Az egyik legegészségesebb étel, amit ehetünk
„Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, nem véletlenül. Talán nem is gondolnánk, micsoda energiabomba ez a hétköznapi gyümölcs, és mennyi pozitív egészségügyi hatása van.
2018. december 16. 11:32

Ez a lédús gyümölcs rostban és C-vitaminban gazdag, cserébe kevés kalóriát és nátriumot tartalmaz, míg zsír és koleszterin egyáltalán nincs benne. Mind a héja, mind a húsa sok polifenolt tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek. És hogy mindez mire jó? Az alma enyhítheti az asztma, de még az Alzheimer-kór tüneteit is, miközben segít abban, hogy megőrizzük a vonalainkat és a csontjaink egészségét, támogatja a tüdőműködést és az emésztőrendszert.

Az alma vízben nem oldódó rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést, és azt, hogy az élelem gyorsabban haladjon az emésztőrendszerben. Az emésztést segítő, nem oldódó rost mellett az alma oldódó rostot is tartalmaz, például pektint. Ez a tápanyag segít megelőzni a koleszterin felépülését a véredényekben, így hozzájárul az érelmeszesedés és a szívbetegségek megelőzéséhez. Egy 2011-es tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik körülbelül 6 hónapon keresztül 75 gramm (körülbelül egyharmada csészényi) szárított almát fogyasztottak, 23%-kal csökkent a „rossz”, LDL-koleszterin-szintjük. A jó, HDL-koleszterin-szintje viszont körülbelül 4 százalékkal nőtt.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Roberta Sorge

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Roberta Sorge

Az almarost pozitív hatásai között említik a vérnyomáscsökkentést, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését. Ezt a következtetést egy több mint 38 000 nő vizsgálatával végzett kutatásból vonták le, melyben a polifenolok és az almarost együttes hatásait vizsgálták.

Mindemellett légzőszervi panaszokra is hatásos lehet az alma. Egy 2017-es tanulmány szerint az antioxidánsok, melyek az alma mellett számos, más gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók, beleértve az almát is, csökkenthetik az asztma kockázatát, és szabályozzák a szabadgyökök felszabadulását a légutakban és a szívből érkező, oxigéndús vérben.

ridikul.hu
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó