Lengyel állami kitüntetést vehetett át Kiss Gy. Csaba
Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) külsős munkatársa
2018. november 19. 15:58

A Lengyel Köztársaság elnöke döntése alapján Kovács István történész a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét Csillaggal, Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész és polonista a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét, Móser Zoltán etnográfus és fényképész pedig a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Jerzy Snopek nagykövet adta át a kitüntetéseket és méltatta a kitüntetetteket.

Kiss Gy. Csaba magyar irodalomtörténész, kultúrtörténész, egyetemi professzor, aki rendkívüli érdemeket szerzett a lengyel-magyar kapcsolatok kutatása, gazdagítása terén. A lengyel történelmi és irodalmi ismeretek fáradhatatlan propagátora Magyarországon, nemzetközi hírű szlavista, a budapesti, zágrábi és varsói egyetem kiváló professzora, illetve vendégprofesszora volt. A Varsói Egyetem Magyar Tanszékén töltött évei során több doktori disszertáció promotora volt. Olyan kiváló könyvek szerzője, mint a „Lengyel napló 1980-82”, a „Lekcja Europy ¦rodkowej”, a „Powinowactwa wyszehradzkie”.

Lengyelországban az előbbieken kívül olyan fontos könyvek társszerzője volt, mint a „Polskie lato, węgierska jesień: polsko-węgierska solidarno¶ć w latach 1956-1990”, „Węgry – Polska w Europie ¦rodkowej: historia – literatura: księga pami±tkowa ku czci profesora Wacława Felczaka”, „Strażnik pamięci w czasach amnezji: Węgrzy o Herbercie” vagy a „Tam na Północy : węgierska pamięć polskiego Wrze¶nia”.

Ugyancsak hosszú a sora azoknak a könyveknek, amelyeket Közép-Európa történelmének és kultúrájának szentelt, különös figyelmet fordítva bennük Magyarországra és Lengyelországra. Kutatói munkáját professzionalizmus és alaposság jellemzi, tudományos munkássága értékes részét képezi a lengyel-magyar kapcsolatokról szerzett tudásunknak. Örömmel vesz részt, aktívan bekapcsolódik a lengyel-magyar kapcsolatokat érintő, a Lengyel Köztársaság nagykövetsége és a Lengyel Intézet által meghirdetett számos projekt megvalósításába.

A XX. század 80-as éveiben a magyar ellenzék vezető személyisége, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja, Antall Józsefnek, Magyarország 1990-1992 közötti miniszterelnökének pedig legközelebbi munkatársa volt.

retorki.hu
  • Egy félrecsúszott Jeanne d’Arc
    Az már messziről is látszik, hogy ennek a témának két fontos vetülete van, kár, hogy erről az autentikus 168 óra megfeledkezett, vagy legalábbis összekevert.
  • Életben akar maradni – rasszista!
    A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
MTI Hírfelhasználó