Cél a hajléktalanságból való kitörés segítése
Rétvári Bence: Az emberek nem maradhatnak az utcán
A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó, hétfőn hatályba lépett jogszabály célja, hogy nagyobb segítséget kapjanak a rászorulók, akik akkor törhetnek ki több eséllyel a hajléktalanságból, ha igénybe veszik a nekik szóló ellátásokat – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Utoljára frissítve: 2018. október 19. 14:21
2018. október 19. 14:16

Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 28 évben sokféle, a hajléktalanokat érintő szabályozás született, de egyiknek sem sikerült segítenie a rászorulókon, hiszen továbbra is sokan közterületeken húzták meg magukat.

Az államtitkár szerint a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállásokon keresztül vezet. Közölte, az elmúlt években mindig volt elég szálláshely, az igazi probléma az, hogy az ellátást nem vették igénybe, pedig azzal a rászorulók olyan segítséget kapnak, amely segít kitörni a hajléktalanságból – mutatott rá.

Rétvári Bence úgy látja, azok, akik azt mondják, hogy biztosítani kell mindenkinek a jogot ahhoz, hogy az utcán élhessenek, nem segítenek a hajléktalanokon. Szerinte ezek az emberek nem egy humánus megoldást javasolnak, mert az utcán élve nem lehet kitörni a hajléktalanságból.

Rámutatott arra is, hogy a hajléktalan emberek nemcsak szállást és étkezési lehetőséget kapnak, hanem például orvosi ellátást is, így segítve, hogy munkaképes állapotba kerüljenek.

Az államtitkár elmondta, az idei évi költségvetésben több mint 9 milliárd forint szerepel hajléktalan ellátásra, és most ezt megnövelték egy 300 millió forintos tartalékalappal.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője elmondta, hogy az általuk fenntartott Feszty Árpád utcai centrumban nemcsak szállást és étkezés biztosítanak, hanem negyven beteg hajléktalan ember számára a lábadozást is. Hozzátette: a szeretetszolgálat mozgó orvosi szolgálatot is működtet.

Rétvári Bence: Az emberek nem maradhatnak az utcán

Hétfő óta tilos életvitelszerűen közterületen élni. A fedél nélküliek nappali melegedőkben és éjszakai szállásokon tartózkodhatnak. Az ellenzék szerint hajléktalanságról szóló törvény módosítása nem megoldás a problémára. Rétvári Bencét, az EMMI parlamenti államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában azt mondta az eddig próbálkozások nem voltak emberségesek. A jogszabály célja az, hogy a hideg idő beköszöntével beköltöztessék az embereket a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg, viszont az utcán igen.

Az elmúlt években sok tapasztalatot gyűjtöttünk, a korábbi modellek és próbálkozások nem voltak humánusak, emberségesek. Nem tudták érdemben segíteni a hajléktalanokat, mert továbbra is az utcán éltek – magyarázta Rétvári Bence.

A jogszabály fő célja, hogy a hideg idő beköszöntével beköltöztessék az embereket a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg, viszont az utcán igen. A hajléktalanságból való kitörés csak a hajléktalanszállókon keresztül sikerülhet – tette hozzá az EMMI parlamenti államtitkára.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a leghidegebb vörös kód esetén is volt még szabad kapacitása magyar hajléktalanszállókon. Reggel 8-tól este 6-ig vannak a nappali melegedők, este 6-tól reggel 6-ig pedig vannak az átmeneti szállások.

A probléma sosem abból volt, hogy nem volt elég hely. Hanem az, hogy nem mentek be. Meg kell menteni ezeknek az embereknek a jövőjét, nem maradhatnak az utcán vagy aluljárókban – hangsúlyozta Rétvári Bence.

A kormány 9,1 milliárd forinttal támogatja az ellátórendszert, valamint rendelkeznek egy 300 millió forintos alappal, amelynek egy részét a hajléktalanszállók fejlesztésére költik. Mindenki máshogy kerül ide, mindenki máshogy kerül ki innen, Személyre szabottan segítenek a kijutásban, itt van nagy szerepük a szociális munkásoknak, karitatív szervezeteknek.

Az EMMI parlamenti államtitkára kitért az az elektronikus egészségügyi szolgáltatásra is, amely egy éve működik. 2017-es indulása óta kötelezően használnak a közfinanszírozott járó-és fekvőbetegek ellátó intézmények. November elsejéig a magán ellátóknak is csatlakozniuk kell.

Rétvári Bence kiemelte ennek az a lényege, hogy kiteljesedik az ellátórendszer. Egy éve már minden adatunk egy digitális felhőbe rögzül. Ez azért fontos, mert innen minden orvos le tudja hívni az adatainkat, akkor is, ha ő addig nem kezelt minket. Ezek a plusz információk életet tudnak menteni.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

echotv.hu

MTI
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • A Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is
  A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.
 • A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához
  Miért fontos, hogy történelmet tanuljunk? Milyen értékeket, ismereteket, tudásokat akarunk átadni, megtanítani az utánunk jövő nemzedékeknek és mi célból?
 • Bayer: Gruevszki bűne
  Gruevszki a migránsválság kellős közepén, országa jobboldali vezetőjeként kerítést épített a görög határszakaszra, és bejelentette, hogy mindenáron feltartóztatja az inváziót.
MTI Hírfelhasználó