Lengyel állami kitüntetést vehetett át Kiss Gy. Csaba
Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) külsős munkatársa
2018. november 19. 15:58

A Lengyel Köztársaság elnöke döntése alapján Kovács István történész a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét Csillaggal, Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész és polonista a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét, Móser Zoltán etnográfus és fényképész pedig a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Jerzy Snopek nagykövet adta át a kitüntetéseket és méltatta a kitüntetetteket.

Kiss Gy. Csaba magyar irodalomtörténész, kultúrtörténész, egyetemi professzor, aki rendkívüli érdemeket szerzett a lengyel-magyar kapcsolatok kutatása, gazdagítása terén. A lengyel történelmi és irodalmi ismeretek fáradhatatlan propagátora Magyarországon, nemzetközi hírű szlavista, a budapesti, zágrábi és varsói egyetem kiváló professzora, illetve vendégprofesszora volt. A Varsói Egyetem Magyar Tanszékén töltött évei során több doktori disszertáció promotora volt. Olyan kiváló könyvek szerzője, mint a „Lengyel napló 1980-82”, a „Lekcja Europy ¦rodkowej”, a „Powinowactwa wyszehradzkie”.

Lengyelországban az előbbieken kívül olyan fontos könyvek társszerzője volt, mint a „Polskie lato, węgierska jesień: polsko-węgierska solidarno¶ć w latach 1956-1990”, „Węgry – Polska w Europie ¦rodkowej: historia – literatura: księga pami±tkowa ku czci profesora Wacława Felczaka”, „Strażnik pamięci w czasach amnezji: Węgrzy o Herbercie” vagy a „Tam na Północy : węgierska pamięć polskiego Wrze¶nia”.

Ugyancsak hosszú a sora azoknak a könyveknek, amelyeket Közép-Európa történelmének és kultúrájának szentelt, különös figyelmet fordítva bennük Magyarországra és Lengyelországra. Kutatói munkáját professzionalizmus és alaposság jellemzi, tudományos munkássága értékes részét képezi a lengyel-magyar kapcsolatokról szerzett tudásunknak. Örömmel vesz részt, aktívan bekapcsolódik a lengyel-magyar kapcsolatokat érintő, a Lengyel Köztársaság nagykövetsége és a Lengyel Intézet által meghirdetett számos projekt megvalósításába.

A XX. század 80-as éveiben a magyar ellenzék vezető személyisége, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja, Antall Józsefnek, Magyarország 1990-1992 közötti miniszterelnökének pedig legközelebbi munkatársa volt.

retorki.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó