Nagy béremelés jöhet 2019-ben is
Jelentősen nőnek idén is a keresetek a Magyar Idők által megkérdezett munkaadói és munkavállalói képviseletek szerint. A bértárgyalások még folynak, ugyanakkor az már látható, hogy sok helyen több mint tíz százalékkal emelkedhet a dolgozók keresete. A kafetéria-rendszer átalakítása nem hozott jövedelemveszteséget.
2019. február 2. 14:54

A legtöbb helyen még folyamatban vannak a bértárgyalások, ám sok helyen már lezárultak az egyeztetések, s jellemzően az új üzleti évtől mindenhol várható béremelés.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Magyar Idők kérdésére nem tartja valószínűnek, hogy két számjegyű mértékben emelkedjenek a keresetek, ám abban biztos, hogy átlagosan ahhoz közeli emelésben bízhatnak a munkavállalók. A tisztségviselő felidézte: a munkaerőhiány továbbra is meghatározó, ám kedvező, hogy a becslések szerint lassult a folyamat, tehát kisebb mértékben nő azoknak a pozícióknak a száma, ahova szakembert keresnek a cégek. Ennek oka többek közt a termelékenységi és hatékonyságnövelő beruházások végrehajtása. Rolek hozzátette: pontos adatok még nincsenek, de tavaly számos vállalkozás végrehajtott olyan beruházásokat, amelyekkel kiváltható vagy csökkenthető az élőmunkaigény. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a munkaerőhiány ne okozna idén is problémákat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kérdésünkre megerősítette, szerinte 2019-ben is meglehet a két számjegyű keresetfelzárkózás. A munkaerőpiacon ugyanis továbbra is a kereslet dominál, a szakembereket pedig meg kell fizetniük a cégeknek, így az elmúlt években tapasztalt folyamatokban érdemi változás nem várható.

A Liga Szakszervezetek arról tájékoztatott, hogy a bértárgyalások sok helyen még folyamatban vannak, kétféle tendencia tapasztalható. Egyfelől a cégek bizonyos része továbbra is két számjegyű emelést hajt végre, másfelől a vállalatok egy része már csak alig öt százalékkal zárkóztatná fel a kereseteket. Utóbbi, kisebb mértékű ajánlat mögött sok helyen ugyanakkor az az indok, hogy az elmúlt években jelentős emeléseket hajtottak végre. Több cégnél a juttatási keret megemelése és egyéb, a dolgozók helyzetét javító intézkedések is a megállapodások között szerepelnek.

A konföderáció eddigi tapasztalatai szerint a kafetéria-rendszer átalakítása miatt nem érte jelentős nettójövedelem-kiesés a munkavállalókat. A Liga kérdésünkre arra emlékeztetett, nyolcszázalékos bérajánlást is tettek a felek a minimálbér-megállapodáskor, így az az irányadó a tárgyalások során is. A minimálbérekkel kapcsolatban hozzátették: a bérminimum hatvan százalékkal emelkedik 2016 és 2020 között, ami jelentősen javít sok munkavállaló anyagi helyzetén, s a legkisebb keresetűek többségét a középfokú végzettséghez köthető bérezés érinti.

A Magyar Idők által megkérdezett munkaadói és munkavállalói képviseletek tavaly is alacsonyabb béremelésre számítottak, jellemzően egy számjegyűre. Ugyanakkor több cég év közben is végrehajtott korrekciót, így a szakértők 2018 egészére 11 százalék feletti átlagbér-emelkedéssel számolnak.

Németek tanítják sztrájkra a hazaiakat

Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall segít több hazai érdekképviseletet annak érdekében, hogy magasabb béreket harcolhassanak ki. Lapunk több forrásból úgy értesült, a szándék nem feltétlenül a magyar munkavállalók érdekeit tükrözi. Az IG Metall és a hazai Vasas közötti megállapodás keretében Győrben és Kecskeméten évek óta úgynevezett internacionális partnerségi irodák működnek. A TPI Győr Nonprofit Kft.-nek – ahogy fogalmaznak – nincsenek gazdasági érdekeltségei, nem szakszervezet, hanem gazdasági társaság, amely a feladatait a képzés és a tanácsadás területén végzi. Forrásaink szerint a német szakszervezetek azért támogatják, hogy a magyar és a német keresetek közötti különbség csökkenjen, hogy az országban működő leányvállalatok tevékenységét már megérje visszavinni az anyaországba.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó