Az egyik legegészségesebb étel, amit ehetünk
„Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, nem véletlenül. Talán nem is gondolnánk, micsoda energiabomba ez a hétköznapi gyümölcs, és mennyi pozitív egészségügyi hatása van.
2018. december 16. 11:32

Ez a lédús gyümölcs rostban és C-vitaminban gazdag, cserébe kevés kalóriát és nátriumot tartalmaz, míg zsír és koleszterin egyáltalán nincs benne. Mind a héja, mind a húsa sok polifenolt tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek. És hogy mindez mire jó? Az alma enyhítheti az asztma, de még az Alzheimer-kór tüneteit is, miközben segít abban, hogy megőrizzük a vonalainkat és a csontjaink egészségét, támogatja a tüdőműködést és az emésztőrendszert.

Az alma vízben nem oldódó rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést, és azt, hogy az élelem gyorsabban haladjon az emésztőrendszerben. Az emésztést segítő, nem oldódó rost mellett az alma oldódó rostot is tartalmaz, például pektint. Ez a tápanyag segít megelőzni a koleszterin felépülését a véredényekben, így hozzájárul az érelmeszesedés és a szívbetegségek megelőzéséhez. Egy 2011-es tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik körülbelül 6 hónapon keresztül 75 gramm (körülbelül egyharmada csészényi) szárított almát fogyasztottak, 23%-kal csökkent a „rossz”, LDL-koleszterin-szintjük. A jó, HDL-koleszterin-szintje viszont körülbelül 4 százalékkal nőtt.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Roberta Sorge

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Roberta Sorge

Az almarost pozitív hatásai között említik a vérnyomáscsökkentést, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését. Ezt a következtetést egy több mint 38 000 nő vizsgálatával végzett kutatásból vonták le, melyben a polifenolok és az almarost együttes hatásait vizsgálták.

Mindemellett légzőszervi panaszokra is hatásos lehet az alma. Egy 2017-es tanulmány szerint az antioxidánsok, melyek az alma mellett számos, más gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók, beleértve az almát is, csökkenthetik az asztma kockázatát, és szabályozzák a szabadgyökök felszabadulását a légutakban és a szívből érkező, oxigéndús vérben.

ridikul.hu
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Von der Leyent megválasztották a Bizottság elnökének
  Megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
 • Bogár László: A dollár agóniája
  A hatvanas évek végére kiderült, hogy a korlátlanul a világra ömlesztett globális hatalompénz is elinflálódik. Így az európai ipari hatalmak egyre idegesebben fészkelődtek, hogy dollártömegeiket aranyra válthassák.
 • A Hunyadiak emlékezete Szegeden
  Szeged is, miként az ország egésze, ezer szállal kötődik a Hunyadiakhoz. Szeged-Alsóvároson házuk volt, számos diplomáciai, közéleti esemény kapcsán is számos alkalommal megfordult városunkban János és fia Mátyás király is.
MTI Hírfelhasználó