Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
2018. december 12. 17:19

„Mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket. Ez esetben szerintem a fölvetett érvek súlya jóval csekélyebb, mint maga a törvényjavaslat súlya, ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak” – mondta Orbán Viktor.

Bízzuk ezt a történészekre – felelte a kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy belefért-e az ellenzék parlamenti tiltakozásának formája a demokratikus keretekbe.

Arra a kérdésre, hogyan élte meg, hogy egy ellenzéki képviselő közelről az arcába fütyült, Orbán Viktor azt válaszolta: a Fideszben ezt úgy hívjuk, hogy nemzetszolgálat.

Igazat mond-e az ellenzék?

Az alábbiakban négy állításra adott válaszból egyértelműen kiderül, miért nincs igaza az ellenzéknek a Munka Törvénykönyvének módosítása miatti tiltakozás során.

1. Állítás: A túlórát három évente kell kifizetni

Nem igaz,ezután is havonta kell kifizetni a túlórát

2. Állítás: Több száz túlórára kényszeríthetik az embereket

Nem igaz, a dolgozó beleegyezése kell minden túlórához

3. Állítás: Ez a törvény sokkal több túlórát tesz lehetővé, mint más európai országokban

Nem igaz, az európai uniós irányelv 416 óra a túlórát enged meg, többet, mint az új magyar szabályozás

4. Állítás: A szakszervezetek jogai csorbulnak

Nem igaz, a szakszervezetek jogai változatlanok maradnak, a szakszervezetek azt sérelmezik, hogy a munkáltató szakszervezet nélkül is megegyezhet a dolgozóval

MTI
MTI Hírfelhasználó