Hitel repertórium
A kötet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum által megjelentetett könyvsorozat része.
2019. január 31. 15:32

„Húsz évvel ezelőtt, 1988. november 2-án jelent meg a Hitel című független, irodalmi és társadalmi lapunk első száma. Tüntetően és kihívóan Illyés Gyula születésének nyolcvanhatodik és halálának ötödik esztendejében. Noha nem volt kerek évfordulója sem a gyásznak, sem a születésnek, de mi, akik lapunkat és céljainkat Illyés Gyula életművéhez kötöttük, azt éreztük, mintha egy sárba ragadt kocsi futott volna föl velünk, lovak nélkül, egy dombtetőre.”

Ezekkel a mondatokkal kezdte Csoóri Sándor a Hitel húszéves fennállására írt ünnepi bevezetőjét. Most, a lap indulásának harmincadik évfordulóján repertórium összeállításával szeretnénk köszönteni a „születésnapos” Hitelt.(...)

Csak remélni tudjuk, hogy jól használható, értékmegőrző kötetet bocsájtunk most közre. Jelen kötet szerkesztőiként azonban ezennel tisztelettel szeretnénk háttérbe vonulni, hiszen tudjuk, a valódi értékek a feldolgozott lapszámok oldalain találhatók.

MI legfeljebb csak útbaigazítást adhattunk és a tisztelt Olvasót arra kérjük, az eredeti szövegeket újraolvasva döntse el, érdemes volt-e vállalkoznunk a feladatra!

A repertórium honlapja elérhető az alábbi linkre kattintva: https://hitel.archivum.retorki.hu/

(A Hitel repertórium 1988-1992 című kötet az Antológia Kiadó gondozásában jelent meg, 2018-ban. A kötetet Házi Balázs - Jónás Róbert szerkesztette, és a RETÖRKI könyvek sorozatában a 36. megjelent kiadvány, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.)
 

Házi Balázs - Jónás Róbert / RETÖRKI