A néppártban van a Fidesz helye
Manfred Weber a párbeszédet pártolja
A Fidesz erős partnere az EPP-nek, Orbán Viktor kritikus szelleme pedig olyan vitákat is felhoz, amelyekre nagy szükség van az EU-ban.
2018. október 22. 12:00

– Az Európai Néppárt (EPP) számára nincs fontosabb az alapelveknél, ezért a tudomány szabadságát megkérdőjelező intézkedések és az NGO-k magyarországi helyzete aggodalommal tölt el bennünket: ez az oka annak, hogy a néppárt többsége elfogadta a Sargentini-jelentést. Mindazonáltal olyan embernek tartom magam, aki teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy Orbán Viktor Magyarország törvényesen megválasztott miniszterelnöke, éppen ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy párbeszéd útján rendezzük a nézeteltéréseket – nyilatkozta a Magyar Időknek Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője.

„Én nem megbomlasztani akarom Európát, éppen ellenkezőleg, az újraegyesülés a cél, hiszen csak együtt lehetünk elég erősek globális szinten” – tette hozzá a német politikus, aki a néppárt 21. Vallásközi dialógus című konferenciá­ján beszélt erről.

A jobbközép erőket összefogó EPP csúcsjelölti tisztségére pályázó politikus azt is elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy immár a pártcsalád összes tagja biztosította őt támogatásáról. A politikus ezzel arra rea­gált, hogy múlt csütörtökön a Miniszterelnöki Kabinetiroda bejelentette, a Fidesz és Orbán Viktor nem a néppárt liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb volt finn kormányfőt, hanem a kereszténydemokrata Weber jelölését fogja támogatni a pártcsalád november 8-án, Helsinkiben megrendezendő kongresszusán, ahol az EPP listavezetőjének személyéről döntenek majd.

Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy amennyiben a pártcsalád nyer a jövő májusban esedékes európai parlamenti (EP-) választásokon, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyetteseként is funkcionáló, Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját gyakran kritizáló Manfred Weber veheti majd át Jean-Claude Juncker megüresedő székét az Európai Bizottság élén.

Az pedig mostanra egyértelmű, hogy a bajor politikus milyen prioritásokat szem előtt tartva vágna bele az Európai Unió megreformálásába, hiszen már az is jelzésértékű, hogy fontosnak tartotta, hogy megjelenjen az EPP brüsszeli csúcstalálkozójával egy időben megrendezett ­portugáliai konferencián, amelynek központi témája a keresztény értékek megvédése volt.

A politikus hangsúlyozta: teljesen nyilvánvaló, hogy az EU komoly válságba került, ahogyan az is, hogy a májusban esedékes választások tétje az európai identitás meghatározása lesz. Mint fogalmazott, véleménye szerint a kereszténység Európa lelke és jövője, ezt bizonyítja az is, hogy a kontinens bármely városába szállunk le a repülőnkkel, egészen biztosak lehetünk abban, hogy a keresztény ­templom központi helyet foglal el az adott közösség életterében.

Templomtorony Portugáliában. A kereszténység Európa lelke Fotó: REUTERS/Rafael Marchante

Weber egyébként hosszú ideje jó kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel: korábban úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz erős partnere az EPP-nek, Orbán Viktor kritikus szelleme pedig olyan vitákat is felhoz, amelyekre nagy szükség van az EU-ban. Elemzők éppen ezért úgy vélekednek, a bajor politikus elsősorban taktikai szándékkal szavazta meg a Sargentini-jelentés elfogadását, hogy ezzel javuljanak esélyei az EB elnöki pozíciójának megszerzéséért.

Ezt a forgatókönyvet támaszthatja alá, hogy noha a Magyarországgal szembeni uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása óta számos pletyka felmerült a Fidesz néppártból való kizárásából, ezt hivatalosan eddig egyik tagpárt sem indítványozta. Ezt múlt héten Joseph Daul, az EPP pártelnöke is megerősítette.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban a Magyar Időknek elmondta: az EPP a legnagyobb párt az Európai Unióban, amely hosszú ideje megkerülhetetlen, és minden bizonnyal az is marad, ez pedig nem független attól, hogy ez az egyetlen képviselőcsoport az EP-ben, amely évtizedek óta személyes és strukturált párbeszédet folytat az egyházak képviselőivel. A portugáliai konferencia legfontosabb témája Európa újragondolása, a család, az oktatás, az ifjúság és a biztonság kérdése volt, amelyek szintén csak a néppártban kerülnek terítékre, miközben az európai politika másik része egyre inkább szekuláris akar lenni – tette hozzá a KDNP-s politikus.

Mint fogalmazott, nemzetközi téren – ahogyan az otthoni politikában is – a Fidesz és a KDNP nagyon jól kiegészíti egymást: a Fidesz egy hatalmi néppárt, amelynek a gyökerei a kereszténydemokráciában vannak, ezt pedig éppen a KDNP tudja erősíteni, biztosítani és fenntartani. „Annak nem látom komoly veszélyét, hogy a Fidesz néppártból való kizárására valóban sor kerülne, egészen egyszerűen azért, mert nem tudom elképzelni, hol máshol lehetne” – tette hozzá.

magyaridok.hu
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó