Jövő májusban meglehet a Fidesz újabb kétharmada
Tovább növelheti képviselői számát a Fidesz-KDNP a strasbourgi Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi 12 helyett 14-15 képviselője is lehet a magyar kormánypártoknak. Ezzel a Fidesz az Unió második legsikeresebb pártjává léphet elő – írja az Origo.
2018. november 19. 13:24

Az LMP, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom be sem jutna az EP-be, a Liberálisokat már nem is mérik. Az Európai Parlament várható összetételéről szóló mandátumbecsléseket a Politico portál közölte. Eszerint a Fidesz-KDNP 54,2 százalékot kapna, ha most tartanák az EP-választásokat, vagyis a kormánypártok tarolnának az uniós voksoláson. A felmérések alapján a a Jobbik 15,8 százalékot, az MSZP 9,65 százalékot, míg a Gyurcsány-féle DK 7,57 százalékot kapna.

A legfrissebb, november 12-i mandátumbecslés arra alapoz, hogy az EP-választási részvétel hasonlóan alakul, mint 2014-ben, amikor a szavazásra jogosultak 28,97 százaléka járult az urnákhoz. Az LMP, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Mi Hazánk Mozgalom nem jutna be az EP-be, míg a Liberálisok támogatottsága nem mérhető.

Mandátumokban ez a következőképpen nézne ki:

Fidesz-KDNP: 14 EP-képviselő
Jobbik: 4 EP-képviselő
MSZP: 2 EP-képviselő
DK: 1 EP-képviselő

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz ismét kétharmadot szerezne, hiszen a Magyarország számára fenntartott 21 helyből 14-et szerezne meg. A Politico november 8-i becslése még ennél is nagyobb Fidesz fölényt mért:

Fidesz-KDNP: 15 EP-képviselő (56,93 százaléknyi szavazat)
Jobbik: 3 EP-képviselő (13,61 százalék)
MSZP: 2 EP-képviselő (9,91 százalék)
DK: 1 EP-képviselő (6,95 százalék)

Jelenleg a következőképpen oszlik meg az Európai Parlamentben a magyarországi mandátumok száma:

Fidesz-KDNP: 12 képviselő
Jobbik: 3 képviselő
MSZP: 2 képviselő
DK: 2 képviselő
Együtt-PM: 1 képviselő
LMP: 1 képviselő

Jól látható tehát, hogy a kormánypártok további 2-3 fővel növelhetik a mandátumaik számát. Gyurcsány pártjának feleződne a mandátumszáma, azaz a jelenlegi két fő helyet csupán egy személyt juttathatnának Strasbourgba, míg a mérhetetlen Párbeszéd ezen felmérés alapján elveszítené jelenlegi egyetlen mandátumát. A Politico által készített becslés alapján az EP-választásokat követően Fidesz-KDNP lenne az Európai Unió második legerősebb pártja, ennél jobb eredményt csak a máltai Munkáspárt érne el (62,06 százalék – 4 mandátum).

Az Európai Néppárton (EPP) belül egyértelműen a Fidesz érné el a legjobb eredményt, ezzel a centrista-konzervatív pártszövetség legerősebb politikai tömörülése maradhatna. (2014-ben is a magyar kormánypártok teljesítettek legjobban az EPP pártcsaládban, ez akkor 51,48%-ot jelentett.) A magyarországi közvélemény-kutatók is elsöprő Fidesz győzelemmel számolnak, a Nézőpont Intézet szerint 13 mandátumot szereznének a magyar kormánypártok.

A felmérésre 2018. október 10-29. között került sor, 2000 fő megkérdezésével.

Origo
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó