Nagy Októberi Ifjúság
2018. október 9. 23:30

A mindenkinek elérhető felsőoktatásért tartottak fáklyás demonstrációt a Lehet Más a Jövő (LMJ), az LMP ifjúsági szervezetének kezdeményezésére kedden Budapesten a Corvinus egyetem épülete előtt.

A mintegy 200 tiltakozó részvételével megtartott tüntetésen Pitz Dániel, a LMJ elnöke hangsúlyozta: követelik a kormánytól, hogy senkit ne fosszanak meg a tanulás lehetőségétől, és "ne engedjék el az állam kötelékéből az egyetemeket".    

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője úgy vélekedett, hogy a Fidesz "mindent a gazdagoknak politikája bevenni készül a közoktatás után immár a magyar felsőoktatást is". Azt mondta: a kormány tervei szerint a Corvinus egyetemen jelentősen növelnék a fizetős helyek arányát, 2020-tól pedig már nem is lennének államilag finanszírozott helyek.

Ezt a rendszert meg akarják honosítani az egész felsőoktatásban, vagyis egy újabb társadalmi alrendszer "fideszes gyarmatosítását" készítik elő - tette hozzá.
Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek a társadalom- és gazdaságpolitikának következményeként százezrek szorulnak ki a felsőoktatásból.

A többség számára fizetős elitegyetemet faragnának az egykori Közgázból, sőt, utána az egész magyar felsőoktatás ezt a modellt követheti.

„Nem adjuk a jövőnket!” címet viselő megmozdulást az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet más a jövő hirdette meg, szerintük ugyanis az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyek megszüntetésével a kormány a továbbtanulás lehetőségét veszi el a jövő generációjától. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a demonstrációra reagálva közleményben jelezte: az állami helyek nem vesznek el, csak átalakulnak. Miután a BCE-t jövőre egy állami alapítású közhasznú alapítvány fogja fenntartani a minisztérium helyett, 2020-ban már nem hirdet állami férőhelyeket az intézmény. Egy új, ingyenes képzési forma – a Corvinus-ösztöndíj – bevezetésével azonban biztosítanak majd a jelenlegi államilag finanszírozott helyekével megegyező számú, több ezer térítésmentes képzési helyet.

 

Értékközpontú és bölcs transzparens a Népszava fotóján

MTI - Népszava
Címkék:
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó