Soros embere a bevándorláspártiak csúcsjelöltje
Soros György embere az európai szocialisták európai parlamenti listavezetője, a holland Frans Timmermans – jelentette ki Deutsch Tamás szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
2019. január 26. 18:13

A holland politikus markáns, határozott és radikális bevándorláspárti nézeteket vall, és bevallottan Soros György egyik bizalmasa - közölte.

Timmermans a bizottságának többi tagjához és elnökéhez képest is feltűnően sokat egyeztet személyesen Soros Györggyel és a hálózatába tartozó szervezetekkel, azok lobbistáival - mondta Deutsch Tamás.

Annak ellenére, hogy Soros György nem politikus, hanem egy unión kívüli állam polgára, tőzsdespekuláns, a bizottság mégis vele, vagy lobbistáival 64-szer találkozott az elmúlt időszakban - tette hozzá.

Frans Timmermans is Soros György tervének megvalósítója, a kvóta alapú betelepítésről szóló javaslat is az ő nevéhez fűződik, egy másik bizottsági javaslatával pedig legalizálta volna az illegális bevándorlást - közölte Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás szerint "Soros György kampánya" egyre erősödik azért, hogy Frans Timmermans és a hozzá hasonló bevándorláspárti erők kerüljenek többségbe, így fel tudják gyorsítani Európa migránsokkal való elárasztását.  

Soros György az európai szocialistákat már elfoglalta, de a magyaroknak módjuk van saját bevándorlásellenes álláspontjuk kifejezésére - mondta, megjegyezve: a választás fő kérdése a migráció lesz.

A holland politikus célkeresztjében Közép-Európa és a szuverenisták állnak

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök ugyan a májusi ­uniós választások után távozik Brüsszelből, de nagyobb ambíciókat táplál első alelnöke, Frans Timmermans. A holland politikus egy hazájában rendkívül meggyengült párt képviselője, mégis ő az uniós szocialisták választási csúcsjelöltje. Mráz Ágoston Sámuel politológus abban az esetben el tudja képzelni, hogy Frans Timmermans legyen az EU következő első embere, ha nem lesz sikeres a májusi választásokon az Orbán Viktor kormányfő nevével fémjelzett, a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó új európai irányvonal.

Diplomatacsaládban nőtt fel, két anyanyelve – a holland és a limburgi germán dialektus – mellett akcentus nélkül beszél németül, további négy nyelven pedig folyékonyan: imponálóan illik ezzel az 57 éves Frans Timmermans a brüsszeli elit közegbe.

Hollandia, mint az EU elődjét megalapító hatok egyike, ráadásul a közös uniós büdzsé egyik legnagyobb befizetője, mindig is befolyásos tárcákat kap az Európai Bizottságon belül, a Hágából küldött uniós biztosnak pedig sokat nyom a szava a latban.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke rendszeresen találkozik a magyar származású amerikai milliárdossal Fotó: MTI

A német szociáldemokrata Martin Schulz távozásával Timmermans lett az uniós szocialisták legbefolyásosabb brüsszeli politikusa, noha a mögötte álló holland Munkapárt az egyik legkomolyabb vesztese az európai baloldal térvesztésének.

A 2017-es választásokon alig öt százalék körüli eredményt ért el, és várhatóan csak pár képviselője lesz a májusi uniós választások után felálló új Európai Parlamentben. Mégis Timmermans lett az EU szocia­listáinak csúcsjelöltje.

– Ez is mutatja, mekkora a demokráciadeficit a mai Európában – mondja lapunknak Mráz Ágoston Sámuel politológus, aki szerint a Jean-Claude Juncker posztjára törő Timmermansnak a jelenlegi euró­pai bizottsági elnökkel ápolt barátsága is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi holland külügyminiszter 2014-ben első alelnöki megbízatást kapott.

A Nézőpont Intézet vezetője emlékeztetett: Timmermans 2012 és 2014 között országa külügyminisztereként dolgozott, és az ő kinevezettje volt az a korábbi budapesti holland nagykövet, aki 2017-ben diplomáciai botrányt okozott egy kijelentésével.

Gajus Scheltema a 168 Órának adott képviselet-vezetői búcsúinterjújában egyebek mellett azt mondta, a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. Ettől külügyminisztere, Bert Koenders kénytelen volt elhatárolódni.

Timmermanshoz tartoznak Brüsszelben a demokráciával és jogállamisággal kapcsolatos ügyek, így a hazánkkal és Lengyelországgal kapcsolatos ­uniós bírálatok, illetve eljárások.

Úgy tudjuk, egy ismert magyar illetékest azzal üdvözölt a megismerkedésükkor, hogy van már egy magyar barátja – mégpedig Soros György. Mint egy korábbi cikkünkben megírtuk, Timmermans azon ­uniós vezetők közé tartozik, akik a leg­gyakrabban fogadják a magyar származású amerikai üzletembert. Nyilatkozataiból pedig az derül ki, kifejezetten nagyra tartja és védi Sorost.

– Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá – fogalmazott korábban a milliárdosról.

A Die Zeit német hetilapnak adott 2017-es interjúban pedig Timmermans egyetértett a kérdező riporterrel: ő is antiszemita felhangúnak értette, és „felháborította”, amikor Orbán Viktor kormányfő „amerikai pénzügyi spekulánsként” utalt Sorosra. Orbán Viktor egyébként a Kossuth rádiónak adott tegnapi interjúban azt mondta: Timmermans, „a bevándorláspártiak fő erejének” választási csúcsjelöltje köztudomásúlag Soros György embere. A kormányfő szerint Soros most már nyíltan el akarja foglalni az európai intézményeket.

– Timmermans Soros hálózatának érdekeit képviseli az Európai Bizottságban – állítja Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint a holland politikus „gyűlöli Lengyelországot, lenézi a kelet-közép-európaiakat, és harci ellenfeleként, rosszabb esetben ellenségeként tekint Orbán Viktorra”. – Nagyon nyugtalanító, ami Lengyelországban történik. (Ez) alapvető fenyegetést jelent a jogállamiságra – mondta Timmermans a Die Zeitnak.

Noha a májusi EP-választások után várhatóan továbbra is az Európai Néppárté marad a legnagyobb frakció az uniós parlamentben, relatív többsége miatt más pártcsaládokkal való összefogásra szorul.

A harcias bizottsági alelnök a szocialisták csúcsjelöltje Fotó: Reuters

Ezért nem száz százalék, hogy csúcsjelöltjük, a semmilyen kormányzati tapasztalattal nem bíró bajor Manfred Weber lesz Európa első embere, s a parlamenti eredménytől függetlenül sokat számíthat, kit akar Berlin, Párizs és Hága. Timmermans kompromisszumos befutó lehet. Mráz Ágoston Sámuel három forgatókönyvet tart elképzelhetőnek.

– Az első, hogy marad a néppárti vezetésű status quo, a második szerint Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök támogatásával a liberálisok és a szocialisták a néppárt balszárnyával fognak össze, a harmadik pedig az, hogy a magyar miniszterelnök nevével fémjelzett új jobboldali többség kerekedik felül – mondta.

MTI - magyaridok.hu
  • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
    Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
  • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
    Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
  • A magyar vármegye hagyománya és jövője
    A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó