadott új igazságügyi törvényeket és a büntetőjog módosításait. Az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament (EP) állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának hétfő esti ülésén felszólalva bírálta a bukaresti rendvédelmi szervek erőszakos fellépését is az augusztus 10-i kormányellenes tüntetésen, és arra figyelmeztette Bukarestet, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak, ha azt tapasztalja, hogy Románia megszegi az uniós szabályokat.

A bírálatokra reagálva Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt elnöke azt mondta, szerinte a LIBE-bizottságban nem vitát rendeztek, csak előítéletekre alapozott állásfoglalások hangzottak el. Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik román kormánypárt, a liberális ALDE elnöke szerencsétlen egybeesésnek nevezte, hogy az EP-választások közeledtével tűzték napirendre a román jogállamiság helyzetét, mivel szerinte a felszólalókat főleg saját választási szempontjaik vezérelték.

Viorica Dancila miniszterelnök tegnap délután Strasbourgba utazott, hogy találkozzon Timmermansszal, ma pedig részt vesz az EP romániai jogállamiságról szóló plenáris vitáján. Az országról a zöldek csoportja kezdeményezett vitát, s azt kérték, hogy az Európai Bizottság Románia esetében is aktiválja a jogállamisági mechanizmust.

Az augusztusi bukaresti rendőri fellépést is bírálta az Európai Bizottság alelnöke Fotó: Reuters

– Nemcsak Magyarországgal vagy Lengyelországgal szemben alkalmaznak kettős mércét az Európai Parlamentben, hanem általában véve a kelet-európai országokkal kapcsolatban – nyilatkozta Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője az erdélyi Maszol.ro hírportálnak.

– Románia esetében egy politikai dokumentum születik majd, vélhetően elmarasztaló árnyalatokkal – mondta Winkler, aki szerint egy európai szintű jogállamisági mechanizmusra volna szükség, amelyben egységes kritériumok alapján elemeznének uniós országokat. Az RMDSZ politikusa kettős mércét lát Románia esetében a schengeni csatlakozás halogatását illetően is, hiszen az ország teljesítette a kritériumokat.

A Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés egyébként megosztotta a romániai EP-képviselőket, 32-ből 14 nem támogatta a dokumentumot. Calin Popescu Tariceanu azt mondta, Manfred Weber áll Magyarország elmarasztalásának a hátterében, aki Orbán Viktor miniszterelnök elítélésével akarta kifejezni háláját Angela Merkel kancellárnak, amiért neki ígérte az Európai Néppárt csúcsjelölti pozícióját.

Norica Nicolai román EP-képviselő, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport egyik alelnöke pedig úgy fogalmazott: „Politikailag elhibázott lépés, mert Magyarország egy sor problémát megoldott azok közül, amelyeket az Európai Bizottság felvetett. Nem tartom szerencsésnek ezt a megoldást, már csak azért sem, mert (Lengyelország után) már a második olyan országról van szó, amely ilyen elbánással szembesül.”

Pataky István (Marosvásárhely)–MTI

magyaridok.hu
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó