Elindult a határozott bérfelzárkózás
Már tavalyelőtt az Európai Unió második legnagyobb bővülését értük el
Lassú, de határozott bérfelzárkózás kezdődött a kelet-közép-európai régióban a nyugati országokhoz, 2017-ben Magyarországon volt a 28 tagállam közül a második legnagyobb a keresetek növekedése – derül ki a Századvég Alapítvány friss kutatásából. Ezt alátámasztja a többi makrogazdasági mutató is.
2019. január 7. 11:02

Jelentősen felülmúlja a kelet-közép-európai régió bérnövekedési üteme a nyugat-európai uniós országokét, ami azt jelenti, hogy lassú, de határozott felzárkózás van folyamatban – állapítja meg legújabb elemzésében a Századvég Alapítvány. A reálbérek az infláció hatását kiszűrve 2010 és 2018 között 38,1 százalékkal nőttek, míg a családi adókedvezményt is figyelembe véve a bővülés meghaladta a 43 százalékot. Ez azért is jelentős eredmény, mert 2002 és 2010 között a nettó átlagbért reálértéken mindössze 13,3 százalékkal sikerült emelni.

A béremelkedésre két fontos tényező hatott. Az egyik a munkaerőpiac átalakulása: míg korábban sok munkavállaló versenyzett kevés álláshelyért, addig mára megfordult a tendencia, a munkáltatónak kell versenyeznie a dolgozóért. A másik, nagy hatást eredményező lépés a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás volt. A Századvég szerint az egyezségben foglaltaknak köszönhetően 2018 első tíz hónapjában a nettó bérek az alkalmazottak körében átlagosan 11,6 százalékkal nőttek, ami az infláció hatását figyelembe véve is mintegy 8,5 százalékos reálbér-emelkedés. Ez a 2017-es folyamatok folytatódását jelenti, amikor is a bérek nominálisan átlagosan 12,9, reálértékben pedig több mint 10 százalékkal nőttek.

Az uniós összehasonlításból is látható, hogy a régiós bérek növekedése felülmúlja a 28 tagország átlagát, amellyel egy lassú, de határozott felzárkózási folyamat már elkezdődött. Míg az EU-ban a bérek átlagosan csupán 2,4 százalékkal nőttek 2017-ben, addig nálunk 10 százalékot meghaladó ütemben, ami a második legnagyobb növekedés.

Az adatokat a többi gazdasági mutató is alátámasztja: a kiskereskedelmi forgalom volumene az év első tíz hónapjában 6,3 százalékkal növekedett, ami nominálisan 9,8 százalékos bővülés. A belföldi szálláshelyeken a magyar háztartások 9,8 százalékkal költöttek többet, mint egy évvel korábban. A háztartások pénzügyi eszközeinek állománya 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a tavalyi harmadik negyedévben, ami a pénzügyi eszközök tranzakcióinak 55 százalékos bővülését jelenti.

– Az utóbbi években jelentősen nőttek a bérek és a foglalkoztatottság. Míg 2010-ben a 15 és 64 év közöttiek körében csupán 55,9 százalékos volt a foglalkoztatottság, a legfrissebb adatok 69,7 százalékot jeleznek, ami valamivel jobb az unió átlagánál – mutatott rá Regős Zoltán, a Századvég közgazdásza az ­M1-en. Ez azt jelenti, hogy ma hétszázezer emberrel többen dolgoznak, mint nyolc éve.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó