Sok a bizonytalanság az előválasztás körül
Puzsér Róbert visszalépésével számolnak a szocialisták
A politikai üzeneten túl, miszerint Tarlós Istvánnak egy ellenzéki kihívója kell hogy legyen, szinte semmi sem biztos a baloldali előválasztás körül. Az MSZP-ben egyébként azzal is számolnak, hogy Puzsér Róbert végül nem méreti meg magát a baloldal jelöltjével szemben.
2019. január 3. 10:46

Hétfőtől zajlik az ellenzék előválasztási folyamata, akkortól lehet főpolgármester-jelölteket állítani – közölte az MSZP budapesti elnöke. Molnár Zsolt az MTI tudósítása szerint hangoztatta, egyetlen jelöltnek van a legjobb esélye legyőzni Tarlós Istvánt, ezért fontos, hogy erről a személyről a budapesti ellenzéki szavazók maguk döntsenek.

– Az ellenzék 2014-ben háttéralkukkal próbált jelöltet állítani, és mindnyájan láthattuk, hová vezet mindez – fogalmazott a politikus. Szavai szerint a szocialisták Horváth Csabát támogatják, ugyanakkor ha a fővárosi ellenzéki szavazók mást választanak, tiszteletben fogják tartani a döntést. Molnár Zsolt azt hangsúlyozta: minden, ami a fővárosban történik, az egész országot érinti, így a voksolás a 2022-es ellenzéki lehetőségekről is szólni fog.

– Minél nagyobb esélyt kell adni annak, hogy 2022-ben kormányváltás legyen. Teljesen más lenne felkészülni a következő országgyűlési választásra, ha előtte idén átrendeződne az önkormányzati rendszer – jelentette ki a politikus. Molnár Zsolt kérdésre válaszolva azt mondta, bízik benne, hogy február 3-áig eldől, ki lesz a közös jelölt, ugyanakkor annak is van elméleti esélye, hogy csupán a nyár elején tudnak pontot tenni az előválasztási folyamat végére.

Jelenleg Horváth (balra) az egyetlen biztos résztvevő Fotó: MTI/Illyés Tibor

Utóbbi kijelentés már csak azért is érdekes, mert eddig arról volt szó, hogy baloldali pártok február elején kiválasztják a saját jelöltjüket, aki júniusban mérkőzik meg az LMP támogatását már jelenleg is bíró Puzsér Róberttel, illetve a liberális Sermer Ádámmal, és a győztes lesz Tarlós egyedüli kihívója.

Szocialista elnökségi forrásaink mindezt azzal magyarázták, hogy bárki is nyeri a baloldali előválasztást, az az elkövetkezendő fél évben olyan szakmai teljesítményt nyújt majd, hogy Puzsérnak végül nem lesz kedve „agyonveretnie magát”. Persze kérdéses az is, hogy egyáltalán ki indul a baloldali fordulón, hiszen a DK és a Momentum nem állított jelöltet.

Az eddigi egyetlen biztos résztvevő az MSZP-s Horváth Csaba, és bár lebegtette, Karácsony Gergely az utóbbi időben szót sem ejtett arról, hogy megméretné magát. A Magyar Idők úgy tudja, Karácsony a napokban a szélsőbaloldali aktivista, Gulyás Márton új videoblogjában tesz majd bejelentést elképzeléseiről. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy Horváth Csabának végül önmagával kellene versenyeznie, és az egész baloldali előválasztás okafogyottá válik.

magyaridok.hu
 • A hungarofóbia mérlege
  Egyhetes konferencia is kevés lenne annak taglalására, hogyan ártott társadalmunknak a legvisszataszítóbb rasszizmus. Mégis fontos, hogy elkészüljön a hungarofóbia mérlege.
 • A futball a tartalomipar része
  A futball ugyanis több, mint sport, több, mint tartalomipar, hallatlanul fontos – lenne – egy-egy nemzeti közösség jövőformálásához.
 • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
  Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét
  Az elmúlt kilenc évben a Kárpát-medencében 120 új templom épült és 3000 újult meg - mondta, hozzátéve, hogy a magyar egyházak életében "ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű gyarapodásra és megújulásra az elmúlt száz esztendőben nem volt példa".
 • Török Ferencnek még fontos feladata van
MTI Hírfelhasználó