Újra szavaznak a migránsvízumról
Hétfő délután szavaz újra az Európai Parlament LIBE-bizottsága az úgynevezett migránsvízumról. Ez az a dokumentum, ami november közepén nem kapott többséget az EP-ben. A baloldal viszont ezután is elérte, hogy újra napirendre vegyék – közölte az M1 Híradója.
2018. december 3. 13:13

Az elképzelés szerint a migránsok még azelőtt eljuthatnának az unió bármelyik országába, hogy menedékkérelmüket elbírálnák. A magyar kormány szerint elfogadhatatlan, hogy újra lesz szavazás a migránsvízumról, miután egyszer már elutasították a javaslatot.

Automatikusan engednék tovább az unió bármely tagállamába a migránsokat

Spanyolország, Görögország és Olaszország partjaihoz szinte naponta érkeznek migránscsoportok, az ENSZ adatai szerint csak idén több mint százezren jöttek a Földközi-tengeren át Európába. Az úgynevezett humanitárius vízum alapján őket a jövőben automatikusan tovább kellene engedni bármely tagállamba az unión belül.

Az európai parlament törekvése szerint ugyanis a migránsvízumot az uniós tagországok külképviseletein lehetne igényelni, és minden bevándorló meg is kapná még azelőtt, hogy kiderülne: jogosult-e a menekültstátuszra. Elemezők szerint ez nemcsak meghívót jelentene a migránsoknak, hanem legalizálná is az illegális bevándorlást.

A javaslat visszakerült a LIBE-bizottság elé

A tervezetet az unió LIBE-bizottsága dolgozta ki, az elfogadásához pedig minősített többségre lett volna szükség. Ez november közepén nem lett meg az európai parlamentben, ami a baloldali és liberális képviselők között óriási felháborodást váltott ki.

A jelentést készítő szocialista Juan-Fernando López-Aguilar kétségbeesetten próbálta meggyőzni az elnököt arról, hogy szavazzanak újra. Szerinte ugyanis technikai hiba történt, mert néhányan még a voksolás vége előtt véletlenül kivették a szavazáshoz szükséges kártyájukat a gépből.

Antonio Tajani akkor elutasította a voksolás megismétlését, a szocialisták, a liberálisok és a kommunisták azonban elérték, hogy a javaslat visszakerüljön a LIBE-bizottság elé. A testület ezután rekordsebességgel, egy héttel ezelőtt újra napirendre vette az ügyet. Éppen aznap, amikor Soros György is Brüsszelben tárgyalt. A LIBE végül arról döntött, hogy december harmadikán újra szavaznak a migránsoknak járó könnyített vízumról.

Az állampolgárjogi bizottságba kerül vissza a jelentés szavazásra, és ha itt megkapja a szükséges többséget, ami egy egyszerű többség, akkor tovább mehet a plenáris ülésre, ahol a jövő héten szintén szavaznak róla, azonban ott már nagyobb többségre van szükség ahhoz, hogy átmenjen a jelentés – közölte az M1 tudósítója.

Jogállami normákat lép át az Európai Parlament

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arról beszélt: az Európai Parlament bevándorláspárti többsége nem tud belenyugodni abba, hogy a migránsvízum bevezetéséről szóló előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget.

„A diplomácia nyelvén azt tudom mondani, hogy érdeklődve figyeljük, milyen jogállami megoldásokat fejleszt ki az Európai Parlament, amely oly lelkesen szeret másokat kioktatni jogállamiságból. Úgy látszik, ott addig kell szavazni, amíg a helyes eredmény meg nem születik. Ezt a gyakorlatot látjuk kialakulni” – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az Európai Parlament jogállami normákat lép át azzal, hogy újra voksol a humanitárius vízumról.

M1
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Mutassuk meg Brüsszelnek, hogy milyen sokan vagyunk!
  Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is.
 • A nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz
  Magyarország gazdasága az első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. kapacitásbővítő beruházásának alapkőletételi ünnepségén szerdán Gyöngyösön.
 • Kvíz
  Vajon az alább idézett beszédet ki mondta el? Vilmos német császár 1916-ban, Joseph Goebbels náci propaganda-miniszter 1940-ben, Gerhard Schröder volt német kancellár az Unió keleti bővítésekor vagy Manfred Weber EU főbiztos-jelölt a mostani kampányban?
MTI Hírfelhasználó