Csak kevesen lelkesednek a nagy tüntetés ötletéért
Az ellenzék eredeti terve – hogy a szakszervezetekre rátelepedve szombattól országos sztrájkot indítanak – elbukott. Ezzel párhuzamosan azonban a magukat civileknek nevező kormányellenes csoportok egyre absztraktabb tüntetési ötletekkel állnak elő. Péntek-szombaton országos sztrájk nem, de félpályás útlezárás, „metrófoglalás”, belvárosi séta, étterem előtti tüntetés is lehet; az ezeken való részvételt eddig csak néhány százan jelezték. A sztrájkbizottságok közben az ellenzéktől eltávolodva dolgoznak a tervezett munkabeszüntetésen.
2019. január 16. 09:54

Szombaton több helyen kezdődik egy időben majd tiltakozás az Országos Sztrájk­­előkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZD) szervezésében.

Szinte az összes megyei jogú városban és több európai fővárosban is terveznek szombatra kormányellenes tüntetést. Budapesten élő közvetítéses körkapcsolás lesz a vidéki demonstrációkról a Clark Ádám téren, de van aznapra bejelentett tüntetés is, amelyet azonban nem az OSZD szervez, hanem magánszemélyek.

Önmaga paródiájába fordulhat minden ellenzéki, szakszervezeti törekvés Fotó: Havran Zoltán

A vonulásos demonstráció résztvevői a Szabadság híd pesti hídfőjétől, az Oktogontól, a Hősök teréről és a Blaha Lujza térről indulnak a Kossuth térre úgy, hogy lehetőleg blokkolják a belváros forgalmát. Ellenzéki csoportok szombaton a Gundel étterem előtt is tüntetni akarnak.

A demonstrálók nem titkolt célja a budapesti közlekedés megbénítása, a Facebookon szervezkedő csoportok egy nappal korábban tartanak főpróbát. Péntekre a Yellow Vest HUN csoport hirdetett félpályás útlezárást a Váci útra, a Westend elé, méghozzá a délutáni csúcsforgalom idejére. Azért ide, mert „egy igen fájó ponton fog ütni”. Szintén pénteken a Földalatti Mozgalom azt tervezi, hogy az utazás feltételeit betartva elfoglalják a metró szerelvényeit.

Céljuk az, hogy egy idő után már csak a demonstrálók legyenek a metrókon, amihez minimum tízezer tüntető kellene. A fenti megmozdulásokban az a közös, hogy a közösségi médiában szervezik őket, kormányellenesek és mind­össze néhány száz ember ígéri biztosra a részvételét, ami a korábbi tüntetésekhez képest is csökkenést jelent.

A több mint egy hónapja a munka törvénykönyve módosításának ürügyén indított demonstrációsorozaton a közös fellépés ellenére az ellenzék és a szakszervezetek nem találtak egymásra.

Először egy január 19-i országos sztrájkban gondolkodtak a civilek, az érdekképviseletek egy része és az ellenzéki pártok, de ezt később útlezárásra, tüntetésre változtatták, látva az alacsony sztrájkhajlandóságot, a szervezési nehézségeket.

Tegnap a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának ügyvivői testületi ülésén megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság. A közszféra szakszervezeteinek sztrájkbizottsága ezen a héten kezdi meg a munkát, követeléseiket pedig a jövő héten fogják megfogalmazni. (Ez nem azonos a már említett OSZD által megfogalmazott követelésekkel.)

Közben az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében pedig a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével közösen hirdetett országos sztrájkot, amelynek részleteit holnap ismertetik.

A sztrájkbizottságok által megfogalmazott követeléseket először át kell majd adni a kormánynak, akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások. Ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor lehet csak országos sztrájkot kezdeményezni jogszerűen, ezért továbbra is kérdéses, hogy lesz-e és mikor országos sztrájk.

magyaridok.hu - MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó