Készen állunk arra, hogy megvédjük az igazunkat
Varga Judit szerint nyomást akarnak gyakorolni
Nem szabad elfelejteni, hogy ez a jelentés a brüsszeli bevándorláspárti többség támadása a bevándorlásellenes Magyarország ellen.
2018. október 19. 09:57

– Még nem is a Sargentini-jelentés tartalmán vitatkozunk, de máris rengeteg a nyitott kérdés – fogalmazott a Magyar Időknek Varga Judit a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárással kapcsolatban.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára egyúttal megerősítette: az osztrák elnökség feladata lesz dönteni arról, hogy az eljárást kezdeményező Európai Parlament (EP) részese lehet-e a Tanács előtt zajló folyamatnak.

– Mindenesetre nem titok, hogy nagy a politikai nyomás – hangsúlyozta az államtitkár, aki újfent emlékeztetett a Tanács jogi szolgálatának a véleményére, miszerint az uniós szerződések nem adnak lehetőséget az EP-nek arra, hogy az eljárás ezen szakaszában részt vegyen. Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy ez a jelentés a brüsszeli bevándorláspárti többség támadása a bevándorlásellenes Magyarország ellen.

Judith Sargentini, a hazánkkal szemben a hetes cikkelyt elindító határozat jelentéstevője kevésbé meglepő módon az EP további szerepvállalását szorgalmazza.

A holland zöldpárti képviselő Twitter mikroblogján azt írta: „Mivel a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni jogállamisági folyamatok közel azonos súllyal bírnak, és a lengyel eljárást kezdeményező Európai Bizottság részt vesz a Tanács előtt zajló folyamatban, logikus lenne, ha maga az Euró­pai Parlament vihetné a Magyarországról szóló jelentést a miniszterek elé.”

Varga Judit államtitkár bár nem nevezte meg név szerint a parlamenti szerepvállalást sürgető tagállamokat, elmondta: egyértelműen a magyar migrációs állásponttal egyet nem értő EU-országokról van szó. Arra a felvetésre, hogy a jövő évi európai parlamenti választások kimenetelétől függően, hazánk számára akár pozitív is lehet az EP bevonása, úgy fogalmazott: az európai választások még nagyon messze vannak, így felesleges lenne politikai taktikázásba bocsátkozni egy ilyen eljárási kérdés tekintetében.

Az államtitkár mindenesetre azt is leszögezte: az Euró­pai Parlamentnek a Sargentini-jelentésről folytatott vita során volt lehetősége véleményt alkotni, ráadásul az uniós szerződések két helyen is – köztük az eljárás elindításával – lehetőséget adnak a testületnek a fellépésre, de nem most. Ami a lengyel ügyet illeti, Varga Judit kérdésre Budapest és Varsó potenciális összekapcsolására is kitért.

Mint mondta, továbbra is bízni kell az uniós jogbiztonságban, legalább egy jogállamisági eljárás során. – Az uniós szerződések idevágó rendelkezései következetesen egyetlen tagállamról szólnak – emlékeztetett az államtitkár.

A politikus úgy véli, továbbra is bízni kell az uniós jogbiztonságban Fotó: Kormány.hu/Botár Gergely

Az eljárásban az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) keddi ülésén írásos tájékoztatást kértek a magyar kormánytól, ám Varga Judit egyelőre nem nevezett meg pontos időpontot a dokumentum elkészítésével kapcsolatban.

– Nincs szigorú időkeret, hiszen teljesen ismeretlen terepen járunk, az ÁÜT napirendjén először szerepel a hetes cikkely szerinti eljárás – mondta, hozzátéve: ezzel az osztrák elnökség is tisztában van, és nemcsak Magyarország jár az emlegetett ismeretlen terepen, hanem az eljárás valamennyi résztvevője.

– Mi mindenesetre készen állunk arra, hogy bárhol és bármikor megvédjük az igazunkat, hiába akarnak nyomást gyakorolni a magyar bevándorláspolitikára – jelentette ki Varga Judit.

magyaridok.hu
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Novák: Párizs a média félretájékoztatásának az áldozata
  Önkéntesen döntöttünk arról, hogy az európai parlamenti választásokig hátralévő időszakban felfüggesztjük a kapcsolatainkat az Európai Néppárttal, és megvárjuk, milyen irányt vesz az a folyamat, amely egy támadássorozatot jelentett Magyarország ellen - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Párizsban Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke.
 • Politológus: az Európai Néppárt veszít erejéből
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
MTI Hírfelhasználó