Hová tűnt Cameron, a kilépés fő felelőse?
Boris Johnsonnal barátkozik és emlékirataival rántaná le a leplet a brexitről David Cameron. A 2016-os kilépési népszavazásba belebukott brit exkormányfő bár hivatalosan nem fontolgatja a visszatérést a nagypolitikába, a hogyléte a mai napig foglalkoztatja a szigetország lakosságát.
2018. október 19. 14:41

Nagy-Britannia és Európa egyes részein nem Nigel Farage-t, hanem David Cameron exminiszterelnököt emlegetik Mr. Brexitként. Érthető okokból: az elmúlt két évszázad legfiatalabb brit kormányfőjeként Cameron 2013-ban ültette el végleg a brexit gondolatát, amikor a Bloomberg londoni székházában arról beszélt: amennyiben a 2015-ös választásokon győzelmet aratnak a konzervatívok, népszavazásra kellene bocsátani a brit EU-tagság kérdését.

Cameron öt évvel ezelőtt ugyanazzal a problémával küzdött, mint Theresa May 2018-ban: hogyan is lehetne az euroszkeptikus képviselők és szavazók maguk mellé állításával egy erős konzervatív tömörülést létrehozni. A miniszterelnök feltehetőleg nem is akarta a 2016-os népszavazást, bízott benne, hogy annak a gondolatát szép lassan felemésztik a belpolitikai történések – írta nemrég a The Independent hírportál.

A „véletlenül bekövetkező” brexit egyre hangsúlyosabb szerepet kap a brit sajtóban, és egyre több helyen merül fel a kérdés: hova tűnt David Cameron, aki Nagy-Britannia politikai instabilitását okozta?

Ha hinni lehet a találgatásoknak, az exkormányfő visszatérésére már nem kell sokat várni, jövő szeptemberben ugyanis megjelenik a 800 ezer font (300 millió forint) ellenében megírt életrajzi könyve, amely nemcsak a brexit politikai körülményeiről, de ma is vezető pozícióban lévő londoni politikusokról ránthatja le a leplet. A könyv időzítése sem a véletlen műve: Cameron bízik benne, hogy jövő őszre a szigetország már maga mögött hagyja az uniót, és ekkor veheti kezdetét a Theresa May székének megörökléséért folytatott kampány is, írta a The Times.

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A lapnak arról is tudomása van, hogy Cameron kifejezetten Michael Gove jelenlegi környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztert okolja a brexitreferendum „kudarcos” kimeneteléért: Gove a Cameron-kormány igazságügyi minisztereként a brexittábor egyik kampányarca volt, és a népszavazást követően az elsők között szállt harcba a miniszterelnöki pozícióért. Utóbbi annak fényében érdekes, hogy akkoriban Cameron fő árulójaként Boris Johnson londoni főpolgármestert kiáltották ki.

Úgy tűnik, ezt a sebet az idő begyógyította: sajtóforrások szerint Cameron és Johnson (akik a prominens Eton magániskolában ismerték meg egymást) az utóbbi időben több alkalommal is találkoztak. Nemrég épp a konzervatívok Chequersben tartott brexittalálkozója előtt, írta a Deutsche Welle, hozzátéve: a politikusok mélységesen egyetértenek abban, hogy Theresa May jelenlegi kilépési stratégiája a lehető legrosszabb London számára.

Bár arról egyelőre nincs információ, hogy Johnson és Cameron fontolgatnák a politikai szövetséget, a legtöbb cikk tényként állítja, hogy Cameron jelenleg „alulfoglalkoztatott”.

– Szóba került számára a NATO-főtitkári pozíció, de ezt nehezen lehetne lenyomni az európai országok torkán – fogalmazott a Deutsche Wellének nyilatkozó szakértő. Az exminiszterelnöknek ennek ellenére bőven van bevételi forrása: a már említett, jól fizető emlékiratok mellett az elmúlt években az Egyesült Államokban és Ázsiában is politikai tartalmú – szintén nagy összegekkel megjutalmazott – beszédeket tartott.

Cameron továbbá egy egymilliárd dollár értékű kínai–brit befektetési alapot is vezet, ami miatt idén januárban került a címlapokra: egy kínai üzleti vacsora egyik résztvevője ugyanis tizenkétezer fontot (több mint négymillió forintot) fizetett csak azért, hogy a bukott miniszterelnök mellett ülhessen.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó