Jövő májusban meglehet a Fidesz újabb kétharmada
Tovább növelheti képviselői számát a Fidesz-KDNP a strasbourgi Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi 12 helyett 14-15 képviselője is lehet a magyar kormánypártoknak. Ezzel a Fidesz az Unió második legsikeresebb pártjává léphet elő – írja az Origo.
2018. november 19. 13:24

Az LMP, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom be sem jutna az EP-be, a Liberálisokat már nem is mérik. Az Európai Parlament várható összetételéről szóló mandátumbecsléseket a Politico portál közölte. Eszerint a Fidesz-KDNP 54,2 százalékot kapna, ha most tartanák az EP-választásokat, vagyis a kormánypártok tarolnának az uniós voksoláson. A felmérések alapján a a Jobbik 15,8 százalékot, az MSZP 9,65 százalékot, míg a Gyurcsány-féle DK 7,57 százalékot kapna.

A legfrissebb, november 12-i mandátumbecslés arra alapoz, hogy az EP-választási részvétel hasonlóan alakul, mint 2014-ben, amikor a szavazásra jogosultak 28,97 százaléka járult az urnákhoz. Az LMP, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Mi Hazánk Mozgalom nem jutna be az EP-be, míg a Liberálisok támogatottsága nem mérhető.

Mandátumokban ez a következőképpen nézne ki:

Fidesz-KDNP: 14 EP-képviselő
Jobbik: 4 EP-képviselő
MSZP: 2 EP-képviselő
DK: 1 EP-képviselő

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz ismét kétharmadot szerezne, hiszen a Magyarország számára fenntartott 21 helyből 14-et szerezne meg. A Politico november 8-i becslése még ennél is nagyobb Fidesz fölényt mért:

Fidesz-KDNP: 15 EP-képviselő (56,93 százaléknyi szavazat)
Jobbik: 3 EP-képviselő (13,61 százalék)
MSZP: 2 EP-képviselő (9,91 százalék)
DK: 1 EP-képviselő (6,95 százalék)

Jelenleg a következőképpen oszlik meg az Európai Parlamentben a magyarországi mandátumok száma:

Fidesz-KDNP: 12 képviselő
Jobbik: 3 képviselő
MSZP: 2 képviselő
DK: 2 képviselő
Együtt-PM: 1 képviselő
LMP: 1 képviselő

Jól látható tehát, hogy a kormánypártok további 2-3 fővel növelhetik a mandátumaik számát. Gyurcsány pártjának feleződne a mandátumszáma, azaz a jelenlegi két fő helyet csupán egy személyt juttathatnának Strasbourgba, míg a mérhetetlen Párbeszéd ezen felmérés alapján elveszítené jelenlegi egyetlen mandátumát. A Politico által készített becslés alapján az EP-választásokat követően Fidesz-KDNP lenne az Európai Unió második legerősebb pártja, ennél jobb eredményt csak a máltai Munkáspárt érne el (62,06 százalék – 4 mandátum).

Az Európai Néppárton (EPP) belül egyértelműen a Fidesz érné el a legjobb eredményt, ezzel a centrista-konzervatív pártszövetség legerősebb politikai tömörülése maradhatna. (2014-ben is a magyar kormánypártok teljesítettek legjobban az EPP pártcsaládban, ez akkor 51,48%-ot jelentett.) A magyarországi közvélemény-kutatók is elsöprő Fidesz győzelemmel számolnak, a Nézőpont Intézet szerint 13 mandátumot szereznének a magyar kormánypártok.

A felmérésre 2018. október 10-29. között került sor, 2000 fő megkérdezésével.

Origo
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó