Soros álciviljei szerveznek sztrájkot
Januárban is folytatódik a kormány elleni tüntetéssorozat
A Soros György által szponzorált álcivil szervezetek, karöltve az ellenzékkel, folytatják a kormányellenes tüntetéssorozatot január­ban is. Az ellenzék egymás közti viszonyait jól példázza, hogy melyik megmozdulás mellé áll oda egy párt vagy szervezet.
2019. január 2. 10:06

A Soros-alapítványokkal korábban is jó kapcsolatot ápoló Gulyás Márton által alapított Humán Platform szombati akciója mellett mindenki kiáll az ellenzéki térfélen. Gyurcsány Ferenc ismét harcba hívja minden hívét a kormány ellen.

Szerda 10 órára a Várba szervezett megmozdulást V. Naszály Márta. A Párbeszéd politikusa Üdvözlet, elnök úr! címmel hirdetett villámcsődületet – flashmobot – a karmelita kolostorból kialakított miniszterelnöki hivatalhoz, a Dísz térre. A felhívás szerint külön várják a táblákat tartani hajlandó tüntetők jelentkezését. Tegnap délutánig mintegy másfél százan jelezték a megmozdulás Facebook-oldalán, hogy biztosan ott lesznek. A csekély érdeklődés oka lehet az is, hogy a Párbeszéd természetes politikai szövetsége, az MSZP sem hirdeti közösségi oldalán közelgő eseményként a Dísz térre tervezett mai akciót A mai tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK) és a decemberi tüntetéseken kiemelten aktív Momentum sem reklámozza.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc újévi köszöntőjében így szólt híveihez: „Rajtatok múlik, mit hoz 2019. Lázadtok vagy tűrtök. Nem lehetünk erősebbek, mint ti. De készek vagyunk tenni, harcolni, ha jöttök. Gyertek! Vagy a semmibe zuhanunk. És nem lesz mentség. Győzni kell. Ha jöttök, győzni fogunk.” Az ellenzéki körökben uralkodó zűrzavart mi sem bizonyítja jobban, hogy eltűnt a 2012-es kormányellenes tüntetések egyik fő szervezője, a Magyar Szolidaritás Mozgalom közösségi oldaláról a szintén mára, az Operaházhoz meghirdetett demonstráció ajánlója.

Eddig csekély érdeklődés övezi a megmozdulást Fotó: Havran Zoltán

A mostanában magáról ritkábban hallató mozgalom azért hívta ismét utcára követőit, mert „Orbán Viktor és bűnszervezete, a Fidesz–KDNP szolgaságba akarja dönteni Magyarország népét”. A szervezők azt is hozzátették a mostanra eltűnt felhívásban: meg akarják mutatni, hogy sokan vannak, dühösek és a végsőkig elszántak. A tüntetés elmaradásához köze lehet annak, hogy a szolidaritás vezetője, Székely Sándor pár napja jelentette be, hogy kilép a DK parlamenti frakciójából.

A január 5-én a Hősök terére meghirdetett Országos sztrájk a rabszolgatörvények ellen elnevezésű demonstráció szervezője, a Soros György „civiljeinek” is nevezett Humán Platform Egyesület több tízezer résztevőre számít. A szervezők azt is jelzik, hogy elkezdődött az országban a sztrájkhajlandóság felmérése a munkavállalók körében. A vonulásos, a Kossuth téren végződő rendezvény mögött álló egyesületet 2012-ben a kormánnyal szembenálló liberális és baloldali szociális, kulturális és oktatási szervezetek hozták létre.

Az egyik alapító, a Sándor-palota megrongálásáról elhíresült Gulyás Márton a Krétakör Alapítvány vezetőjeként komoly támogatásokat kapott a Nyitott Társadalom Alapítványoktól, és a Norvég Alaptól is. A Humán Platform akcióját a parlamenten belüli és azon kívüli ellenzéki pártok szinte mindegyike saját oldalán is hirdeti. A kormány elleni vidéki tiltakozások holnap Szegeden folytatódnak, majd január 4-én Gödöllőn és Pécsen – itt a Momentum szervezésében – lesznek tüntetések. A szakszervezetek szintén január 4-én, Szombathelyen szerveznek forgalomlassító akciót. Vidéken szombaton Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Tapolcán, Komlón és Cegléden tüntetnek.

A nagy összefogásból még nagyobb széthúzás lett

Bár 2018 végére egyfajta látszategység alakult ki az ellenzéki pártok között, az ünnepek alatti üzengetésekből gyorsan kiderült, hogy ez csak átmeneti állapot. A Jobbik egy ideje lelkesen próbálkozik a balratolódással, de minden erőfeszítésük ellenére még mindig vállalhatatlannak tartják őket a szocialisták, így együttműködésük mindkét oldalon feloldhatatlannak látszó erkölcsi problémát okoz. Mindeközben a Momentum parlamenten kívülről támadja az ellenzéki elitet, őket viszont egy ellenzéki médiaszereplő, Puzsér Róbert helyezte nyomás alá. Összefoglaló értékelésünkből pedig az is kiderül, hogy mi fokozhatja tovább az egyébként is látványos megosztottságukat.

Az áprilisi országgyűlési választások a kormánypárt kétharmados többségű győzelmét hozták, míg az ellenzéki pártok jelentős vereséget könyvelhettek el.

Közülük a leglátványosabb összeomlást a Jobbik produkálta, amely a választási eredményéhez képest év végére – a közvélemény-kutató intézetek egybehangzó mérései alapján – minden második választóját elveszítette, miközben botrányokkal övezve a párt kettészakadt. Hiábavalónak bizonyult balratolódási kísérletük is, pedig ezen törekvésükkel tavaly turbófokozatra kapcsoltak.

Hiábavalónak bizonyult minden erőfeszítésük, tiszavirág-életű az egyetértés közöttük Fotó: Havran Zoltán

Valószínűleg sokak számára emlékezetes marad majd az az év utolsó heteiben lejátszódott jelenet, melyben a Jobbik szóvivője már a 2004-ben a kettős állampolgárság elutasításának plakátarcaként feltűnt szocialista Bangóné utasítására, Gyurcsány-párti képviselők társaságában vetette magát padlóra az MTVA székházában.

Ezt köve­tően már az egykoron radikális jobboldali párt elnöke is magyarázkodásra kényszerült: az Alfahír internetes oldalnak adott évösszegző interjújában Sneider Tamás azt fejtegette, hogy „tömegben és a színpadon is feltűnnek a 2010 előtti időkből jól ismert arcok, és nekik mi sem tudunk örülni”.

Véleménye szerint az jelenthetne megoldást, ha „a baloldali, liberális politikában is lezajlana egy generációváltás, és az előző kormány idején szerepet vállalt figurák visszavonulnának a közélettől.” De gondokat okozott a Jobbikkal való együttműködés kérdése a baloldalon is.

A szocialista Ujhelyi István néhány nappal ezelőtt egyeztetésre hívott több ellenzéki pártot az EP-kampányban való összehangolt fellépés céljával, ebből viszont a Jobbikot kihagyta, ugyanakkor a Népszavának már arról beszélt, hogy a későbbiekben nem zárkózik el a párttal való együttműködéstől.

Azt is megjegyezte, hogy ha a párt egyértelműen elhatárolódik a korábbi – uniós zászlót égető, a Parlament ablakán EU-zászlót kidobó – politikájától, akár a Jobbikot is bevonhatják a stratégia kialakításába.

Ujhelyi egyébként 2017 novemberében egy nyílt levélben még arról írt, hogy „vörös vonalat kell húznunk a baloldal és a Jobbik közé”, továbbá Sneider Tamás lemondatását is követelte a parlamenti alelnökségről. De nem csak az említett parlamenti pártok között feszülnek ellentétek, kirajzolódik egy másik törésvonal is: egy parlamenten belüli és egy kint rekedt formáció között.

A Momentum például – miután nem szerezte meg a parlamenti küszöb eléréséhez szükséges szavazatokat – azt kezdte el bizonygatni, hogy „a rendszert parlamenten kívül lehet megverni, az utcán kell mozgósítani”. Miután decemberben az utcai politizálás eszközéhez nyúltak a parlamenti baloldali pártok is – és paradox módon a tüntetések végén erőszakosan be akartak jutni az Országház épületébe –, a Momentum vezetői igazolva érezték magukat.

De ők sem maradhattak ki az ellenzéki nyomás alól: Fekete-Győr Andrásékat Puzsér Róbert kritizálja lelkesen, aki az ünnepek alatt ismét egy nagyon érzékeny ponton támadta meg a Momentumot, rámutatva, hogy a pártnál kötött ki a korábban Gyurcsány Ferenc ifjúsági szervezetét vezető Szarvas Koppány Bendegúz. Így az ellenzéki pártok megosztottsága 2019 elején talán erősebb, mint valaha.

Ezt pedig tovább fokozhatja a baloldali előválasztás, Horváth Csaba és párbeszédes ellenfelének vetélkedése, illetve az is, hogy a frakcióikat elhagyó „független” képviselők, valamint Márki-Zay Péter szerepe sem tisztázott.

Az ellenzék széttartása irányába mutat az EP-választás logikája is, ahol az ötszázalékos küszöböt egymással szükségszerűen rivalizálva, az állandó nagyságú tábort alkotó balliberális ellenzéki szavazók megnyeréséért versengve ostromolják majd a jellemzően külön listákon induló ellenzéki pártok.

magyaridok.hu
  • Orbán: a következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg
    A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg, és ennek súlyos hatása van az európai kereszténydemokráciára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Glas Koncila horvát hetilapnak.
  • Kispestre száműzte Szent Istvánt a főpolgármester
    Karácsony Gergely a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve egyik utolsó egyszemélyi döntéseként Kispestre száműzte az államalapító eredetileg Szent István parkba tervezett szobrát. A június 14-i főpolgármesteri határozattal végérvényesen a XIX. kerületbe került a szent király bronzba öntött alakja, miközben a róla elnevezett XIII. kerületi parkban semmi sem utal rá.
  • Öt helyet léptünk előre a versenyképességi rangsorban
    Öt helyet lépett előre Magyarország az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi rangsorban - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó