Szijjártó: az ENSZ-csomag veszélyt hoz a világra
Sem a határsértéshez, sem a célországok önkényes kiválasztásához nem fűződnek emberi jogok, ezért amikor az Európai Unió migrációs kérdésben lépéseket tesz, minden esetben a nemzetközi jog talajáról kell kiindulnia, amely világossá teszi, hogy a migráció nem emberi jog – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, sajtótájékoztatón.
2018. október 15. 23:13

Szijjártó Péter az uniós és a keleti partnerségi programhoz tartozó országok külügyminisztereinek találkozóján vett részt.

Magyarország világossá tette, hogy nem vesz részt az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatában, és ehhez az állásponthoz várhatóan más országok is csatlakozhatnak az év végéig – közölte.

Nem szabad elfogadni a migrációs csomagot, mert az veszélyt hoz a világra, és ellentétes Európa érdekeivel – húzta alá Szijjártó Péter.

„Szégyenteljes, ezért csalódottak vagyunk a tekintetben, ahogyan az Európai Unió képviselte, pontosabban nem képviselte Európa érdekeit az ENSZ migrációs csomagjának tárgyalásai során” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Megalapozatlannak nevezte Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kijelentését, amely szerint az unió számára gazdasági okokból és a demográfiai helyzet kezelése szempontjából helyes válasz lenne a migráció.

„Magyarország nem így gondolja. Sem a demográfiai, sem a munkaerőpiaci kihívásokat nem migrációval kívánja megoldani. Ezt pedig tiszteletben kell tartania mindenkinek, ezek ugyanis kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó kérdések” – fogalmazott.

Magyarország az oktatási vagy a családpolitika kérdésével sikeres válaszokat tud adni, és fenntartja magának a jogot arra, hogy ezeket a döntéseket önmaga hozza meg – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt Ukrajnával

Szijjártó Péter és Pavlo Kimkin Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Mint elmondta, bizonyos tényezők azonban további aggodalomra adnak okot, ugyanis az ukrán oktatási törvény módosításának ügyében megígértekből Kijev semmit nem tartott be.

„Magyarország nem tudja a megoldás irányába tett lépésként értelmezni a nyelvtörvény első olvasatban történő elfogadását a kijevi parlamentben. Amennyiben a nyelvtörvényt ebben a formájában fogadják el, az lehetetlenné fogja tenni a magyar nyelv használatát a médiában és a kultúrában” – fogalmazott.

A külgazdasági és külügyminiszter nyugtalanítónak nevezte továbbá, hogy a Mirotvorec nevű honlap magyar magánszemélyek adatait mindenki számára hozzáférhetővé tette. Mint elmondta, ezzel kapcsolatban arra kérte az ukrán külügyminisztert, lépjen fel az ügyben.

Szijjártó Péter közölte, aggodalomra ad okot az ukrán parlament honlapján található állampolgári petíció is, amelynek célja, hogy deportálják a kárpátaljai magyarokat.

„Elfogadhatatlan, megengedhetetlen és visszataszító, hogy ma Európában ilyen javaslatra aláírásokat lehet gyűjteni” – húzta alá.

Mint elmondta, ukrán kollégájával egyetértettek abban, hogy ennek a jelenségnek véget kell vetni.

Szijjártó Péter közölte: Pavlo Klimkinnel megállapodott egy-egy tiszteletbeli konzul működési engedélyének kölcsönös megadásáról a két országban.

Emellett Magyarország megfontolja a kárpátaljai fejlesztési programjait koordináló kormánybiztosa elnevezésének – működési területének és funkciójának módosítása nélküli – megváltoztatását, ezzel egy időben pedig lehetővé válhat az új kijevi magyar nagykövet működési engedélye ügyének lezárása – tette hozzá.

A miniszter a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélését követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Ukrajnának semmilyen alapja nincs arra, hogy ne erőforrásként tekintsen kisebbségeire, vagy ennek az ellenkezőjét gondolja.

Magyarország mindig nyitott a konzultációra – tette hozzá Szijjártó Péter.

Kiemelte, Magyarország azt várja, hogy Ukrajna ne csak szavakban, hanem tettekben is mutassa meg, hogy nem kiélezni, hanem megoldani akarja a kialakult helyeztet.

Kijelentette, Magyarország a gesztusok tekintetében megtette, amit lehetett, ugyanis 27,5 milliárd forintot meghaladó értékben támogatott ukrajnai gazdasági fejlesztési programokat az elmúlt négy évben.

2600 olyan ukrán gyereknek biztosítottak nyaralást Magyarországon, akiknek a szülei érintettek, vagy érintettek voltak a kelet-ukrajnai harcokban, valamit 36 ukrán katona gyógykezelését vállalta. Magyarország azonnal segítséget nyújtott, amikor Ukrajna azt kérte, hogy ne akadjon meg a tiszta ivóvíz ellátása Nyugat-Ukrajna területén, továbbá száz ösztöndíjat biztosít ukrán fiataloknak magyar egyetemeken úgy, hogy annak költségét teljes egészében a magyar állam biztosítja – közölte.

Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy Ukrajna is hoz olyan döntéseket, amelyek a megoldás felé mozdítják a kialakult helyzetet.

MTI
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó