Százéves sajtószemle
Milyen keveset tudunk, - és azt is rosszul – a „nagy háborút” lezáró békekonferenciáról!
2019. január 7. 18:19

Vae victis

1919 január 7-én jelent meg Az Est címoldalán az a jelentés, amelyben ismertették a menetrendet. Nem részletezem, mert kimásoltam az egészet.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy Károlyi rövidesen bedobja a törülközőt, és cseppet sem elegáns módon, csapot-papot hátrahagyva a bolsevisták kezére adja az országot. Sokat és sokan mondják, hogy azért kerültünk a sor végére, mert Kun Béláékkal nem voltak hajlandók a győztesek szóba állni. A fenti hír viszont egyértelművé teszi, hogy mindenképp velünk zárták a sort. Ugyancsak a 4. pont bizonyítja, hogy nemcsak mi éreztük – sértettségünkben - úgy, hogy meg sem hallgattak minket, hanem eleve ez volt a szándékuk. Idézem: Az elfogadott feltételek közlése az ellenséges országokkal. Szó sincs béketárgyalásokról. Közlés. Szomszédaink a 3. pontban jutottak szóhoz, s a bevonják kifejezés, meg a végeredmény egyértelművé teszi, hogy kívánságaikat meghallgatták, sőt ha nem is mindenben, de jó részt teljesítették is. Jogos tehát a békediktátum kifejezés használata, ám ettől semmit sem lesz jobb. Délszláv-magyar, román-magyar, (cseh)szlovák-magyar, tárgyalásokra lett volna szükség, amelyekhez a II. világháború következményeképp ukrán-magyar tárgyalási igény is csatlakozik. Kétoldalú szerződések révén, ezek még pótolhatók. E szerződéseket alapszerződésnek mondjuk, az alap fogalmából következik, hogy újabb emeletek épülhetnek rá. Most ezeket kellene felhúzni, oly módon, hogy a szerződő felek kölcsönös javát, s ne csak pillanatnyi politikai érdekeit szolgálják.

Visszatérve a száz évvel ezelőtti napilapokhoz, egészen megdöbbentő, hogy a Népszava milyen eszeveszett elképzelésekkel állt elő. „Az egyedül eredményesnek látszó módszer Németországnak a bolseviki uralom részére való megnyerése, és a német szövetségessel együtt a világháború föltámasztása a nyugati fronton.” Mindezt az orosz bolsevik kormány érdekében tartották szükségesnek. A baloldalt már akkor is csak a maga hatalma érdekelte, s képes volt háborúra buzdítani öt éves öldöklés után.

Az ellenzéki hangú Budapesti Hírlap tömören ismerteti a béketárgyalások menetrendjét, s kifejezi azt a reményét, hogy az erre vonatkozó hírek nem igazak. Jó példa a „remény hal meg utoljára” közhely érvényességére. A Pesti Naplóban egy érdekesség: román tiszti küldöttség jön Budapestre megköszönni, hogy a magyarok eljártak a Németországban lévő román hadifoglyok érdekében.

Végül a béke a Bolond Istók első számában megfogalmazott reménye:

Béke!
Most már biztos ez,
Hogy béke lesz.
Már nincsen közlegény
És nincsen tiszt
Nincsen cukor
És nincsen liszt.
Elfogyott a fa, a szén,
Elfogyott a hő, a fény.
Lassanként elfogy mindenünk
S így befejezvén életünk:
Biztos, hogy béke lesz velünk
(vész.)

 

 

Surján László

gondola
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Őszinte szavak vagy három százalék
  Gombaszög. Egyszerre földrajzi helynév és intézmény. Az Aggteleki-karszt szlovákiai oldalán megbúvó festői katlan immár kilencven éve a felvidéki magyarság egyik legfontosabb találkozóhelye.
 • A normalitás nem lehet illegalitásban
  Nem az a legfőbb kérdés, hogy miért akart népviseletbe öltözve provokálni egy transznemű Hollókőn, hanem hogy Magyarországon egyáltalán eljárás alá vontak és elmarasztaltak emiatt egy vállalkozást.
 • Ujhelyi megfenyegette Ursula von der Leyent
  Az MSZP bukott kampányfőnöke és egyetlen EP-képviselője Facebook bejegyzésében beleszállt Ursula von der Leyenbe, aki szerinte narancsszemüveget hord és nyilván Orbán zsebében van.
MTI Hírfelhasználó