Még maga az ellenzék sem tudja, mibe vágta a fejszéjét
Hétfőn kezdetét veszi a baloldali előválasztás. Egyelőre két jelölt van versenyben: Horváth Csaba és Karácsony Gergely. Újabb politikusok január 11-ig jelentkezhetnek. Az előválasztási folyamat a szocialisták szerint akár nyárig is eltarthat, elemzők szerint pedig az ellenzéki pártok máris késésben vannak.
2019. január 7. 12:10

A jelenlegi állás szerint a castingnak még messze a vége, ugyanis várhatóan lesz egy második ellenzéki előválasztás is Budapesten, majd nyáron. Ahhoz a Jobbik nem akar csatlakozni. A liberálisok Sermer Ádámot, az LMP-sek Puzsér Róbertet jelölték meg – hangzott el az M1 Ma este című műsorában vasárnap.

Az előválasztás logikája az ellenzék részéről az, hogy ezt még nem próbálták – jelentette ki Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója a műsorban. Különböző pártok különböző jelölteket indítottak már mind önkormányzati, mind időközi választásokon. Ezt az egyetlen egy technikát még nem próbálták ki, jelenleg úgy tűnik, fejest ugranak ebbe a rendszerbe – tette hozzá.

Kifejtette: nemcsak szakértők, de maguk a politikusok sem tudják valójában azt, hogy mibe is kezdtek az előválasztással.

Egy ellenzéki politikust akarnak pajzsra emelni

Magyarországon nincs meg a kultúrája az előválasztási kampánynak – hívta fel a szakértő a figyelmet, majd elmondta, az Egyesült Államok elnökválasztási előválasztási kampánya alapján jöhetett létre itthon is a gyakorlat. Hozzátette: eddig a pártok saját szabályaik mentén választották meg jelöltjüket, azonban ez most az ellenzék részéről veszni látszik.

Emlékeztetett: a legutóbbi hazai országgyűlési választáson is castingot tartott az MSZP, a DK és különböző kívülről érkező jelöltek. Akkor is az volt az alapvető probléma, hogy a pártok és jelöltök kapkodtak, egymáshoz képest próbálták saját pozícióikat megerősíteni.

Jelenleg azonban úgy tűnik, mintha egy rendszert hoztak volna létre, amely végén majd egy konkrét embert lehet ellenzéki jelöltként pajzsra emelni – összegezte Boros Bánk Levente.

Hozzátette: nem igazán tudott újdonságot mutatni az ellenzék, csupán a botránypolitizálást – utalt ezzel az MTVA-székházban történt eseményekre és az ellenzék által életre hívott tüntetésekre.

Kettős játékot játszik az ellenzék?

Miközben tisztában vannak a törvényekkel, a szabályok áthágására buzdítják az embereket, vagyis kettős játékot játszik az ellenzék a tüntetéseken – erről beszélt a Kossuth Rádióban Földi László, biztonságpolitikai szakértő.

A szombati demonstrációban több ellenzéki politikus is rongálásra, lázadásra biztatta a résztvevőket. Így a szombati tüntetés sem múlt el atrocitás és rongálás nélkül. A tömegből több tűzijátékot is fellőttek, az egyiket közvetlenül a rendőrök felé irányították.

A szakszervezetek vezetője az ország megbénításával fenyegetőzött a szombati tüntetésen.

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője pedig arról győzködte az embereket, hogy tegyék tönkre a kormány plakátjait. A DK-s Molnár Csaba már lázadásra buzdította a demonstrálókat.

Törvényszegésre biztatják az embereket

A Momentum képviselőjének alig félperces felszólalása egy gondolatmenet köré épült. Donáth Anna arra buzdította a tömeget, hogy engedjenek utat dühüknek. Ő volt egyébként az a momentumos politikus, akit decemberben az egyik tüntetésen elő kellett állítani, mert füstgránátot akart dobni a rendőrök felé. A párt elnöke, Fekete-Győr András pedig nem csak akarta, meg is tette.

Az elmúlt hetek demonstráció alatt az ellenzéki politikusok egy része rendre hergelte a tüntetőket.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint az ellenzék kettős játékot űz. Földi László kiemelte, politikusként ugyanis pontosan tisztában vannak a törvényekkel, mégis azok megszegésére buzdítják az embereket.

hirado.hu - M1 - Kossuth Rádió
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: a kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi
  Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 • Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet
  A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
 • A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
  A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München-Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó