Újra szavaznak a migránsvízumról
Hétfő délután szavaz újra az Európai Parlament LIBE-bizottsága az úgynevezett migránsvízumról. Ez az a dokumentum, ami november közepén nem kapott többséget az EP-ben. A baloldal viszont ezután is elérte, hogy újra napirendre vegyék – közölte az M1 Híradója.
2018. december 3. 13:13

Az elképzelés szerint a migránsok még azelőtt eljuthatnának az unió bármelyik országába, hogy menedékkérelmüket elbírálnák. A magyar kormány szerint elfogadhatatlan, hogy újra lesz szavazás a migránsvízumról, miután egyszer már elutasították a javaslatot.

Automatikusan engednék tovább az unió bármely tagállamába a migránsokat

Spanyolország, Görögország és Olaszország partjaihoz szinte naponta érkeznek migránscsoportok, az ENSZ adatai szerint csak idén több mint százezren jöttek a Földközi-tengeren át Európába. Az úgynevezett humanitárius vízum alapján őket a jövőben automatikusan tovább kellene engedni bármely tagállamba az unión belül.

Az európai parlament törekvése szerint ugyanis a migránsvízumot az uniós tagországok külképviseletein lehetne igényelni, és minden bevándorló meg is kapná még azelőtt, hogy kiderülne: jogosult-e a menekültstátuszra. Elemezők szerint ez nemcsak meghívót jelentene a migránsoknak, hanem legalizálná is az illegális bevándorlást.

A javaslat visszakerült a LIBE-bizottság elé

A tervezetet az unió LIBE-bizottsága dolgozta ki, az elfogadásához pedig minősített többségre lett volna szükség. Ez november közepén nem lett meg az európai parlamentben, ami a baloldali és liberális képviselők között óriási felháborodást váltott ki.

A jelentést készítő szocialista Juan-Fernando López-Aguilar kétségbeesetten próbálta meggyőzni az elnököt arról, hogy szavazzanak újra. Szerinte ugyanis technikai hiba történt, mert néhányan még a voksolás vége előtt véletlenül kivették a szavazáshoz szükséges kártyájukat a gépből.

Antonio Tajani akkor elutasította a voksolás megismétlését, a szocialisták, a liberálisok és a kommunisták azonban elérték, hogy a javaslat visszakerüljön a LIBE-bizottság elé. A testület ezután rekordsebességgel, egy héttel ezelőtt újra napirendre vette az ügyet. Éppen aznap, amikor Soros György is Brüsszelben tárgyalt. A LIBE végül arról döntött, hogy december harmadikán újra szavaznak a migránsoknak járó könnyített vízumról.

Az állampolgárjogi bizottságba kerül vissza a jelentés szavazásra, és ha itt megkapja a szükséges többséget, ami egy egyszerű többség, akkor tovább mehet a plenáris ülésre, ahol a jövő héten szintén szavaznak róla, azonban ott már nagyobb többségre van szükség ahhoz, hogy átmenjen a jelentés – közölte az M1 tudósítója.

Jogállami normákat lép át az Európai Parlament

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arról beszélt: az Európai Parlament bevándorláspárti többsége nem tud belenyugodni abba, hogy a migránsvízum bevezetéséről szóló előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget.

„A diplomácia nyelvén azt tudom mondani, hogy érdeklődve figyeljük, milyen jogállami megoldásokat fejleszt ki az Európai Parlament, amely oly lelkesen szeret másokat kioktatni jogállamiságból. Úgy látszik, ott addig kell szavazni, amíg a helyes eredmény meg nem születik. Ezt a gyakorlatot látjuk kialakulni” – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az Európai Parlament jogállami normákat lép át azzal, hogy újra voksol a humanitárius vízumról.

M1
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó