Még több támogatást kapnak a családok 2019-ben
Magas részvétellel zárult a konzultáció
2019-ben minden eddiginél több támogatást kapnak a gyermeket nevelő családok és a gyermeket vállalók – mondta az Emmi család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára.
2018. december 22. 16:54

Novák Katalin szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 2019-ben – 2010-hez képest – duplájára nő a családok támogatására fordított összeg, ami így meghaladja a 2000 milliárd forintot. A kétgyermekesek családi adókedvezménye tovább emelkedik, a havi 40 ezer forintos megtakarítás a 2015-ös összegnek a dupláját jelenti – közölte.

Az otthonteremtési program is minden eddiginél több támogatást kap – hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy decembertől már a kétgyermekes családok is hozzáférhetnek tízmillió forint értékben a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott hitelhez. Hozzátette, hogy a nagycsaládosok hitelét pedig tízről 15 millió forintra emelték fel.

Arra is kitért, hogy bevezetik a gyermekek otthongondozási díját. Az önmagát ellátni képtelen gyermeket otthon ápoló szülők havonta bruttó százezer forintra lesznek jogosultak, de ez az összeg később nőni fog majd, és 2022-re eléri a minimálbért – emelte ki az államtitkár. Akik nem a gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, azoknak a támogatása jövőre 15 százalékkal emelkedik – mondta.

Novák Katalin felhívta a figyelmet, hogy pénteken zárult le a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció. A kérdőíveket sokan töltötték ki és a kormány abban reménykedik, hogy azok feldolgozása után megkapja azt a felhatalmazást, amivel még több támogatást tud adni a családoknak – fogalmazott.

Magas részvétellel zárult a konzultáció

Véget ért a nemzeti konzultáció, tegnap járt le a feladási határidő. Jó lehetőség arra, hogy párbeszédet folytassunk két választás közötti időszakban a társadalommal – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Hozzátette: több mint 1,3 millióan kitöltötték a kérdőíveket, néhány hét múlva közlik a végleges

Már több mint 1,3 millióan töltötték ki a családügyi nemzeti konzultáció kérdőívét, amelynek tegnap éjfél volt a leadási határideje. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány hivatalos Facebook-oldalán megjelent videóban köszönte meg a részvételt az embereknek, és azt mondta, a kérdőíveket a következő hetekben dolgozzák fel, utána adnak tájékoztatást a részletes eredményekről.

A kormány azután tud majd dönteni arról, hogyan bővüljenek a családtámogatások Magyarországon. Hangsúlyozta, Magyarország és Európa megújulása elképzelhetetlen az erős családok nélkül.

A végső összegzés előtt 1,3 millióan töltötték ki az íveket Fotó: MTI

A konzultáción való magas részvételi hajlandóság pedig azt mutatja, mindenkit érintő kérdésről van szó, valamint hogy a konzultáció jó lehetőség arra, hogy párbeszédet folytassanak a kiemelt kérdésekben a választások közötti időszakban – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Mint azt a kormány több alkalommal kifejtette, Európa nincs könnyű helyzetben, mert egyetlen országban sem elegendő a megszülető gyermek ahhoz, hogy a népességüket fent tudják tartani. Hiába a jelentős népvándorlás Európa felé, Magyarország a belső erőforrásaira szeretne támaszkodni, a kabinet a magyar gyermekekben látja a jövőt.

A családtervezést, gyermekvállalást érintő nemzeti konzultáció kérdéseinek postázását november elején kezdték meg, a Magyar Postának négy hét alatt mintegy nyolcmillió küldeményt kellett eljuttatnia a címzettekhez.

A nemzeti konzultációs kérdőív tíz kérdést tartalmazott. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?” A további kérdésekben felvetették a gyermeket vállaló családok életkezdési programjának, a valódi főállású anyaság intézményének a bevezetését, a gyermeküket nevelő nők munkavállalásának támogatását és azt, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni.

A kormány 2010 óta számos döntést hozott a családok megerősítése érdekében, és 2019-ben már 2000 milliárd forint jut családtámogatásra, ami a 2010-es összeg duplája.

A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések sokrétűek: a kormány bevezette a családbarát adórendszert, a gyed extrát, elindította az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programot.

A családokat segíti a kabinet a gyermekek ingyenes étkeztetésével, a térítésmentes tankönyvellátással, a nagycsaládosoknak pedig gyermekenként egy-egymillió forinttal csökken a jelzáloghitelük. A lezárult konzultáció alapján hosszú távú intézkedéseket terveznek.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó