Morzsaparti, avagy mihez kezdjünk a megmaradt étellel?
Az ünnepek közeledtével minden háziasszony alaposan eltervezi, hogy mit süssön-főzzön a családjának. Többfogásos ebédek és vacsorák várják a karácsonyozókat, nem beszélve a mennyei desszertekről. Hajlamosak vagyunk azonban olykor elszámítani magunkat, és 26-án is még a maradék maradékát esszük. Talán eljött az ideje, hogy elgondolkozzunk, mihez kezdjünk a megmaradt étellel – segítünk kitalálni, mi legyen vele.
2018. december 28. 16:06

Ahány ház, annyi szokás – a konyhában is. Mindenki másképp főz, más szempontokat tartunk szem előtt, amikor megtervezzük a menüt, bevásárolunk, előkészítünk és sütünk-főzünk a család és a barátok számára. Karácsonykor egy kicsit több ételt készítünk, hogy maradjon másnapra is, ne kelljen az ünnepet a konyhában töltenünk. Hajlamosak vagyunk azonban egy kicsit elszámítani magunkat – kicsit több maradék marad, amivel hirtelen nem tudjuk, mit kezdjünk. S amikor már a maradék maradékát esszük, kevesebb lelkesedéssel, mint három nappal korábban, elgondolkozunk, hogy mit is kezdjünk az étellel. Mert kidobni mégsem szeretnénk, a kutyának meg nem adhatjuk oda az összeset.

Komposztáljunk

A zöldségek, gyümölcsök héját, a fonnyadt vagy megbarnult gyümölcsöt nyugodtan újrahasznosíthatjuk. A komposztálóban a növényi eredetű szemetet fekete, tápanyagokban gazdag humusszá varázsolhatjuk. Ennek segítségével pedig szebbek lehetnek szobanövényeink, a kiskertünk, de akár a szomszédoknak, barátoknak is adhatunk belőle.

Fagyasszuk le

A legegyszerűbb megoldás: a kihűlt ételeket tegyük dobozokba, címkézzük fel, és mehetnek a fagyasztóba. A leveseket, mártásokat is tárolhatjuk így, de az idényzöldségeket és süteményeket is lefagyaszthatjuk akár egy műanyag zacskóban is, hogy majd később elővegyük, kiolvasszuk és megehessük akkor, amikor éppen nem volt kedvünk vagy ötletünk arra, hogy mit főzzünk.

Rendezzünk morzsapartit

Ha már látjuk, hogy sok étel marad az ünnepek utánra, válogassunk össze egy kis kóstolót belőle a szomszédoknak vagy családtagoknak, barátoknak. Akár már a karácsonyi látogatás alkalmával is elvihetjük nekik a süteményválogatásunkat, de a két ünnep között is rendezhetünk egy szuper morzsapartit valaki otthonában.

Fotó: iStock.com/Maksym Azovtsev

Fotó: iStock.com/Maksym Azovtsev

Gondoljuk újra

 • Egyes ételek kiválóan alkalmasak arra, hogy más ételt készítsünk belőlük. Ilyen lehet például a mákos bejgli, amit forró tejjel leöntve egy kis vaníliaöntettel hamis mákos gubaként is elfogyaszthatunk. A rizst feldobhatjuk egy kevés zöldséggel, vagy pirítsuk meg, esetleg üssünk rá két tojást, és máris kész a kissé keleties köret. Készíthetünk belőle rizsgolyót, vagy töltött paprikába is tehetjük – egy kis gondolkodással minden bizonnyal rájövünk, hogy milyen formában újíthatjuk meg a maradék rizsünket.
 • A sült krumplival már nemigen lehet mit kezdeni, de a főtt krumpli vagy a krumplipüré még újrahasznosítható. Készíthetünk belőle burgonyapogácsát, vagy egy kevés olajon (vöröhagymával) megfuttatva „felfrissíthetjük” a köretet. De összetörve akár sós muffin alapanyagának is kiváló lehet.
 • A pörköltekből friss zöldséggel, krumplival szuper levest készíthetünk, vagy ledarálva a húst esetleg tésztára, pizza tetejére is rakhatjuk feltétként. A maradék káposztát is felhasználhatjuk újra levesként, csak felöntjük vízzel, és répát meg petrezselymet karikázunk bele.

Fontos, hogy mielőtt újra felhasználnánk az egyes maradékokat, gondoljuk végig, hogy lehet-e. A gyorsabban romló ételekkel már ne kísérletezzünk, mert könnyen pórul járhatunk. De ami még fogyasztható, abból szuper ebéd vagy vacsora készíthető, ami mégis más, mint azok az ételek, amiket az előző napokban fogyasztottunk.

ridikul.hu
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Von der Leyent megválasztották a Bizottság elnökének
  Megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
 • Bogár László: A dollár agóniája
  A hatvanas évek végére kiderült, hogy a korlátlanul a világra ömlesztett globális hatalompénz is elinflálódik. Így az európai ipari hatalmak egyre idegesebben fészkelődtek, hogy dollártömegeiket aranyra válthassák.
 • A Hunyadiak emlékezete Szegeden
  Szeged is, miként az ország egésze, ezer szállal kötődik a Hunyadiakhoz. Szeged-Alsóvároson házuk volt, számos diplomáciai, közéleti esemény kapcsán is számos alkalommal megfordult városunkban János és fia Mátyás király is.
MTI Hírfelhasználó