Harrach: A három demokrácia
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője volt a vendége és előadója a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kaposvári összejövetelének.
2018. október 5. 20:43

A politikus előadásában a kereszténydemokrácia múltjáról és jelenéről is beszélt. Harrach Péter elmondta: a II. világháború után megerősödött kereszténydemokrata eszmerendszer szemben áll az ekkoriban kialakult, a nyílt társadalmat hirdető politikával.

Ez az eszmeiség jelenleg is szép gondolatokat próbál átvinni a társadalmi életbe – hangsúlyozta Harrach Péter. Ennek lényege, hogy a kultúrák képesek egymás mellett zavartalanul élni, a bevándorlás azonban ezt különösen megcáfolja. Hiszen párhuzamos társadalmak alakultak ki, amelyek nem képesek együtt élni és egymással szembefordulva feszültséget jelentenek. Ez ellen küzdeni kell, viszont ez nem egyszerű – tette hozzá a politikus.

A demokrácia három változata közül tehát a szociáldemokrácia gyakorlatilag eltűnt a térképről, illetve felemésztette a liberális változat. Ennek képviselői pedig sikeresen lejáratták magukat. Nyílt társadalmat hirdettek, és párhuzamos társadalmakat teremtettek. Toleranciát hirdetnek és nem képesek elviselni, ha valaki másképp látja a világot, mint ők. A kereszténydemokráciára marad a feladat, hogy érvényesítse hagyományos elveit, amelyek az emberi természethez és az élhető társadalomhoz illeszkednek.

A KDNP-s politikus sokadszorra járt már a KÉSZ rendezvényén, amelyet csaknem 30 éve, havonta egy-két alkalommal szerveznek meg Kaposváron. A rendezvényen többek között részt vett Szita Károly Kaposvár polgármestere is.

kdnp.hu
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó