A magyarok az erős nemzetállamokra szavaznak
A magyarok 80 százaléka a nemzeti szuverenitás erősítése mellett áll és nem kér az erősebb európai integrációból – ismertette legfrissebb közvélemény-kutatása eredményét a Századvég Alapítvány csütörtökön közleményben az MTI-vel.
2019. január 24. 21:43

A Századvég mérése alapján az alapvetően EU-tagság párti közvélemény elégedetlen az EU jelenlegi vezetésével és változásokat akar.

A magyarok 59 százaléka támogatja az EU-t, ugyanakkor az EU vezetőiről, a brüsszeli bürokráciáról a magyar lakosság 65 százalékának kedvezőtlen a véleménye.

A válaszadók 77 százaléka szerint az EU-nak Magyarország szemszögéből változásokra lenne szüksége és csak 18 százalékuk látja úgy, hogy jelenleg megfelelően működik az EU.

A magyarok 80 százaléka olyan EU-t szeretne, ahol a tagállamoknak több önállósága van, a megkérdezettek 15 százaléka áll az erősebb integráció mellett. A válaszadók 62 százaléka szerint a tagállamoknak kellene, hogy több hatalma legyen az EU fölött, és nem fordítva.

A magyarok 57-67 százaléka mind az energiaügyeket, mind a gazdasági ügyeket, mind a bevándorlásügyet nemzetállami hatáskörbe vonná.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a magyar társadalom nem egy „európai szuperállamban”, hanem az erős nemzetállamok együttműködésére épülő Európai Unióban hisz – áll a Századvég közleményében.

A magyarok 85 százaléka azt várja a kormánytól, hogy küzdjön Magyarország önálló döntési jogaiért és szuverenitásának védelméért az EU-ban, 84 százaléka fontosnak tartják Európa keresztény kultúrájának, örökségének, hagyományainak és értékeinek védelmét, 83 százaléka az Afrikából és a Közel-Keletről érkező illegális migráció korlátozását.

„Tehát a magyarok kulcsfontosságúnak ítélik Európa hagyományos arculatának megőrzését és az ezt veszélyeztető kontrollálatlan bevándorlás megfékezését” – közölte a Századvég.

MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó