Szanyi doktor levele Judith Sargentininek
On this optimistic note let me wish you, dear Colleague, a most successful and happy New Year, and assure you that wherever your democratic devotion brings you, whatever political activities you may perform in the future, you may rely on our sustained solidarity and our full appreciation.
2019. január 3. 23:57

Csatoltan és alább bemásolva küldöm Szanyi Tibor EP-képviselő, a CÖF "nyílt levelére" reagáló és Judith Sargentini EP-képviselőnek címzett, angol nyelvű nyílt levelét. (A levél szívességi, magyar nyelvű fordítását alább bemásolva és csatolva is megtalálják.) A témával kapcsolatosan bármilyen kérdésük van, Kormos Kata kollégám (kormos.k.kata@gmail.com,) áll szíves rendelkezésükre, illetve ajánlom figyelmükbe képviselő úr honlapját (www.szanyitibor.hu) -, ahol további információkat találhatnak.Üdvözlettel és Köszönettel:

Szocialisták és Demokraták

Progresszív Szövetsége

Európai Parlamenti Képviselőcsoportja

dr. Gúr Roland

Szanyi Tibor EP-képviselő irodavezetője

Kedves Kollégám!
Kedves Judith!

Úgy hallom, a minap furcsa levelet kaptál Magyarországról, a ’CÖF’ nevű úgynevezett civil szervezet valamilyen vezetőjének aláírásával, amelyben visszataszító módon támadják személyedet, hitelességedet, európai parlamenti munkádat annak kapcsán, hogy javasoltad a magyarországi helyzet további megvitatását a következő, januári plenáris ülésünkön. Kérlek tekintsd alábbi – nyílt levélként is közzétett - szavaimat egyrészt napirendi javaslatod támogatásának a magyar szocialista képviselők részéről, másrészt fogadd azt a magyar társadalom túlnyomó többségét jelentő demokraták, a valódi hazafiak irántad való szolidaritását és köszönetét jelző egyfajta virtuális ölelésként. Való igaz, az országban a politikai helyzet a jelentésed tavaly szeptemberi elfogadása óta is csak tovább romlik, amint azt az Orbán-rezsim ellen tiltakozva a még megmaradt jogos eszközeikkel élni próbáló országgyűlési és EP- képviselők, valamint sok ezer tüntető elleni megfélemlítés és rendőri erőszak is jelezte.

A sajátos magyar politikai viszonyok jó ismerőjeként bizonyára nem ismeretlen számodra az a tény, hogy a CÖF-nek vajmi kevés köze van a független civil szervezetekhez, vagy a valóban állampolgári kezdeményezésekhez, s tagjai végképp nem tekinthetők hazafiaknak, hiszen szinte tobzódnak a gyűlöletkeltésben és a szabad, demokratikus társadalom maradványainak lerombolásában. Ezt az Orbán kedvenc ölebeiből álló brigádot eleve a Fidesz Göbbels-i propaganda-céljainak kiszolgálására hozták létre, bőséges anyagi támogatást élvez állami cégek ’adományai’ révén, vezetősége pedig különféle fasiszta indíttatású figurák és/vagy egykori bűneiket korunk Saulusaiként kompenzálni igyekvő régi (látszat)kommunisták sajátos elegyeként jelenik meg. Szinte korlátlan állami forrásokra támaszkodva persze teljesítik is feladatukat, elsősorban azzal, hogy időnként utcára vezényelnek néhány tízezer Orbán-rajongót, hogy Kim Dzsong Un legjobb formáját megszégyenítő szervezett eksztázisban éltessék és istenítsék eszményképüket (ami persze igen messze áll a magyar társadalom nemhogy egészének, de akár többségének képviseletétől is). Vagy éppen, mint a most hozzád, egy kollégánkhoz címzett nyílt levélben is, támadást intéznek mindenki ellen, aki kockázatot jelenthet Orbán korlátlan hatalmára nézve, vagy aki nyilvánosan, nemzetközi szinten is rámutat arra veszélyre, amit ez a mini-diktátor megjelenít az EU-n belül.

A CÖF szokásos, az ártatlant vádló, a gyengét támadó gyáva módszerét alkalmazza és úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a nevedet viselő kitűnő, leleplező jelentés elnyerte az EP túlnyomó többségének támogatását (beleértve a mi öt magyar szavazatunkat is), ezzel is aláhúzva a te politikai hiteledet és személyes érdemedet. A CÖF inkább a jelentéstevőt igyekszik ördögi színben feltüntetni: azt a képviselőt, akiről tudott, hogy rövidesen befejezi európai parlamenti munkáját, s így nem lesz majd lehetősége, vagy éppen szándéka reagálni gusztustalan megjegyzéseikre. Ezért, kedves Judith, inkább arra bíztatnálak, hogy ezt az undorító közjátékot tekintsd Orbán növekvő hatalomvesztési félelme újabb megnyilvánulásának, most, hogy szembesülni kényszerül a tömeges politikai tiltakozással, amit a magunk részéről eltökélten folytatunk.

Engedd meg, kedves Kolléga, hogy ezzel a derülátó felütéssel kívánjak nagyon sikeres és boldog új évet, s egyúttal biztosítsalak, hogy bárhová vezérel is demokratikus elkötelezettséged, bármilyen politikai tevékenységbe is fogsz a jövőben, mindig számíthatsz szolidaritásunkra és nagyrabecsülésünkre.

Dr. Szanyi Tibor

az MSZP alelnöke és
EP-képviselő


Rue Wiertz, 60 - ASP 10G146
B-1047 Brüsszel
Tel : +32 (0)2 284 52 84
tibor.szanyi@ep.europa.eu

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó