Bayer: A hetedik koporsó
A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
2018. október 22. 11:17

Ünnepi számunkban interjút olvashatnak Kövér Lászlóval. Az utóbbi évek egyik legfontosabb interjúját. A házelnök ebben az interjúban emlegeti a hetedik koporsót. Abban az összefüggésben, miszerint Orbán Viktor emlékezetes, rendszerváltáskori beszédében a hatodik koporsót emlegette, amelybe a mi generációnk jövője nyugszik. S most az a kérdés merül fel, vajon nem a mi gyermekeink jövőjének szögelik-e éppen a hetedik koporsót.

Nos, ha 55-60 évet veszünk átlagéletkornak – és akkor nem járunk messze a valóságtól –, úgy a magyar história elmúlt 1100 esztendejét 18-20 nemzedék csinálta végig, élte át, s hagyta ránk örökül. S mind a 18-20 nemzedéknek összeszögeltek egy koporsót.

Az ’56-os nemzedéknek is. Nekik aztán igazán. Nekik, akik azért robbantották ki forradalmat, mert nem akartak többé „permanens” forradalmat – mert vissza akartak térni a normális életükhöz. S ők joggal hihették november 4-e után, hogy mindennek vége. De nem hitték. Nem akarták hinni.

18-20 halálra szánt nemzedék nem hitte el sohasem.

Hát miért éppen mi hinnénk el?

Csak azért, mert elkönyvelhettünk egy újabb csalódást? Mert kiderült, hogy ifjúságunk minden álma, a „szabad” Nyugat egy illúzió volt csupán? A pesti srácok az akkori világ leghatalmasabb szárazföldi hadseregével álltak szemben, s aztán a bitófákkal. S úgy mentek végig a folyosón, az utolsó úton, hogy a gyilkosok ne láthassák rajtuk az iszonyodást. Nekünk pedig csak ifjúságunk álma betegedett meg, a mi nagy és erős és „szabad” Nyugatunk készül felszámolni önmagát.

Ugyan micsoda ez Mansfeld Péterék áldozatához képest?

Semmi sem.

Mi vagyunk hát a tizenhetedik vagy a tizenkilencedik nemzedék. Egy páratlan generáció.

A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.

Mert ez egy életre szánt nemzet – minden hősi halálával egyetemben. És jó, ha tudjuk: nincs új a nap alatt! Már dédapáink nemzedékének is csalódnia kellett a nyugatban. Íme, egy részlet Gyóni Géza 1914-ben írt verséből:

Levél nyugatra

Hol vagytok most, kis „intellektüellek”,
Kiket bús század baljós vége ellett?
Szent nyugat előtt rajongva térdeplők,
Kik lehánytatok minden józan gyeplőt;
Gúnyos mosolygók ideálra, honra,
Kiknek a „New-York” volt a Pantheonja;
Kik ígértétek a szent Holnapot,
S akik tegnap is hátra voltatok.
Hol vagytok mostan, fránya franciások,
Kis erótikák, tucatóriások?
Csörög-e még a sok kis szélkereplő,
Amelynek szép volt minden, ami szeplő?
Magyart és múltat szánva nézdelők,
Nyugati szesztől kótyagos velők,
Koraszült bölcsek, véznák, betegek,
Mit érez mostan horpadt melletek?

S még csak ezután jött Trianon, s még egy világháború, jött a rettenetes rendszer – és jött ’56 aztán. Mindezt a nagyszüleink és a szüleink csinálták végig, s nekik is oda volt készítve a koporsó.

Legyünk méltóak őhozzájuk. Életre ítéltettünk. A pesti srácok emlékével a szívünkben.

Bayer Zsolt

magyaridok.hu
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Novák: Párizs a média félretájékoztatásának az áldozata
  Önkéntesen döntöttünk arról, hogy az európai parlamenti választásokig hátralévő időszakban felfüggesztjük a kapcsolatainkat az Európai Néppárttal, és megvárjuk, milyen irányt vesz az a folyamat, amely egy támadássorozatot jelentett Magyarország ellen - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Párizsban Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke.
 • Politológus: az Európai Néppárt veszít erejéből
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
MTI Hírfelhasználó