Nagy béremelés jöhet 2019-ben is
Jelentősen nőnek idén is a keresetek a Magyar Idők által megkérdezett munkaadói és munkavállalói képviseletek szerint. A bértárgyalások még folynak, ugyanakkor az már látható, hogy sok helyen több mint tíz százalékkal emelkedhet a dolgozók keresete. A kafetéria-rendszer átalakítása nem hozott jövedelemveszteséget.
2019. február 2. 14:54

A legtöbb helyen még folyamatban vannak a bértárgyalások, ám sok helyen már lezárultak az egyeztetések, s jellemzően az új üzleti évtől mindenhol várható béremelés.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Magyar Idők kérdésére nem tartja valószínűnek, hogy két számjegyű mértékben emelkedjenek a keresetek, ám abban biztos, hogy átlagosan ahhoz közeli emelésben bízhatnak a munkavállalók. A tisztségviselő felidézte: a munkaerőhiány továbbra is meghatározó, ám kedvező, hogy a becslések szerint lassult a folyamat, tehát kisebb mértékben nő azoknak a pozícióknak a száma, ahova szakembert keresnek a cégek. Ennek oka többek közt a termelékenységi és hatékonyságnövelő beruházások végrehajtása. Rolek hozzátette: pontos adatok még nincsenek, de tavaly számos vállalkozás végrehajtott olyan beruházásokat, amelyekkel kiváltható vagy csökkenthető az élőmunkaigény. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a munkaerőhiány ne okozna idén is problémákat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kérdésünkre megerősítette, szerinte 2019-ben is meglehet a két számjegyű keresetfelzárkózás. A munkaerőpiacon ugyanis továbbra is a kereslet dominál, a szakembereket pedig meg kell fizetniük a cégeknek, így az elmúlt években tapasztalt folyamatokban érdemi változás nem várható.

A Liga Szakszervezetek arról tájékoztatott, hogy a bértárgyalások sok helyen még folyamatban vannak, kétféle tendencia tapasztalható. Egyfelől a cégek bizonyos része továbbra is két számjegyű emelést hajt végre, másfelől a vállalatok egy része már csak alig öt százalékkal zárkóztatná fel a kereseteket. Utóbbi, kisebb mértékű ajánlat mögött sok helyen ugyanakkor az az indok, hogy az elmúlt években jelentős emeléseket hajtottak végre. Több cégnél a juttatási keret megemelése és egyéb, a dolgozók helyzetét javító intézkedések is a megállapodások között szerepelnek.

A konföderáció eddigi tapasztalatai szerint a kafetéria-rendszer átalakítása miatt nem érte jelentős nettójövedelem-kiesés a munkavállalókat. A Liga kérdésünkre arra emlékeztetett, nyolcszázalékos bérajánlást is tettek a felek a minimálbér-megállapodáskor, így az az irányadó a tárgyalások során is. A minimálbérekkel kapcsolatban hozzátették: a bérminimum hatvan százalékkal emelkedik 2016 és 2020 között, ami jelentősen javít sok munkavállaló anyagi helyzetén, s a legkisebb keresetűek többségét a középfokú végzettséghez köthető bérezés érinti.

A Magyar Idők által megkérdezett munkaadói és munkavállalói képviseletek tavaly is alacsonyabb béremelésre számítottak, jellemzően egy számjegyűre. Ugyanakkor több cég év közben is végrehajtott korrekciót, így a szakértők 2018 egészére 11 százalék feletti átlagbér-emelkedéssel számolnak.

Németek tanítják sztrájkra a hazaiakat

Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall segít több hazai érdekképviseletet annak érdekében, hogy magasabb béreket harcolhassanak ki. Lapunk több forrásból úgy értesült, a szándék nem feltétlenül a magyar munkavállalók érdekeit tükrözi. Az IG Metall és a hazai Vasas közötti megállapodás keretében Győrben és Kecskeméten évek óta úgynevezett internacionális partnerségi irodák működnek. A TPI Győr Nonprofit Kft.-nek – ahogy fogalmaznak – nincsenek gazdasági érdekeltségei, nem szakszervezet, hanem gazdasági társaság, amely a feladatait a képzés és a tanácsadás területén végzi. Forrásaink szerint a német szakszervezetek azért támogatják, hogy a magyar és a német keresetek közötti különbség csökkenjen, hogy az országban működő leányvállalatok tevékenységét már megérje visszavinni az anyaországba.

magyaridok.hu
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó