Magyar szemmel
Pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
2018. december 19. 17:36

Az IKON Egyesület megalakulása óta fontosnak tartja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal kutatók számára, hogy tehetségüket kibontakoztathassák. Ezért az IKON Egyesület a Lakiteleki Népfőiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) MAGYAR SZEMMEL címmel pályázatot hirdetett. Ezt a felhívást olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdették meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, művészet-, vagy irodalomtörténettel foglalkoznak.

A kutatónak az alábbi témakörök közül egyet kell kiválasztania, és először annak 2-4000 karakteres összefoglalóját kell elküldenie Hágen Ádám: hagen.adam.me@gmail.com részére. Beküldési határidő: 2019. január 20.

Ezt követően a szakmai zsűri február 1-ig dönt a tartalmi és formai követelmények alapján arról, hogy a munka további kidolgozásra alkalmas-e. Pozitív elbírálás esetén a pályázó lehetőséget kap arra, hogy munkáját 15-25.000 karakterben kifejtse és azt március 15-ig megküldje. Ezt követően a legjobbak lehetőséget kapnak arra, hogy a 2019. március végén, a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezésre kerülő háromnapos emlékülésen előadásban ismertethessék munkájukat. Az eredményhirdetésre az emlékülés zárónapján kerül sor.

A választható témakörök: Egy kiválasztott rendszerváltó politikus nemzetpolitikai nézetei (1987-1990); Média és rendszerváltó évek (1987-1990); Az 1987-es lakiteleki nyilatkozat és a rendszerváltó pártok választási programja; Egy kiválasztott rendszerváltó politikus publicisztikái (1987-1990); Történelmi pártok és a rendszerváltó évek (1987-1990); A rendszerváltás nyelvezete: régi kifejezések újjászületése.

A pályázat díjazása: 1. helyezett – 100.000 Ft pénzjutalom; 2. helyezett – 75.000 Ft pénzjutalom; 3. helyezett – 50.000 Ft pénzjutalom; további különdíjak. Értékes könyvcsomag minden pályázónak, aki pályamunkáját március 15-ig megküldi.

Az összefoglaló és a pályamunka formai követelményei: A fedőlapon szerepelnie kell a pályázó nevének, a felsőoktatási intézményének, a dolgozat címének és a választott témakörnek. Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz; bal margó 3 cm, jobb, alsó és felső margó 2,5 cm; szövegközi hivatkozás (név,évszám: oldalszám); az irodalomjegyzék a szakdolgozati formai követelményekkel azonos.

További információk: Hágen Ádám - hagen.adam.me@gmail.com

gondola
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó