Felborulhat az autonóm Dél-Tirol békéje
Feszültséget keltett az észak-olaszországi Dél-Tirolban, hogy a bécsi kormány kettős állampolgárságot ajánlott fel a német nyelvű lakosságnak. A dél-tiroliak most vasárnap választják meg az ­autonóm megye parlamentjét, ám a felvetés megbolygatta a két nemzet békés együttélését.
2018. október 21. 17:14

Dél-Tirol kérdése hosszú ideje feszültségforrás Olaszország és Ausztria között, és Sebastian Kurz osztrák kancellár nem javított a helyzeten júliusban, amikor meglebegtette, hogy Bécs lehetővé tenné a kettős állampolgárságot a német és a ladin nyelvet beszélő dél-tiroliaknak – az olaszokat kizárva e körből.

Olaszország leggazdagabb tartományában furcsa elegyet alkot a német és olasz ajkú társadalom, Bolzano autonóm megyét sikerreceptként is emlegetik a társadalomtudósok.

 

Választásokra készülnek a tartományban Fotó: Europress/AFP

Az alpesi tájon az osztrák településeken is látható épületek között felbukkannak az olasz borozók, az utcatáblák kétnyelvűek, és már a vegyes házasságon sem lepődnek meg a közjegyzők.

A közigazgatásban egy etnikai arányossági rendszer működik, amely alapján mindhárom nyelvcsoport a lakosság arányának megfelelően jelenik meg a közalkalmazottak sorában, ahol kötelező a kettős nyelvvizsga is.

A külön anyanyelvű oktatás azonban sokak szerint nem segíti az integrációt, és a Dél-Tirolban gyakran megfordulók megtapasztalhatták, hogy a színfalak mögött a két nemzet féltve őrzi identitását.

Éppen ezt lovagolták meg a választási kampányban a német és ladin nyelvű pártok, amelyek támogatták Sebastian Kurz javaslatát is. A Bécs felé húzó német nyelvűek úgy érveltek, a kettős állampolgárság megerősítené az európai identitást, enyhítve a szélsőjobboldal nyomását.

A gyakorlatban persze több kérdést is felvet az elképzelés. „Az egyik lehetőség az állampolgárság történelmi, származási alapon való megadása, azaz az érintettnek bizonyítania kell, hogy felmenői az Osztrák–Magyar Monarchia állampolgárai voltak – magyarázta Günther Pallaver, az Innsbrucki Egyetem politikatudomány-professzora a The Local című hírportál olasz kiadásának.

– A másik lehetőség etnikai, avagy nyelvi: a dél-tiroliaknak hivatalosan dönteniük kell, melyik nyelvi csoporthoz tartoznak. Jelenleg ehhez nem szükséges semmilyen vizsgálat vagy ellenőrzés” – tette hozzá. A professzor szerint az is akadályt jelenthet, hogy Ausztriában jelenleg nem engedélyezett a kettős állampolgárság.

Az olasz anyanyelvűek ellenzik az ötletet, a három etnikai csoportot képviselő Zöldek pártja pedig jelezte, szerinte az olaszok kizárása tovább fokozná a feszültséget a két nemzet között. Az ellenzők azt is felvetették, hogy a kettős állampolgárság utat nyitna a migránsoknak az osztrák állampolgárság felé.

A római kormány Kurz javaslatát támadásnak titulálta Olaszország szuverenitása ellen. „Nem ajándékozhatsz állampolgárságot az anyaállam hozzájárulása nélkül” – jelezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hozzátéve, hogy „a kettős állampolgárságot nem is vesszük kérdésszámba”. Az osztrákok jelezték, az intézkedést megelőzően egyeztetnének az olasz kormánnyal.

Dél-Tirol egészen 1919-ig az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, a lakosság alig három százaléka beszélt olaszul. A tartományt 1920-ban annektálta Róma, Benito Mussolini ekkor kezdte meg az olaszosítást. Később autonóm státust kapott a tartomány, mindhárom nyelvet hivatalossá tették.

Együttélés

A mintegy ötszázezer főt számláló tartományban a becslések szerint a lakosság 60-70 százaléka beszéli a németet anyanyelveként, szemben a 25 százalék arányú olasz és alig öt százalékot elérő ladin nyelvű lakossággal. Korábban nem volt zökkenőmentes az együttélés. A német nyelvű lakosok elnyomása komoly társadalmi feszültséget generált, amelynek nyomán robbantásos merényletekben 19 ember vesztette életét. Az autonó­mia­statútum csak 1972-ben lépett életbe, a felmérések szerint a társadalmi és politikai együttélés támogatása 1994 óta nyolc százalékról ötven százalékra nőtt.

Címlapfotó: Villnöß (olaszul: Funes; ladinul: Funès), a San Giacomo (Szent Jakab) templom.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó