II. Morcos köszöntés...
Fidesz: A családok megerősítése a legfontosabb feladatunk! Jobbik: Kinek az érdeke? DK: Ma CEU, és holnap? Párbeszéd: Vajon miért?
2018. december 5. 14:27

Szolid” napirend előtti felszólalások köszöntötték e héten is a Tisztelt Házat. Csend persze így sem volt, az ellenzék soraiban erről gondoskodtak, ezúttal azonban a taps kivételével eltekintünk a mentelmi jog birtokában született zajok közvetítésétől. 

 

 

A családok megerősítése a legfontosabb feladatunk!

DUNAI MÓNIKA,  (Fidesz): - Tisztelt Országgyűlés! Legfontosabb feladatunk a családok megerősítése. Négy hete indítottuk el a családok védelméről szóló nemzeti konzultációt. 2010 óta időről időre kikérjük a magyar emberek véleményét a fontos kérdésekben. Egyfajta visszacsatolást kapunk arról, hogy jó-e az irány, amerre kormányozzuk az országot, és a jövőre nézve is útmutatást kapunk ezáltal. A mostani kérdőíven 10 kérdés szerepel, amelyek fő témája a családok védelme, a családok megerősítése. Erre a nemzeti konzultációra azért van szükség, mert szeretnénk megismerni a magyar emberek véleményét erről a sorskérdésről, egyúttal kijelölni a jövőbeli családtámogatási intézkedéseink alapjait. Kiemelten fontos ez a téma, mert Európa nincsen könnyű helyzetben. Egyetlen országban sincs elegendő megszülető gyermek ahhoz, hogy a népességüket fenn tudják tartani. Brüsszelben úgy gondolják, hogy erre a bevándorlás, a népességcsere a megoldás. Mi ezzel nem értünk egyet! Mi a Fidesz-KDNP-ben a magyar családok megerősítésében látjuk a valódi megoldást!

- Az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy a családokat megerősítsük, hogy a lehető legtöbb támogatást megadjuk a szülőknek és a leendő szülőknek ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak, hogy gyermeket neveljenek. Kiemelt célunk, hogy az eddigieknél is erősebben támogassuk a családokat! A családi adókedvezmény összege idén már meghaladja a 300 milliárd forintot. Ez több mint 25-szöröse annak, amit a balliberális kormányok az utolsó évükben adókedvezményként adtak. 25-szöröse! 2010-ben 12 milliárd jutott mindössze erre a célra. Mi egyetértünk azzal a céllal, hogy kétharmados védelmet kapjanak a gyermekes családoknak járó költségvetési támogatások, hiszen emlékezzünk rá, hogy a baloldal egyszer már eltörölte és ismét eltörölné a családi adókedvezményt.  Ne felejtsük el: Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt számos megszorítással nehezítették a gyermekesek életét. Elsőként az egy- és kétgyermekesektől vették el a családi adókedvezményt, így a legtöbb gyermekes család zsebéből havi több ezer forintot húztak ki. A Fidesz 2011-től visszaállította a családi adókedvezményt, sőt folyamatosan bővítjük azt. Bevezettük a családi adórendszert, a gyed extrát, és visszaadtuk a hároméves gyest az édesanyáknak! Minden eddiginél több pénzzel támogatjuk a családok otthonteremtését, és a több gyermeket vállaló családokat segítjük az adósságcsökkentésben, a jelzáloghitel-tartozásból és a diákhitel-tartozásból is jelentős összegeket engedünk el számukra. A minimálbér emelésével együtt a gyed, valamint a diplomásgyed összegét is emeltük, továbbá a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett az elmúlt években.

- Tisztelt Országgyűlés! Nagyon szeretnénk tovább folytatni a családok megerősítését, ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy minél több ember töltse ki és küldje vissza a kérdőíveket akár papíralapon, akár elektronikus formában. Ha sokan így teszünk, erős üzenetet küldhetünk Brüsszelnek: azt, hogy Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül, és Magyarország nem akar bevándorlást, nem akar népességcserét, a belső erőforrásaira szeretne támaszkodni. Egyúttal erős üzenet a magyar ellenzéki politikusoknak is ez, akik egyetértve a brüsszeli bürokratákkal és Soros embereivel, tévesen úgy gondolják, hogy a demográfiai helyzet kezelésére a bevándorlás hatékonyabb módszer, mint a gyermekszületés. Mi a Fidesz-KDNP-ben maximálisan támogatjuk a családokról szóló nemzeti konzultációt, mivel mindent felülíró szükségszerűség ma az Magyarországon, hogy több gyermek szülessen!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

Kinek az érdeke?

VARGA-DAMM ANDREA, (Jobbik): - Képviselőtársaim! Amikor a munka törvénykönyvének új módosításáról szóló törvényjavaslatot elolvastam, az első, ami eszembe jutott, hogy ez a törvény, a munka törvénykönyvének nevezett munkáltatói törvénykönyv hatéves. Miért most jutott eszébe a kormányzatnak az, hogy módosítania kellene, méghozzá úgy, hogy 400 óra túlmunkát lehet elrendelni? Megkérdeztem, hogy miért most, miért így, hiszen egyéni képviselői indítványként került benyújtásra, és mi lehet az az aktualitás, amitől most hirtelen ilyen durván és keményen bele kell csapni honfitársaink, munkavállaló honfitársaink életébe. Aztán összeállt a kép, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter úr megadta a válasz annak a BMW-gyárnak, amely, úgy tűnik, Magyarországra egy újabb összeszerelő üzemet szeretne építeni. Akkor megint elkezdtem gondolkodni: ha a BMW-gyár a magyar adózási viszonyok kedvezősége miatt ide akar egy új gyárat telepíteni, akkor miért nem Sopron környékére, hogy minél hamarabb odajutna az alkatrész, az alapanyag? Miért kell ehhez Debrecenig átmenni, átutazni az egész országon? Hiszen azt senki nem gondolja, hogy Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában és Oroszországban hirtelen olyan mennyiségű BMW-t akarnának vásárolni, ami miatt feltétlenül Debrecen környékére kell ezt telepíteni! Majd megkaptam a választ: van 20 ezer ukrán munkavállaló Magyarországon. Tehát elképzelhető, hogy úgy jön ide ez a BMW-gyár, hogy nemcsak abban tetszettek megállapodni, hogy a magyar állam ajándékba odaadja azt a területet, ma sem tudom, miért 44 milliárdért, hiszen azért egy egész megyét lehet Debrecen környékén vásárolni, hogy még az ukrán munkavállalókat is majd importálni fogjuk a BMW-gyárba. Tehát nem a magyar munkavállalók, nem a magyar innováció, nem a magyar érdekek, hanem az olcsó, akár Ukrajnából hozható munkaerő az, amelyre a BMW-gyár Debrecenben számíthat!  Nagyon furcsa, ha végig tetszenek gondolni, mióta ezt a debreceni beruházást bejelentette a kormány, a BMW úgy hallgat, mintha köze nem lenne hozzá. Rájöttem, hogy ez a hallgatás azért van, mert először megvárják, hogy Debrecen felveszi ezt az óriási, 44 milliárdos kölcsönt, hogy a földterületet megvásárolja és odaadjuk ajándékba, megvárja, hogy neki 20 százalékkal kevesebb embert kelljen alkalmazni, hiszen 400 óra túlmunkát tud tőle követelni, és így már talán a BMW-gyárnak is megéri majd Debrecenben új összeszerelő üzemet létesíteni.

- Tisztelt Kormány! Tisztelt Előterjesztő!  Nem lenne inkább érdemes elmondani, őszintén elmondani a magyar embereknek, hogy mi ennek a valódi célja? Tudjuk persze, hogy a munkaerőhiány is lehet, hiszen ez azt jelenti, ha 400 óra túlmunkát lehet végezni, akkor a magyar munkaerőt túlterheljük, nem kell helyettesítőt, nem kell többlet munkaerőt beszerezni akár jóval drágábban, mint eddig, hiszen ma a munkavállalók tárgyaló pozícióba kerültek a munkaadókkal szemben. Azt kérem tehát, hogy tessenek megválaszolni, hogy a munka törvénykönyvének ez a módosítása vajon kinek az érdeke? De azt is kérem majd a válaszadótól, hogy amikor már felsorolja, hogy a Jobbik identitásválságban van, pénzügyi problémái vannak, nőverő, zsidógyűlölő, Simicska-bérenc, lelket elvesztő, tehát amikor ezt majd mind fel tetszenek sorolni a válaszban, akkor egy pici időt szánjanak arra, hogy azt is megválaszolják, a munka törvénykönyvének ez a módosítása kinek az érdekét szolgálja? (Taps a Jobbik soraiban.)

***

BODÓ SÁNDOR, (pénzügyminisztériumi államtitkár): - Képviselő Asszony! Azzal, hogy egy politikai közösség hogyan és miképpen jellemzi önmagát, nekem nem kell vitába szállnom annak elmondójával. Azzal viszont mindenképpen vitatkoznom kell, hogy ön olyan tendenciákat vázol a magyar munkaerőpiacról, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal. Engedelmével fölhívnám a figyelmét arra a nagyon pozitív elmozdulásra, ami az utóbbi időszakban történt, és ennek az egyik legfrissebb eredménye, hogy ma Magyarországon több mint négy és fél millióan dolgoznak. Ezek makacs tények, ezekkel azért nehéz vitatkozni, remélem, ön sem teszi!

- A munkanélküliségi ráta 3,7 százalék, ami valóban egy olyan mutatószám, amit nagyon sokan megirigyelnének Európában! Azt meglehetősen furcsán vélem kihallani az ön szavaiból, hogy a BMW-beruházás kapcsán ön Kelet-Magyarország ellen beszél. Kelet-Magyarország ellen beszél, néhány alkalommal korábban pedig talán pont azt reklamálta, hogy miért nem születnek olyan gazdasági befektetések, olyan kormányzati döntések, ami ennek a régiónak is lehetőséget biztosít. Érdemes lenne ezt végiggondolni, hogy melyik a valós a gondolatai közül! A munkaidő-szervezés és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjának tárgyában benyújtott törvénytervezet egyrészt a munkaidő beosztásának jelenlegi szabályait, illetve a munkaidőkeret jobb alkalmazásának feltételeit célozza módosítani, másrészt a kölcsönzési díj meghatározásán keresztül a kölcsönzött munkavállalók bérének garanciáját célozza. A tervezett cél tehát semmiképpen nem a vállalkozások adóelkerülésének ösztönzése vagy a munkavállalók jogainak csorbítása. Épp ellenkezőleg: a tárgyalás alatt álló javaslat olyan szabályokat fektet le, olyan jogokat és kötelezettségeket rögzít, amellyel a munka világának jobb működését kívánja elősegíteni, s ezzel valamennyi szereplőnek, a munkáltatók és munkavállalók érdekeit is szolgálja.

- Képviselő Asszony! A munkaidő megszervezésének korszerűsítése számos gazdasági területen elsősorban az általánostól eltérő munkarendben foglalkoztatott munkavállalók, valamint az őket alkalmazó munkáltatók számára szükséges, mert ezzel a jelen gazdasági környezethez igazodó munkakörülmények kialakítása válik lehetővé. A munkaerő-kölcsönzés jelenlegi szabályaira vonatkozó módosítás pedig egy másik, szintén a jelenkorban egyre nagyobb számban megjelenő munkavállalói kör jogszerű foglalkoztatásának körülményeit szándékozza elősegíteni. Az önök előtt fekvő törvényjavaslat ugyanis felhatalmazást ad a kormánynak, hogy a munkaerő-kölcsönzésért fizetendő minimális kölcsönzési díj rendeletben történő meghatározása megvalósuljon. A rendeletben rögzített, munka-kölcsönözéséért kötelezően alkalmazandó minimális kölcsönzési díj bevezetése ugyanis egyrészt azt garantálja, hogy a kölcsönzött munkavállalók hozzájussanak a garantált bérminimumhoz, minimálbérhez, másrészt pedig az ilyen rögzített díj ahhoz is hozzájárul, hogy a munkabér utáni közterheket a vállalkozások befizessék. A javaslat tehát nemhogy a munkabéreket elcsaló, adóelkerülő munkáltatókat támogatná, hanem pont az ilyen jellegű, jogellenesen működő vállalkozásokat lehet ezzel az eszközzel kiszorítani a gazdasági életből.

- Képviselő Asszony! Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a gazdaság működése az elmúlt években megváltozott. A felgyorsult termelés rövid határidőkkel dolgozik, ahol gyors válaszokra van szükség, hogy a felmerülő problémák megoldása megszülethessen. A termelési ciklusok, a gyártási folyamatok mind a korábbiaktól eltérő szabályok mentén működnek, és ehhez a jogszabályoknak is alkalmazkodni kell. A munkaerő-kölcsönözés a munkaviszony általános szabályaihoz képest atipikus foglalkoztatási formának minősül. Bizony, ma már ezekre is szükség van annak érdekében, hogy a megfelelő munkaerőpiaci reagálás megtörténjen. A hatályos munkajogi szabályok értelmében a magyar munkáltatóknak, amennyiben felszámolási eljárás alá kerülnek, a felszámolás körébe tartozó vagyonából elsődlegesen a munkabért és egyéb bérjellegű juttatásokat kell kifizetnie. Ha erre a felszámolás alá került munkáltatónak nincs fedezete, a bérgarancia-törvény értelmében a felszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt álló gazdálkodó szervezeteknek a munkavállalóval szemben fennálló, kiegyenlítetlen bértartozásából a törvény által meghatározott összeg előlegezhető meg. A támogatás iránti kérelmet a felszámolónak vagy meghatalmazottjának kell benyújtani az állami foglalkoztatási szerv felé. A kormány tehát az elmúlt időszakban határozott lépéseket tett a munkabérek színvonalának jelentős emeléséért és a gazdaság kifehérítéséért! A javaslat ennek a folyamatnak a része. A kormánypárt nemhogy lerontaná a munka világának szabályait, hanem támogatja működését!  (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ma CEU, és holnap?

OLÁH LAJOS, (DK): - Képviselőtársaim! Tegnap még volt magyar egyetem a világ száz legjobb egyeteme között, most úgy tűnik, nemsokára már nem lesz. Hadd gratuláljak, fideszes képviselők! Sikerült elüldözni a legsikeresebb hazai egyetemet. Ez nem semmi! Ilyet épeszű kormány tényleg nem csinál saját hazájában! Mondhatjuk, hogy ez egy egyedülálló teljesítmény, amire Rákosi Mátyás is büszke lenne! Büszke, mert azt önök is tudják, hogy egyetemeket csak diktatúrában zárnak be, egyetemi szakot csak diktatúrákban tiltanak be, demokráciákban soha! Sikerült a kisstílű látszatháborújuk közben egyetlen döntéssel olyat belerúgni a magyar oktatásba, amit érezni fog még sok-sok éven át!

- Képviselőtársaim! Beszélhetünk majd száz év múlva is a C-vitaminról, Szent-Györgyi Albertről és Semmelweisről, mert új zsenik ebben az országban nem lesznek, - mert önök így döntöttek!  Lehet tovább melldöngetni, hogy mi mindenre voltunk képesek az elmúlt ezer évben, nehogy arról kelljen beszélni, hogy mi lesz belőlünk a következő százban. Nem kell majd elüldözni több magyar Nobel-díjast, mert nem lesz, aki ezt az országot akarná képviselni a tudásával. Magyarországra nem kell a tudás, nem kell a tudomány, és nem kell az oktatás. Ezt üzenik önök a CEU elüldözésével, az MTA kivéreztetésével! A kutatók és a tudósok értik az üzenetet. A jövő magyar felfedezései és találmányai majd amerikai és német felfedezések lesznek, mert ezek az emberek nem kellenek az önök Magyarországára! Egyetlen bűnük, hogy nem hisznek a háromszavas óriásplakátoknak, márpedig aki képes saját gondolatokra, az veszélyes a hatalomra. Értjük, értik ők is. Értették az üzenetet akkor is, amikor az önök propagandalapja elkezdte listázni őket mint Soros-ügynökök, és értik most is, amikor önök azt mondják nekik, hogy nem kell kutatás és szabadság, meg nem kell a világ egyik legjobb egyeteme. Majd összeszereljük mások autóit, aztán nosztalgiázunk arról, hogy milyen sikeres volt ez a nemzet akkor, amikor még nem üldözték a gondolkodó embert. A szökevénybűnözők jöhetnek, az okos emberek meg az egyetemeik pedig mehetnek! Marad a gulyás meg a Túró Rudi, a magyar innovációnak vége. És még folytathatnám, hogy mi minden nem leszünk, és hogyan rombolja le a magyar találékonyságról kialakult nemzetközi képet a maguk diktatúrájának rombolása, de tudom, hogy ez önöket nem nagyon hatja meg!

- Beszéljünk inkább a pénzről, képviselőtársaim! Önök úgyis csak ebből értenek! Önöknek a pénzről szól a politika és mindenki annyit ér, amennyije van, amije van, - ahogy Lázár János mondta! A CEU 10 milliárd forintot hozott Magyarországra, kutathattak úgy, hogy ez a magyar adófizetőknek egy forintjukba sem került. Ezt önök nem fogják pótolni, mert kell a pénz a focira, ahogy nem fogják pótolni a CEU ösztöndíjprogramját sem. Önök azt mondják, hogy a szegény gyerekeknek nem jár a tudás, aki tanulni akar, az fáradjon a kasszához, ahogy ezt már elkezdték a Corvinusszal. Aki pedig szegénynek született, az maradjon csak szegény; ez a világ rendje maguk szerint!

- Mi, európai magyarok nagyon máshogy látjuk a világot! Mi azt mondjuk, hogy mindenkinek jár a lehetőség, hogy tehetsége és szorgalma szerint boldoguljon. Ezt képviselte a CEU is. Nem baj, ha valaki felcsúti faluból jön, ha tehetséges, akkor azt is kifizetik neki, hogy Oxfordban tanuljon. Ahogy az Orbán-kormány számos tagja végzett a CEU-n, és ha nem kapják meg a lehetőséget, ma nem állami Audiban ülnének, nem államtitkárok lennének, és nem milliós fizetésük lenne! Azt akarják, hogy mások ne kapják meg ezt a lehetőséget, amit önök megkaptak. Most jön az, hogy a legokosabb európai magyar fiatalok már nem az egyetem után mennek majd külföldre, hanem már előtte, akár már a középiskola alatt. Ez az ország ma nem az európai magyaroké, hanem az önöké, de mi, európai magyarok ebbe nem fogunk beletörődni! Itt vagyunk, és itt leszünk akkor is, ha önöknek ez nem tetszik. Ma önök a labancok! Ma önök árulják a hazát, ma önök képviselik Bécs érdekét! Ma önök miatt megy el egy egyetem Budapestről Bécsbe, amit tárt karokkal várnak ott. Ma a CEU, holnap az MTA, a Corvinus, és folytathatnám még a sort..!  (Taps a DK, az MSZP, az LMP és a függetlenek padsoraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE,  (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Ön abban az évben beszél arról, hogy nehezebb a magyar fiataloknak, a szegény sorsú magyar fiataloknak a felsőoktatásba bekerülni, amely évben a kormány a szociális ösztöndíjak 40 százalékos emeléséről döntött! Ma tehát sokkal kevésbé probléma, és a jövő év szeptember 1-jétől még inkább sokkal kevésbé lesz probléma egy nehezebb sorsú magyar fiatalnak bejutni az egyetemekre, hiszen arra számíthat, hogy a szociális jellegű ösztöndíjaik 40 százalékkal emelkednek. Nem az az időszak van, mint az önök idejében, amikor minden közalkalmazottnak, így akár a tanároknak is és az egyetemi tanároknak is elvették egyhavi bérét, hanem az az időszak van, amikor a magyar felsőoktatás forrásai összességében is, ha a hallgatói normatívát nézi, 119 ezer forintról 166 ezer forintra nőnek kettő esztendő alatt. És minden leendő hallgató Magyarországon arra számíthat, hogy sokkal kevésbé lehet gond az egyetemi tanulmány anyagilag, hiszen 40 százalékkal magasabb a magyar felsőoktatásban a szociális ösztöndíjak mértéke, vagy ennyivel lesz magasabb a következő két esztendőben. Arról nem is beszélve, hogy aki az egyetem után akar továbbtanulni ‑ ön beszélt a jövő magyar Nobel-díjasairól ‑, 1300 hallgató helyett 2 ezer hallgatónak finanszírozzuk a PhD-tanulmányait, hogy az egyetem után tudományos fokozatot szerezzen ‑ nem 1300, hanem 2 ezer. Ez az összeg is növekedett, hogy aki tehetséges, ne csak 1300 fiatalnak fizesse ki most már ezt az állam, hanem 2 ezer magyar fiatalnak fizeti ki. Az első lépés 6,5 milliárd forint többlet, a második lépés pedig 745 millió forint többlet a tehetséges, magyar és nehezebb anyagi helyzetben lévő fiatalok továbbtanulása érdekében. Ezt adja hozzá ahhoz a 43 százalékhoz, amennyivel növeltük a felsőoktatás kereteit. S ennek bizony szerencsére sok területen megvannak a nemzetközi elismerései is. 

- Képviselő Úr! Azt mondta ön, hogy magyar innovációk csak a Soros-egyetemtől várhatók. Mondjon egyet! Mondjon egyet! Egyet sem tud mondani! Ön beszél valamiről, ami nincs. Lehet, hogy van gender szak, de hol vannak azok az innovációk, amiről ön beszélt, ami Magyarországot előrébb vitte volna. Ön azt mondja, Magyarország innovációban milyen rosszul áll. Akkor miért jön ide a BMW? Akkor miért itt építi ki a Jaguar a fejlesztőközpontját? Az önök idejében ilyenekről nem beszélhettünk. Most pedig ilyen valós innovációk vannak. Ilyen időszakot élünk. Ön nem tud mondani egyetlen innovációt sem ezek szerint, ami Magyarországot jobb országgá tette volna!

- Képviselő Úr! Önök teljesen igazságtalanul, és a magyar egyetemi oktatókat, a magyar egyetemi hallgatókat rendkívül lenéző módon egyenlőségjelet tesznek a Soros-egyetem és a magyar felsőoktatás közé, miközben a magyar felsőoktatásban sok százezer szorgalmas magyar fiatal tanul, sok ezer és tízezer oktató nap mint nap képzi ezeket a hallgatókat. A Soros-egyetemen 1700 hallgató tanul, akiknek körülbelül a 80 százaléka külföldi hallgató, önök mégis egyenlőségjelet tesznek a Soros-egyetem és a magyar egyetemek közé. Ön azt is mondta, hogy tehetséges hallgatók csak a Soros-egyetemen vannak, és lenézte az összes többi sok százezer magyar hallgatót, hogy közülük nem lesz Magyarországon Nobel-díjas, köztük nem lesz Magyarországon egyetlenegy olyan fiatal sem, aki akár innovatív, akár Magyarország sorsát előre tudja vinni. Ön azt mondta, hogy az összes magyarországi egyetem, a Soros-egyetemen kívül, csak és kizárólag összeszerelő országot épít. Hát, ezt teljes mértékben visszautasítjuk, képviselő úr! És nemcsak mi utasítjuk vissza, hanem ha megnézi, az Academic Rangking of World Universities-en 2018-ban öt magyar egyetem szerepelt: az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem is. A Times Higher Education 2018-as rangsorában hét magyar egyetem van ott, a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem. Amikor ön azt mondja, hogy a Soros-egyetem egyenlő a magyar felsőoktatással, azokat az egyetemeket, amelyek valós teljesítmény alapján a világ kiválóságai közé be tudtak kerülni. 

- Szóval, képviselő úr, önnek sikerült több százezer magyar hallgatót, több tízezer magyar oktatót megsértenie csak azért, hogy Soros György mellett letegye itt a parlamentben is a hűségesküjét!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

Aktuális ügyekről: vajon miért?

KOCSIS-CAKE OLIVIO, (Párbeszéd): - Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten kiderült, hogy az idei nemzeti konzultáció és Sargentini-ellenes kampány után újabb plakátkampányt indít a kormány, most 4,7 milliárdért. Így most már idén 10 milliárdra rúgnak a konzultációs költségek! Az új kampány munkacíme: „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása”. Ez azért érdekes, mert nem oly rég, tavasszal az Európai Unió indított konzultációt Európa jövőjéről, amiben csak a magyar kormány nem vett részt a 27 tagállamból, pedig még a migrációról is volt benne kérdés, persze nem olyan uszító és gyűlöletkeltő formában, ahogy a Fidesz szokta ezt a kérdést kezelni. Ráadásul az európai kérdőívet nem az Európai Bizottság alkalmazottjai írták, hanem 96, az uniós intézménytől független állampolgár. Talán érdemes lett volna ebben részt venni, és így a magyar adófizetők pénzén spórolni!  

- De itthon is lehetett volna jó párszor lényeges kérdésekről konzultálni. 2011-ben az Alaptörvényről volt egy ugyan elfogult, de értelmezhető konzultáció; értelmezhető, mert voltak benne valódi kérdések. De a válaszokat a Fidesz már nem vette figyelembe. Kérdés volt például, hogy a magyar kormány, a magyar alkotmány vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek iránt, illetve, hogy az új alkotmánynak védenie kell-e a nemzeti vagyont, különös tekintettel a termőföldet és a vízkészletet. Erre a válaszadók 86 és 97 százaléka mondta, hogy igen. Ehhez képest komoly környezetkárosítások voltak az elmúlt nyolc évben, elég csak a Városligetre vagy az Orczy-kertre gondolni, de ha vízkészletről beszélünk, akkor Pakson a Duna felforralása vagy az Óbudai Gázgyárnál a veszélyes szennyező anyagok Dunába kerülésének kezelése, illetve nem kezelése ügyében biztos, hogy nem a válaszadók szándéka szerint járt el a kormány. További kérdés volt, hogy az állam a közbeszerzésben való részvételt csak olyan gazdasági társaság számára tegye lehetővé, amelynek a tulajdonosi szerkezete átlátható. Erre 92 százalék válaszolt igennel. Ehhez képest a Fidesz-kormány alatt csak az oknyomozó riportoknak köszönhetjük, hogy tudjuk, Simicska-, Mészáros- és Tiborcz-érdekeltségek nyerik el a legtöbb közbeszerzést. A letelepedési kötvényekről ne is beszéljünk, ahol egy offshore hátterű cég nyúlta le a profitot!

- Tisztelt Országgyűlés! A legaktuálisabb kérdés, hogy az új alkotmány büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld. Ezt is támogatta a többség, ehhez képest a Fidesz nyolc év alatt egyetlenegy vizsgálóbizottságot nem engedélyezett. Kíváncsian várjuk, hogy a macedón miniszterelnök esetén fogja-e engedélyezni a vizsgálóbizottságot. Ebből is megállapítható, hogy a Fidesz saját konzultációját, saját szavazóinak a véleményét sem tartotta tiszteletben. Vajon ezek után lehet-e bízni a kormány konzultációiban? Lehetne bízni, ha valódi kérdésekben konzultálna. Az elmúlt nyolc évben az új választási rendszerről például lehetett volna konzultálni, ehelyett a Fidesz egyoldalúan átírta a választási rendszert, a választókerületeket úgy alakította át, hogy a mindenkori jobboldalnak kedvezzen, lakótelepeket tettek-vettek, a Dunán is átnyúló választókerületet hoztak létre mindenféle konzultáció nélkül. A magánnyugdíjpénztárak lenyúlásáról is érdemes lett volna konzultálni; 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása a magyar emberek megtakarításait érintette. A rokkantsági és korkedvezményes nyugdíj szigorításáról és a lakástakarékok megszüntetéséről sem volt semmilyen konzultáció. A budapesti olimpiáról sem volt, ennek meg is lett a következménye.

- De nem maradhat ki a sorból Paks II. Egy ilyen horderejű kérdésben népszavazást kellett volna tartani, de minimum konzultálni. 4000 milliárdot egy egyik napról a másikra aláírt szerződéssel felelőtlenség elkölteni, pedig ez történt. A jelenleg aktuális munka törvénykönyvéről viszont elég lett volna a munkavállalókkal és a munkaadókkal konzultálni, de ez sem sikerült. Helyette csak a multinacionális autógyártók vezetőinek javaslatát foglalták törvénybe. A Párbeszéd igazi konzultációt indított, amelynek jelenlegi állása eredményét képviselőtársaimnak kiosztottuk. Nekünk nincs több tíz milliárdunk kampányolni, de szép számmal válaszoltak a kérdésekre. Látom, hogy az egyik képviselőtársam a földre dobta a konzultáció eredményét, én majd kérem Rétvári államtitkár urat, hogy őt is feddje meg, mint Bangónét, aki összetépte a kérdőívet a legutóbbi alkalommal. A legfontosabb kérdésünk az egészségügyre vonatkozott. Múlt heti hír, hogy szakorvoshiány miatt egy időre be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát. Végezetül egy adattal hadd támasszam alá, hogy miért kéne az egészségügyről konzultálunk. Egy mentőápoló, egy gépkocsivezető havonta 90-110 ezer forintot visz haza. Egy mentőtiszt 130-150 ezer forintot visz haza. Egy pozsonyi mentős ezzel szemben 450 ezer forintnak megfelelő eurót visz haza. Erről kellene konzultálni!  (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

***

DÖMÖTÖR CSABA,  (Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára): - Képviselő Úr! Amikor ön azt állítja, hogy a kormány nem vett részt az Európa jövőjéről szóló konzultációban, akkor az a helyzet, hogy ön hazudik!  A kormány bejelentette azt, hogy részt vesz ebben a fórumban. Több magyar nagyvárosban tartott telt házas fórumokat. Az itt ülő államtitkárok közül négyen is részt vettek ilyen fórumon Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Szombathelyen. Jómagam egyébként a kecskeméti fórumon vettem részt. Minden ilyen fórum telt házzal ment. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a fórumok legfontosabb üzeneteit eljuttatjuk az európai intézményeknek és egyébként Emmanuel Macron elnök úrnak is, aki maga is szorgalmazta, hogy legyenek ilyen konzultációk. Tehát mi nem most kezdtük, mint más országok, hanem évekkel ezelőtt. Nagyon sajnálom, hogy bármilyen okból ön vagy nem tájékozódott, vagy tudatosan próbálja meg félrevezetni a közvéleményt! Ugyanilyen fontos az a körülmény, hogy a családpolitikai konzultációt önök támadják. Csak az a problémám, hogy ennek oka van: mégpedig az, hogy valójában azért támadják, mert a családpolitikai intézkedéseket is támadják. Például az ön elnöke vagy az egyik elnöke, mert több is van, áprilisban azt mondta, hogy korlátozná a családi adókedvezményt. Októberben még azt mondták, hogy a CSOK bővítése tévút. Tehát önök szerint tévút az, hogy a kétgyermekes családok is kaphatnak több kedvezményes hitelt! Aztán Barabás Richárd  azt mondta, hogy a CSOK kiterjesztése a kommunizmus legkínosabb időszakát idézi fel! Szeretném őt is tájékoztatni arról, hogy a kommunizmusban nem adtak, hanem elvettek, például ingatlanokat, például az én családomét!

- Képviselő Úr! Ha a konkrét javaslataikat nézzük, ott sem rózsás a kép! Önök alapjövedelmet szeretnének, ami odavezetne, hogy sokkal jobban megérné újra segélyjellegű támogatásból élni, mint munkából. Az önök tanácsadója még azon is elmélkedik, hogy hogyan lehetne Magyarországon központi vagyonadót bevezetni. Tehát ha az önök intézkedéseit életbe léptetnénk, az nem segítene a magyar családokon, hanem terhet rakna rájuk! Ami a konzultációban foglalt kérdéseket illeti, például az egészségügyet: ha tényleg annyira fontos az egészségügy kérdése, akkor miért nem támogatták a 2019-es költségvetést, amely az ideihez képest 101 milliárd forinttal többet tenne erre a területre félre? A gyermekek étkezése is szerepel az itt kiosztott javaslatban. Ez a kormány az, amelyik 630 ezer magyar gyermeknek biztosítja az ingyenes étkezést. Az MSZP, amelyhez önök csatlakoztak választási együttműködésben, ezt nem tudta biztosítani. Támadják például a paksi bővítést is, de egyáltalán nem adnak arra választ, hogy ha kiesik a paksi bővítés, ha drágább lesz a magyar áram, akkor kinek kellene ezt a költséget előteremteni? A magyar családoknak vagy a kormánynak? De akkor önök melyik területről vennék el az összegeket?

- Képviselő Úr! A Párbeszéd, ha jól értem, átadna jogköröket Brüsszelnek, például az igazságszolgáltatás területén. Így tenne az MSZP is, így tenne egyébként a Jobbik is. Számtalan konzultáció, népszavazás és az országgyűlési választás eredménye után azt gondoljuk, joggal gondoljuk, hogy a magyar emberek nem szeretnének jogokat átadni Brüsszelnek. Én azt egyébként fontos és méltányolandó dolognak tartom, hogy a konzultáció intézményében önök már hisznek, megkérdezik a támogatóikat, tiszteletben is tartom a véleményüket, de van egy fajsúlyos körülmény, mégpedig az, hogy önök csatlakoztak választási együttműködésben az MSZP-hez! Nem kértek nagy árat, egyetlen európai parlamenti mandátum reményét kérték! Azokhoz csatlakoztak, akik az egészségügyet fizetőssé tették volna, akik kórházakat zártak be, akik a családi kedvezményeket nem kibővítették, hanem elvették, akik nem segítő kezet nyújtottak a devizahiteleseknek, hanem teret engedtek a devizahitelezésnek, és mindig a bankok oldalára álltak, és a paksi bővítést pedig egyébként meg támogatták parlamenti határozatban is. Van még egy kérdés ebben a kiosztott dokumentumban, az pedig a korrupció kérdése. Ha a korrupció elleni küzdelmet önök fontosnak tartják, akkor azt javaslom, hogy kérdezzék meg régi-új szövetségesüket, hogy hogyan is áll Czeglédy Csaba ügye?!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

I. Morcos köszöntés...

Bartha Szabó József
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Élményekkel nevel a bakonyi erdőrengeteg
  Napjainkban a természetközeli életre nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Erdei Iskolánkba óvodás csoportok is érkeznek, ezek a gyermekek játékos formában ismerkednek meg munkánkkal. Az általános iskolai csoportok életkoruknak megfelelően erdőpedagógiai foglalkozás keretében kapnak ismereteket az általunk végzett erdő-, és vadgazdálkodásról.
 • Orbán: Tovább kell őrizni az identitást és erősíteni a versenyképességet
  Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot és tovább kell erősíteni a versenyképességet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán.
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
MTI Hírfelhasználó