Üzenetértékű az egyházi iskolák fejlődése
A rendszerváltozás előtt csak tíz iskolájuk volt az egyházaknak Magyarországon, ezért is üzenetértékű az, ahogyan az elmúlt több mint nyolc évben az egyházi iskolák fejlődhettek – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Szombathelyen.
2018. október 26. 17:22

Soltész Miklós a Premontrei-rendi Szent Norbert Gimnázium 900 millió forintos kormányzati támogatással felépült új épületszárnyának és felújított sportudvarának ünnepélyes átadásán emlékeztetett: hetven éve annak, hogy a kommunista rendszerben elvették az egyházaktól az intézményeiket.

Fontosak az olyan nagyléptékű beruházások, mint amilyenek a premontrei gimnáziumban is megvalósultak, de azok a fejlesztések is, amelyek kisebb egyházi közösségekben valósulnak meg – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a jövő héten jelenik meg az a támogatási felhívás, amely kétmilliárd forintnyi keretből éppen ilyen célok megvalósítását szolgálja.

Az államtitkár szerint az egyházi iskolák lényege, hogy hazájukat szerető és tisztelő, hazájukban megmaradó keresztény fiatalokat neveljen.

A kormány anyagi támogatása az épület megújításához, korszerűsítéséhez járult hozzá, de az iskola szellemiségének megőrzéséhez és továbbadásához kellenek a szerzetesek, kellenek elhivatott tanárok és kellenek a tudást és keresztény értékeket befogadni akaró diákok – mondta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fazakas Zoltán Márton csornai apát és Véghné Busics Hilda igazgató (b-j) átadja a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új épületszárnyát 2018. október 26-án. MTI/Varga György

Véghné Busics Hilda, a gimnázium igazgatója úgy fogalmazott: az iskola épületegyüttese most már három évszázadot kapcsol össze, „hidat épít múlt és jelen között, miközben ablakot nyit a jövőre”. A gimnáziumot épületét 1894-ben Kuncz Adolf prépost prelátus építtette, majd az 1970-es években bővítették, a premontrei szerzetesrend pedig 1994-ben indította meg újra a gimnáziumi oktatás a nagy múltú iskolában – ismertette.

Az új 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületszárnyban helyet kapott több tanterem, táncterem, közösségi tér, konditerem, valalmint megújult a tornaterem, a belső iskolaudvar és az intézmény összes sportpályája is.

Az avatóünnepség végén az új iskolaszárnyat – amelyet már szeptember elején birtokba vehettek a diákok – Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

A szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új épületszárnyának átadása 2018. október 26-án. MTI/Varga György

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó