A XVIII. Lakiteleki Filmszemle eredménye
A Balázs Béla Stúdió emlékezetére és Sára Sándor tiszteletére meghirdetett XVIII. Lakiteleki Filmszemlének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.
2018. november 19. 15:10

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen hirdette meg a Filmszemlét, melynek az eredményét alább közöljük: 

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forintos fődíjat, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25.000 Ft-os különdíját, a Nemzeti Fórum Népdal- és Nótaköre 25.000 Ft-os különdíját, a „Ballada egy szolgafiú emlékére” c. alkotás kapta. Rendező: Moharos Attila, Budapest.

Kövér László az Országgyűlés elnökének 600.000 Ft-os díját, a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub és a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör 25.000Ft-os különdíját a „Ketten jösztök, hárman mentek” c. alkotás kapta. Rendező: László Gábor, Budapest.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500.000 Ft-os díját, az Agrárminisztérium különdíját, a Kairosz Kiadó könyvcsomagját és a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25.000 Ft-os különdíját a „Székely lóra, székely” c. alkotás kapta. Rendező: Daczó Dénes, Szépvíz (Románia).

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250.000 Ft-os különdíját az „Emlékmű helyett - Vaszi Jánoska emlékére” c. alkotás kapta. Rendező: Vörös T. Balázs, Sepsiszentgyörgy (Románia).

A MediMédia Kft. 250.000 Ft-os különdíját, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 200.000 Ft-os különdíját, a Magyar Hírlap nagyinterjúját és féléves előfizetését, valamint a Kairosz Kiadó könyvcsomagját „Az aranymonostor ereklyéje” c. alkotás kapta. Rendező: Balogh András, Pécs.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 250.000 Ft-os különdíját és a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a „Barakkváros foglyai” c. alkotás kapta. Rendező: Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Szombathely.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 Ft-os különdíját és a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 25.000 Ft-os különdíját „A tűzpiros kígyócska” c. alkotás kapta. Rendező: Balajthy László, Kecskemét.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 Ft-os különdíját a „Vázlat Prófétákról” c. alkotás kapta. Rendező: Szalay Péter, Pilisvörösvár.

A Gondola.hu Juhász Lászlóról elnevezett 100.000 Ft-os különdíját, a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25.000 Ft-os különdíját az „Isten és a közösség szolgálatában” c. alkotás kapta. Rendező: Gyarmat Angéla, Szabadka (Szerbia).

A Magyar Idők című napilap 100.000 Ft-os különdíját az „Egy nap Csókay Andrással” c. alkotás kapta. Szerkesztő: Turda Adrienn, Budapest.

A Karc FM 100.000 Ft-os különdíját, valamint a Kairosz Kiadó könyvcsomagját az „Épül Füzér vára” c. alkotás kapta. Rendező: Tudja Zsolt, Nyíregyháza.

A Petőfi Népe 50.000 Ft értékű különdíját és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ajándékcsomagját a „TEKTAPASZ” c. alkotás kapta. Rendező: Kancsó Péter, Budapest.

Az ECHO TV különdíját, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyvcsomagját, valamint a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a „Marosvécsi Kemények” c. alkotás kapta. Rendező: Margittai Gábor, Csabdi.

A MediMédia Kft. által felajánlott technika használati lehetőséget a Bolyai Filmműhely kapta.

A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját a „Szőr Manó krónikái - A kerlési csata” c. alkotás kapta. Rendező: Barabás Árpád, Fazakas Szabolcs, Székelyudvarhely (Románia).

A Honvédelmi Minisztérium különdíját a „Gulág sápadt tébolyán” c. alkotás kapta. Rendező: Radó Gyula, Szeged.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját az „Isten és a közösség szolgálatában” c. alkotás szereplője Utcai Róbert atya (Csantavér) kapta.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ajándékcsomagját a „Szeged” c. alkotás kapta. Rendező: Glaser Kati, Kecskemét.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ajándékcsomagját a „StoneEQ” c. alkotás kapta. Szakmai vezető: Kun-Sebők Kata, Szűcs Zoltán, Kecskemét.

A kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 25.000 Ft-os különdíját, valamint a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25.000 Ft-os különdíját „A csendben lelt öröm” c. alkotás kapta.  Rendező: Miskolci Renátó, Palics (Szerbia).

A nap filmje a „Ballada egy szolgafiú emlékére” c. alkotás lett, amely a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által javasolt 25.000 Ft-os különdíjat kapta.

A díjakat Dr. Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke és Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője és a zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor bejelentette, hogy a XIX. Lakiteleki Filmszemle és a negyedévente sorra kerülő Sára Sándor Filmes Kollégium felhívását a jövő esztendő elején teszik közzé.

gondola
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó