Az egyik legegészségesebb étel, amit ehetünk
„Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, nem véletlenül. Talán nem is gondolnánk, micsoda energiabomba ez a hétköznapi gyümölcs, és mennyi pozitív egészségügyi hatása van.
2018. december 16. 11:32

Ez a lédús gyümölcs rostban és C-vitaminban gazdag, cserébe kevés kalóriát és nátriumot tartalmaz, míg zsír és koleszterin egyáltalán nincs benne. Mind a héja, mind a húsa sok polifenolt tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek. És hogy mindez mire jó? Az alma enyhítheti az asztma, de még az Alzheimer-kór tüneteit is, miközben segít abban, hogy megőrizzük a vonalainkat és a csontjaink egészségét, támogatja a tüdőműködést és az emésztőrendszert.

Az alma vízben nem oldódó rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést, és azt, hogy az élelem gyorsabban haladjon az emésztőrendszerben. Az emésztést segítő, nem oldódó rost mellett az alma oldódó rostot is tartalmaz, például pektint. Ez a tápanyag segít megelőzni a koleszterin felépülését a véredényekben, így hozzájárul az érelmeszesedés és a szívbetegségek megelőzéséhez. Egy 2011-es tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik körülbelül 6 hónapon keresztül 75 gramm (körülbelül egyharmada csészényi) szárított almát fogyasztottak, 23%-kal csökkent a „rossz”, LDL-koleszterin-szintjük. A jó, HDL-koleszterin-szintje viszont körülbelül 4 százalékkal nőtt.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Roberta Sorge

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Roberta Sorge

Az almarost pozitív hatásai között említik a vérnyomáscsökkentést, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését. Ezt a következtetést egy több mint 38 000 nő vizsgálatával végzett kutatásból vonták le, melyben a polifenolok és az almarost együttes hatásait vizsgálták.

Mindemellett légzőszervi panaszokra is hatásos lehet az alma. Egy 2017-es tanulmány szerint az antioxidánsok, melyek az alma mellett számos, más gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók, beleértve az almát is, csökkenthetik az asztma kockázatát, és szabályozzák a szabadgyökök felszabadulását a légutakban és a szívből érkező, oxigéndús vérben.

ridikul.hu
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Brüsszel propagandája agresszívabb a szovjetnél is
  A kereszténydemokraták és a szocialisták együtt küzdenek azok ellen, akik bírálni merészelik a hivatalos európai doktrínát, így azt mondhatjuk, az Európai Parlament az unió hivatalos propagandaszerve, amely az integrációt támogatja — mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Václav Klaus.
 • Kövér: A regionális együttműködések növelik az EU hatékonyságát
  Az európai térség a világban betöltött szerepe és súlya csak akkor őrizhető meg, a súlyvesztés csak akkor mérsékelhető, ha az Európai Unión (EU) belüli együttműködés hatékonyabb lesz a jövőben – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Pőstyénben hétfőn.
 • Erdő Péter bemutatta Rómában az Eucharisztikus Kongresszus programját
  A Puskás Stadionban kezdődik és a Hősök terén bemutatott mise zárja a Magyarországon 2020-ban rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelynek programját, a vatikáni bemutatással egy időben, hétfőn Erdő Péter bíboros az MTI-nek is részletezte.
MTI Hírfelhasználó