Jogosan léptek fel a képviselők ellen az MTVA őrei
A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata szerint jogosan léptek fel az MTVA őrei azok ellen az ellenzéki képviselők ellen, akik december 16-án és 17-én a köztelevízió székházában be akarták olvastatni ötpontos követelésüket.
2019. január 22. 12:21

Megvizsgálta és elutasította az ügyészség azokat a feljelentéseket, amelyeket a december 16–17-én MTVA-székháznál történt események miatt tettek az országgyűlési képviselők és más személyek – közölte tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Mint írták, a döntésüket a 2500 GB terjedelmű, mintegy ezerórányi felvétel alapján hozták meg.

– Az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, nem hivatalos eljárást folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák – fogalmazott a főügyészség. Kiemelték, hogy a rendbontó magatartásuk miatt jogszerűen fellépő MTVA fegyveres biztonsági őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak.

A KNYF határozata szerint a felvételek azt igazolják, hogy a képviselők eltávolítása az épületből jogszerűen történt; tehát nem volt alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek. – Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk. Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el – áll a közleményben.

Reagáltak az ellenzéki pártok

Az MSZP szerint az ügyészség megint az erőszak oldalára állt. A főügyészség koholt vádak alapján indított nyomozást az ellenzéki képviselők ellen. Mint írták: „tovább küzdünk az igazságért, ezért az ügyészség eljárása ellen panasszal élünk, és pótmagánvádat nyújtunk be a bírósághoz”.

Az LMP szerint az ügyészség a Fidesz politikai megrendeléseinek végrehajtója. A Párbeszéd szerint a legfőbb ügyész a Fidesz katonája.

A Demokratikus Koalíció szerint az, ami az MTVA-ban velük történt, az hivatalos személlyel szembeni erőszak. Országgyűlési képviselővel szemben ugyanis csak rendőr intézkedhet, és csak akkor, ha tetten éri bűncselekmény elkövetése közben.

Padlón az ellenzék

Mint ismert, a túlóratörvény elleni demonstráció során az ellenzéki képviselők a köztévé Kunigunda útjai székházához mentek, hogy ötpontos követelésüket beolvastassák. Több ellenzéki politikus megpróbált erőszakkal beférkőzni a köztelevízió egyik stúdiójába, hogy megzavarja az élő adást.

magyaridok.hu - MTI
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó