Készen állunk arra, hogy megvédjük az igazunkat
Varga Judit szerint nyomást akarnak gyakorolni
Nem szabad elfelejteni, hogy ez a jelentés a brüsszeli bevándorláspárti többség támadása a bevándorlásellenes Magyarország ellen.
2018. október 19. 09:57

– Még nem is a Sargentini-jelentés tartalmán vitatkozunk, de máris rengeteg a nyitott kérdés – fogalmazott a Magyar Időknek Varga Judit a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárással kapcsolatban.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára egyúttal megerősítette: az osztrák elnökség feladata lesz dönteni arról, hogy az eljárást kezdeményező Európai Parlament (EP) részese lehet-e a Tanács előtt zajló folyamatnak.

– Mindenesetre nem titok, hogy nagy a politikai nyomás – hangsúlyozta az államtitkár, aki újfent emlékeztetett a Tanács jogi szolgálatának a véleményére, miszerint az uniós szerződések nem adnak lehetőséget az EP-nek arra, hogy az eljárás ezen szakaszában részt vegyen. Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy ez a jelentés a brüsszeli bevándorláspárti többség támadása a bevándorlásellenes Magyarország ellen.

Judith Sargentini, a hazánkkal szemben a hetes cikkelyt elindító határozat jelentéstevője kevésbé meglepő módon az EP további szerepvállalását szorgalmazza.

A holland zöldpárti képviselő Twitter mikroblogján azt írta: „Mivel a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni jogállamisági folyamatok közel azonos súllyal bírnak, és a lengyel eljárást kezdeményező Európai Bizottság részt vesz a Tanács előtt zajló folyamatban, logikus lenne, ha maga az Euró­pai Parlament vihetné a Magyarországról szóló jelentést a miniszterek elé.”

Varga Judit államtitkár bár nem nevezte meg név szerint a parlamenti szerepvállalást sürgető tagállamokat, elmondta: egyértelműen a magyar migrációs állásponttal egyet nem értő EU-országokról van szó. Arra a felvetésre, hogy a jövő évi európai parlamenti választások kimenetelétől függően, hazánk számára akár pozitív is lehet az EP bevonása, úgy fogalmazott: az európai választások még nagyon messze vannak, így felesleges lenne politikai taktikázásba bocsátkozni egy ilyen eljárási kérdés tekintetében.

Az államtitkár mindenesetre azt is leszögezte: az Euró­pai Parlamentnek a Sargentini-jelentésről folytatott vita során volt lehetősége véleményt alkotni, ráadásul az uniós szerződések két helyen is – köztük az eljárás elindításával – lehetőséget adnak a testületnek a fellépésre, de nem most. Ami a lengyel ügyet illeti, Varga Judit kérdésre Budapest és Varsó potenciális összekapcsolására is kitért.

Mint mondta, továbbra is bízni kell az uniós jogbiztonságban, legalább egy jogállamisági eljárás során. – Az uniós szerződések idevágó rendelkezései következetesen egyetlen tagállamról szólnak – emlékeztetett az államtitkár.

A politikus úgy véli, továbbra is bízni kell az uniós jogbiztonságban Fotó: Kormány.hu/Botár Gergely

Az eljárásban az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) keddi ülésén írásos tájékoztatást kértek a magyar kormánytól, ám Varga Judit egyelőre nem nevezett meg pontos időpontot a dokumentum elkészítésével kapcsolatban.

– Nincs szigorú időkeret, hiszen teljesen ismeretlen terepen járunk, az ÁÜT napirendjén először szerepel a hetes cikkely szerinti eljárás – mondta, hozzátéve: ezzel az osztrák elnökség is tisztában van, és nemcsak Magyarország jár az emlegetett ismeretlen terepen, hanem az eljárás valamennyi résztvevője.

– Mi mindenesetre készen állunk arra, hogy bárhol és bármikor megvédjük az igazunkat, hiába akarnak nyomást gyakorolni a magyar bevándorláspolitikára – jelentette ki Varga Judit.

magyaridok.hu
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó