Csak kevesen lelkesednek a nagy tüntetés ötletéért
Az ellenzék eredeti terve – hogy a szakszervezetekre rátelepedve szombattól országos sztrájkot indítanak – elbukott. Ezzel párhuzamosan azonban a magukat civileknek nevező kormányellenes csoportok egyre absztraktabb tüntetési ötletekkel állnak elő. Péntek-szombaton országos sztrájk nem, de félpályás útlezárás, „metrófoglalás”, belvárosi séta, étterem előtti tüntetés is lehet; az ezeken való részvételt eddig csak néhány százan jelezték. A sztrájkbizottságok közben az ellenzéktől eltávolodva dolgoznak a tervezett munkabeszüntetésen.
2019. január 16. 09:54

Szombaton több helyen kezdődik egy időben majd tiltakozás az Országos Sztrájk­­előkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZD) szervezésében.

Szinte az összes megyei jogú városban és több európai fővárosban is terveznek szombatra kormányellenes tüntetést. Budapesten élő közvetítéses körkapcsolás lesz a vidéki demonstrációkról a Clark Ádám téren, de van aznapra bejelentett tüntetés is, amelyet azonban nem az OSZD szervez, hanem magánszemélyek.

Önmaga paródiájába fordulhat minden ellenzéki, szakszervezeti törekvés Fotó: Havran Zoltán

A vonulásos demonstráció résztvevői a Szabadság híd pesti hídfőjétől, az Oktogontól, a Hősök teréről és a Blaha Lujza térről indulnak a Kossuth térre úgy, hogy lehetőleg blokkolják a belváros forgalmát. Ellenzéki csoportok szombaton a Gundel étterem előtt is tüntetni akarnak.

A demonstrálók nem titkolt célja a budapesti közlekedés megbénítása, a Facebookon szervezkedő csoportok egy nappal korábban tartanak főpróbát. Péntekre a Yellow Vest HUN csoport hirdetett félpályás útlezárást a Váci útra, a Westend elé, méghozzá a délutáni csúcsforgalom idejére. Azért ide, mert „egy igen fájó ponton fog ütni”. Szintén pénteken a Földalatti Mozgalom azt tervezi, hogy az utazás feltételeit betartva elfoglalják a metró szerelvényeit.

Céljuk az, hogy egy idő után már csak a demonstrálók legyenek a metrókon, amihez minimum tízezer tüntető kellene. A fenti megmozdulásokban az a közös, hogy a közösségi médiában szervezik őket, kormányellenesek és mind­össze néhány száz ember ígéri biztosra a részvételét, ami a korábbi tüntetésekhez képest is csökkenést jelent.

A több mint egy hónapja a munka törvénykönyve módosításának ürügyén indított demonstrációsorozaton a közös fellépés ellenére az ellenzék és a szakszervezetek nem találtak egymásra.

Először egy január 19-i országos sztrájkban gondolkodtak a civilek, az érdekképviseletek egy része és az ellenzéki pártok, de ezt később útlezárásra, tüntetésre változtatták, látva az alacsony sztrájkhajlandóságot, a szervezési nehézségeket.

Tegnap a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának ügyvivői testületi ülésén megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság. A közszféra szakszervezeteinek sztrájkbizottsága ezen a héten kezdi meg a munkát, követeléseiket pedig a jövő héten fogják megfogalmazni. (Ez nem azonos a már említett OSZD által megfogalmazott követelésekkel.)

Közben az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében pedig a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével közösen hirdetett országos sztrájkot, amelynek részleteit holnap ismertetik.

A sztrájkbizottságok által megfogalmazott követeléseket először át kell majd adni a kormánynak, akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások. Ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor lehet csak országos sztrájkot kezdeményezni jogszerűen, ezért továbbra is kérdéses, hogy lesz-e és mikor országos sztrájk.

magyaridok.hu - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Lehetetlen megvalósítani az Európai Egyesült Államok vízióját
  Az európai parlamenti választás kampányában az Európai Egyesült Államokban látta a jövőt a baloldal egy része. Fricz Tamás politológus azonban úgy gondolja ez lehetetlen, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok történelme teljesen eltér az úgynevezett öreg kontinensétől.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
MTI Hírfelhasználó