Faház
Soros György egyeteme ugyanis az eddigi, rendelkezésünkre álló adatok szerint nem végez/nem végezhet oktatási tevékenységet az Amerikai Egyesült Államokban.
2018. november 3. 09:43

A magyar felsőoktatási törvény szerint csak az az egyetem adhat ki külföldi diplomát, ami az anyaországban is végez oktatási tevékenységet. Pont. Mondhatnánk, de nem mondhatjuk, mert van egy egyetem – a CEU –, amelyik valamilyen, eleddig senki által meg nem fejtett ok miatt nem érzi magára nézve kötelezőnek a hatályos magyar törvényeket.

Soros György egyeteme ugyanis az eddigi, rendelkezésünkre álló adatok szerint nem végez/nem végezhet oktatási tevékenységet az Amerikai Egyesült Államokban. Ugyan rendelkezik valamilyen papírokkal, amit New York államtól kapott, azonban – mint az kiderült –, a New York államban található úgynevezett campusa mindössze egy tornácos, fehérre meszelt, fából készült házikóból áll.

Az épület egy tyúkólnál csak egy egészen picit nagyobb. Na, persze nem sokkal. Egy akkora házikóra tessenek gondolni, mint amik a régebbi western filmek tipikus díszletépületei voltak. Hunyják le a szemüket, és képzeljék el, ahogyan hét ágra süt a nap, tikkasztó a hőség, porfelhő száll, a lusta szél egy ördögszekeret görget.

Közben Ennio Morricone ismerős klasszikusát sírja szomorúan egy szájharmonika, és valahonnan monoton nyikorgást hallunk. A kamera már-már idegesítően lassan találja csak meg a hang forrását. Egy szemébe húzott, bőrből készült kalapban ül a verandán a fiatal Clint Eastwood, és unottan szemléli az előtte elterülő végtelen prérit, miközben egy hintaszék nyikorog alatta. No, egy ilyen verandás házat képzeljen el az olvasó. Ez lenne Soros úr campusa.

Legalábbis ezt a takaros, ám egy komolyan vehető egyetem méreteihez képest parányi bungalót próbálja campusnak kommunikálni, jobban mondva eladni a világ jótevőjének szerepében tetszelgő spekulánsunk. De haladjunk is tovább!

Ugyanis Soros egyetemével nemcsak az a baj, hogy nem működik törvényesen, hanem az is, hogy olyan kalandos és kibogozhatatlan a CEU – ahol angolul folyik az oktatás – és a Közép-európai Egyetem közti kapcsolat – ahol viszont magyar nyelven történik ugyanez –, hogy mindig őszinte tisztelettel vegyes csodálattal szoktam figyelni, ahogyan Soros úr újságírói magukról litereket leizzadva próbálják megvédeni egy-egy televíziós vita során a védhetetlent.

Valószínűleg ők sem értik egészen pontosan, hogy miképpen is kellene értelmezni a CEU és a Közép-európai Egyetem által kibocsátott diplomákat. Mindenesetre derekasan próbálkoznak.

Olyannyira, hogy az első olyan alkalommal, amikor a CEU megtámadva érezte magát, a 444 nevű, jobb sorsra érdemes portál – amiről egyébként a jobboldali sajtó már legkevesebb négy éve nyilvánosságra hozta a tényt, hogy Soros úr pénzéből működik, és amire az egész szerkesztőség demonstratív módon, teljesen egyszerre kapott szűnni nem akaró röhögőgörcsöt – egy olyan címlappal jött ki, ami csak a CEU úgynevezett megszűnéséről és elüldözéséről tartalmazott úgynevezett cikkeket.

Szó szerint nem volt aznap más cikk a 444.hu oldalán. Ami persze nem csoda, hiszen a 444 valóban – nagyrészt – Soros-pénzből működik. Napjainkban az Uj Péter által főszerkesztett lap dolgozói már nem röhögcsélnek, amikor leírjuk, hogy Sorosnak dolgoznak, csak szégyellősen hallgatnak, és komoly arccal védik a főnököt. Meg persze izzadnak. Szeretnénk is felhívni a figyelmüket a gyakori folyadékbevitel fontosságára.

Egy szó mint száz, Soros György egyetemével valami nagyon nincs rendben, és mindenkinek sokkal egyszerűbb lenne az élete, ha ezeket a furcsaságokat megszüntetnék. Vagy egyszerűen csak Magyarországon mindenki betartaná a magyar törvényeket.

Apáti Bence

magyaridok.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó