Soros embere a bevándorláspártiak csúcsjelöltje
Soros György embere az európai szocialisták európai parlamenti listavezetője, a holland Frans Timmermans – jelentette ki Deutsch Tamás szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
2019. január 26. 18:13

A holland politikus markáns, határozott és radikális bevándorláspárti nézeteket vall, és bevallottan Soros György egyik bizalmasa - közölte.

Timmermans a bizottságának többi tagjához és elnökéhez képest is feltűnően sokat egyeztet személyesen Soros Györggyel és a hálózatába tartozó szervezetekkel, azok lobbistáival - mondta Deutsch Tamás.

Annak ellenére, hogy Soros György nem politikus, hanem egy unión kívüli állam polgára, tőzsdespekuláns, a bizottság mégis vele, vagy lobbistáival 64-szer találkozott az elmúlt időszakban - tette hozzá.

Frans Timmermans is Soros György tervének megvalósítója, a kvóta alapú betelepítésről szóló javaslat is az ő nevéhez fűződik, egy másik bizottsági javaslatával pedig legalizálta volna az illegális bevándorlást - közölte Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás szerint "Soros György kampánya" egyre erősödik azért, hogy Frans Timmermans és a hozzá hasonló bevándorláspárti erők kerüljenek többségbe, így fel tudják gyorsítani Európa migránsokkal való elárasztását.  

Soros György az európai szocialistákat már elfoglalta, de a magyaroknak módjuk van saját bevándorlásellenes álláspontjuk kifejezésére - mondta, megjegyezve: a választás fő kérdése a migráció lesz.

A holland politikus célkeresztjében Közép-Európa és a szuverenisták állnak

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök ugyan a májusi ­uniós választások után távozik Brüsszelből, de nagyobb ambíciókat táplál első alelnöke, Frans Timmermans. A holland politikus egy hazájában rendkívül meggyengült párt képviselője, mégis ő az uniós szocialisták választási csúcsjelöltje. Mráz Ágoston Sámuel politológus abban az esetben el tudja képzelni, hogy Frans Timmermans legyen az EU következő első embere, ha nem lesz sikeres a májusi választásokon az Orbán Viktor kormányfő nevével fémjelzett, a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó új európai irányvonal.

Diplomatacsaládban nőtt fel, két anyanyelve – a holland és a limburgi germán dialektus – mellett akcentus nélkül beszél németül, további négy nyelven pedig folyékonyan: imponálóan illik ezzel az 57 éves Frans Timmermans a brüsszeli elit közegbe.

Hollandia, mint az EU elődjét megalapító hatok egyike, ráadásul a közös uniós büdzsé egyik legnagyobb befizetője, mindig is befolyásos tárcákat kap az Európai Bizottságon belül, a Hágából küldött uniós biztosnak pedig sokat nyom a szava a latban.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke rendszeresen találkozik a magyar származású amerikai milliárdossal Fotó: MTI

A német szociáldemokrata Martin Schulz távozásával Timmermans lett az uniós szocialisták legbefolyásosabb brüsszeli politikusa, noha a mögötte álló holland Munkapárt az egyik legkomolyabb vesztese az európai baloldal térvesztésének.

A 2017-es választásokon alig öt százalék körüli eredményt ért el, és várhatóan csak pár képviselője lesz a májusi uniós választások után felálló új Európai Parlamentben. Mégis Timmermans lett az EU szocia­listáinak csúcsjelöltje.

– Ez is mutatja, mekkora a demokráciadeficit a mai Európában – mondja lapunknak Mráz Ágoston Sámuel politológus, aki szerint a Jean-Claude Juncker posztjára törő Timmermansnak a jelenlegi euró­pai bizottsági elnökkel ápolt barátsága is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi holland külügyminiszter 2014-ben első alelnöki megbízatást kapott.

A Nézőpont Intézet vezetője emlékeztetett: Timmermans 2012 és 2014 között országa külügyminisztereként dolgozott, és az ő kinevezettje volt az a korábbi budapesti holland nagykövet, aki 2017-ben diplomáciai botrányt okozott egy kijelentésével.

Gajus Scheltema a 168 Órának adott képviselet-vezetői búcsúinterjújában egyebek mellett azt mondta, a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. Ettől külügyminisztere, Bert Koenders kénytelen volt elhatárolódni.

Timmermanshoz tartoznak Brüsszelben a demokráciával és jogállamisággal kapcsolatos ügyek, így a hazánkkal és Lengyelországgal kapcsolatos ­uniós bírálatok, illetve eljárások.

Úgy tudjuk, egy ismert magyar illetékest azzal üdvözölt a megismerkedésükkor, hogy van már egy magyar barátja – mégpedig Soros György. Mint egy korábbi cikkünkben megírtuk, Timmermans azon ­uniós vezetők közé tartozik, akik a leg­gyakrabban fogadják a magyar származású amerikai üzletembert. Nyilatkozataiból pedig az derül ki, kifejezetten nagyra tartja és védi Sorost.

– Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá – fogalmazott korábban a milliárdosról.

A Die Zeit német hetilapnak adott 2017-es interjúban pedig Timmermans egyetértett a kérdező riporterrel: ő is antiszemita felhangúnak értette, és „felháborította”, amikor Orbán Viktor kormányfő „amerikai pénzügyi spekulánsként” utalt Sorosra. Orbán Viktor egyébként a Kossuth rádiónak adott tegnapi interjúban azt mondta: Timmermans, „a bevándorláspártiak fő erejének” választási csúcsjelöltje köztudomásúlag Soros György embere. A kormányfő szerint Soros most már nyíltan el akarja foglalni az európai intézményeket.

– Timmermans Soros hálózatának érdekeit képviseli az Európai Bizottságban – állítja Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint a holland politikus „gyűlöli Lengyelországot, lenézi a kelet-közép-európaiakat, és harci ellenfeleként, rosszabb esetben ellenségeként tekint Orbán Viktorra”. – Nagyon nyugtalanító, ami Lengyelországban történik. (Ez) alapvető fenyegetést jelent a jogállamiságra – mondta Timmermans a Die Zeitnak.

Noha a májusi EP-választások után várhatóan továbbra is az Európai Néppárté marad a legnagyobb frakció az uniós parlamentben, relatív többsége miatt más pártcsaládokkal való összefogásra szorul.

A harcias bizottsági alelnök a szocialisták csúcsjelöltje Fotó: Reuters

Ezért nem száz százalék, hogy csúcsjelöltjük, a semmilyen kormányzati tapasztalattal nem bíró bajor Manfred Weber lesz Európa első embere, s a parlamenti eredménytől függetlenül sokat számíthat, kit akar Berlin, Párizs és Hága. Timmermans kompromisszumos befutó lehet. Mráz Ágoston Sámuel három forgatókönyvet tart elképzelhetőnek.

– Az első, hogy marad a néppárti vezetésű status quo, a második szerint Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök támogatásával a liberálisok és a szocialisták a néppárt balszárnyával fognak össze, a harmadik pedig az, hogy a magyar miniszterelnök nevével fémjelzett új jobboldali többség kerekedik felül – mondta.

MTI - magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó