A vallási közösségek nélkül nincsenek európai megoldások
„Az Európai Néppárt mindent eszközzel támogatta a jelenlegi európai parlamenti ciklusban, hogy az európai döntéshozók számára kézzelfoghatóvá váljon az egyházak és vallási közösségek közjóért végzett munkája, sokrétű humanitárius és szociális tevékenysége” – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a portugáliai Mafrában, a néppárti képviselőcsoport október 18-19-én zajló éves vallásközi párbeszéd találkozóján.
2018. október 24. 12:46

„Az Európai Néppárté az egyetlen képviselő csoport az Európai Parlamentben, amely évtizedek óta személyes és strukturált párbeszédet folytat az egyházak képviselőivel, a téma súlyát egyetlen másik politikai erő sem ismerte fel Európában” – emlékeztetett a konferenciát megnyitó beszédében Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

A néppárti politikus szerint a néppárti frakció kulcsfontosságú feladata lesz a jövőben, hogy fellépjen az európai intézményekben uralkodó szélsőségesen szekuláris megközelítés, az egyházakkal szembeni közöny ellen. A képviselő figyelmeztetett, hogy a tényleges társadalmi szerepüknek megfelelő hangsúllyal kell bevonni a vallási közösségeket az Unió szociális és humanitárius támogatási programjaiba világszerte.

A vallásközi párbeszédért felelős munkacsoport társelnökeként felidézte, hogy a világban 2014 óta drámai mértékben felerősödött vallásüldözésre tekintettel a vallásszabadság védelme határozta meg a testület munkáját. Az üldözött keresztényekkel vállalt közvetlen szolidaritás jegyében a jelenlegi parlamenti ciklusban 10 alkalommal keresték fel a szenvedő keresztény közösségeket, valamint Brüsszelben tárgyalások lehetőséget biztosították 13 közel-keleti ás afrikai keresztény vallási méltóságnak, köztük pátriárkáknak és vezető püspököknek.

A tanácskozáson részt vett Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője, Oliver Poquillon, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára, valamint számos politikai és vallási vezető (keresztény, zsidó, muszlim) szerte Európából.

MTI - kdnp.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
  A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról.
 • Püspöki üzenetek nagycsütörtökre
  Több magyarországi főpásztor is úgy határozott, hogy külön, nagycsütörtökre szóló üzenettel is segíti egyházmegyéje híveit, hogy a szent három napban annak ellenére jól fel tudjanak készülni a húsvét ünnepére, hogy a plébánia közösségében nem, kizárólag a saját szűk családjuk körében tehetik ezt.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó