Saját magát emésztette fel az ellenzék 2018-ban
Az év végéhez közeledve összegezzük az elmúlt esztendő eseményeit. Ebből a közélet sem maradhat ki. 2018 legfontosabb politikai eseményének az országgyűlési választások tekinthetők Magyarországon. Az ellenzéki pártok tüntetéssel zárták az ünnepek előtt az évet, látszólag összefogtak. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában szakértők értékelték az idei évet.
2018. december 28. 11:02

Az év legfontosabb és legjelentősebb eseményének a választások tekinthetők – jelentette ki a műsorban Simon János politológus. Mint mondta, nemzetközileg is példátlan, hogy immár harmadik alkalommal, kétharmaddal nyert a Fidesz–KDNP. A politológus szerint nemzetközileg is figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor immár negyedik alkalommal Magyarország miniszterelnöke.

Hozzátette: Nyugat-Európában és a hazai ellenzék is nehezen kezeli azt a tényt, hogy az Orbán-kormány újra sikert aratott, és hogy kétharmados többsége van a parlamentben, és a támogatottsága is jelentős.

Széthullott ellenzék

A kormánypártok részéről nem tapasztalhattunk nagy változásokat – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője a műsorban. Véleménye szerint senki nem számított arra, hogy ismét kétharmados többséggel választják meg Orbán Viktort és kormányát.

Kifejtette: az ellenzék szempontjából a választásra való felkészülés is nagyon beszédes volt, ha csak a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményének ellenzéki félreértelmezéséről ejtünk szót.

Boros Bánk Levente hangsúlyozta: a választások következtében az ellenzék gyakorlatilag saját magát emésztette fel. Példaként említette, hogy a korábban még LMP-s színekben induló Szél Bernadett mára már egy párt nélküli, független országgyűlési képviselő lett. Vona Gábor, aki korábban a Jobbik elnöke volt, mára kezd eltűnni a közéletből, bár – a szakértő szerint – egy politikus, aki egyszer megérezte már a politikusi létet, azt nehezen tudja elengedni. A Jobbik felszámolta saját magát – mondta Boros Bánk Levente, majd hozzátette, az LMP pedig elemeire hullott.

Ellenzéki összefogás

Az ellenzéki pártok részéről idén többször is hallhattak a választópolgárok arról, hogy összefogásra készülnek. A választásokra való felkészülés idején ez nem sikerült, legutóbb pedig a munka törvénykönyvének módosítása miatt életre hívott tüntetésük során lehetett erről hallani.

Az év első fele arról szólt, hogy az ellenzéki politikai osztály kereste az összefogás lehetőségét – fejtette ki Simon János politológus. Mint mondta, akkor azt gondolták, ha ez sikerül, akkor a társadalom is összefog majd.

Szerinte azonban sok amatőr került a politika világába, akik azt gondolták, hogy rögtön politikai vezetővé is válhatnak. Így ezeknek az amatőr politikusoknak a tevékenységei sok tévedéssel jártak, ahogy az összefogás is – fejtette ki véleményét a szakértő. Mint mondta, látható volt, hogy a Fidesz profi társasága mellett több amatőr, saját partikuláris érdekeiért küzdő erő volt a háttérben.

Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bősz Anett független képviselő, Gurmai Zita szocialista képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője elállja a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlésben a munka törvénykönyve módosításának szavazása előtt (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Valamiért és nem valami ellen kell összefogni

2019-ben európai parlamenti, illetve magyarországi önkormányzati választások is lesznek – emlékeztettek a műsorban. Eddig az Orbán-kormány és intézkedései ellen próbáltak összefogni az ellenzéki pártok, azonban a jövő évi választások miatt inkább most valamiért kellene összefogásra sarkallniuk egymást – mondta Simon János.

Boros Bánk Levente hozzátette: az önmagában nem mozgósító tényező, hogy váltsák le az Orbán-kormányt. Mint mondta, ez is egy legitim hozzáállás, azonban ha nincs pozitív programjuk, nincsenek ajánlataik a választók részére, akkor nem fognak tudni mire szavazatot leadni a választópolgárok.

Nemzetközileg elérte a célját az ellenzék?

A műsorban felvetődött a kérdés, hogy az ellenzéknek van-e bármilyen programja, és mik azok a célok, amelyeket kormányzásuk esetén el akarnak érni. Simon János erre reagálva elmondta, a szakpolitikai deficit az, ami nem növeli az ellenzék hitelességét. Véleménye szerint az elmúlt napok szereplései és alakításai az emberi tartásukat is megkérdőjelezi.

Mint mondta, az ellenzéki pártok megmozdulásainak belső imázsa rendkívül rossznak és negatívnak tekinthető, azonban kifelé elérték céljukat. Simon János elmondta, nemzetközi szinten felkapottá vált az ellenzék által összehívott tüntetéssorozat, azonban erről számos esetben torz képek jelentek meg a sajtóban.

Hozzátette: Magyarország többet érdemel.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó