Jól teljesít a magyar gazdaság
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet az OECD által vártnál, ugyanakkor úgy látja, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal. Hazánk az OECD jelentése szerint is kiemelkedően jól teljesít.
2019. február 4. 15:48

A pénzügyminiszter a közrádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott: több szó esik egy lehetséges új gazdasági válságról, mint amennyi ebből a magyar gazdaság teljesítményén látszik. Hozzátette: a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni.

A kormány ezért olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét. Törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket. Több minisztériumban is folyik tervezés, amely alapján gazdaságvédelmi programot alakíthatnak ki tavasszal – közölte a pénzügyminiszter.

Az egyik legjobban teljesítő ország

Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között – mondta az OECD friss elemzésének következtetéseit kommentálva a szervezet egyik igazgatója. Arról is beszélt, hogy az államháztartás hiánya a GDP 2,7 százaléka lehet, a 2016-os és 2017-es beruházási adatok pedig szerinte óriási bővülést tükröznek, illetve Magyarországon a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó az OECD-országok közül, ami vonzó a külföldi befektetők számára – ismertették a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában, pénteken.

Emlékeztettek arra is, hogy közben egy másik adat is napvilágot látott, amely szerint a foglalkoztatottsági ráta 69,5 százalékra emelkedett, miközben a munkanélküliség 3,6 százalékra csökken 2018 végén.

Vonzó a kiszámítható gazdasági környezet

Az OECD az elemzéseinek készítésekor leginkább a vállalatok szemüvegén keresztül vizsgálja az adott országok helyzetét, ilyen szempontból szeretne tanácsot, vagy ajánlást tenni az üzleti világnak, hogy az adott országban majd miként érezhetik magukat a vállalatok – magyarázta a műsorban Csath Magdolna közgazdász.

Úgy fogalmazott: egy vállalat számára fontos a társasági adó, ami hazánkban alacsony, fontos a kiszámítható gazdaságpolitika, a költségvetési pálya és az államadósság alakulása.

A 2018-ra becsült gazdasági növekedés lassulást mutat az elmúlt évekhez képest – fűzte hozzá Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza. Mint mondta, a magyar gazdaságot nagyban meghatározza a külső környezet.

Nem lehet a végtelenségig növelni a foglalkoztatottságot

Regős Gábor elmondta, 2010 után nőtt a foglalkoztatottság, ami növelte a gazdaság teljesítményét is. Ugyanakkor a hosszú távú célokat tekintetében fontos kiemelni, hogy nem lehet a végtelenségig növelni a foglalkoztatást, pláne egy olyan demográfiai helyzetben, amilyenben jelenleg Magyarország van – magyarázta a közgazdász.

Hozzátette: az alacsony termelékenységű emberek munkaerőpiacra való visszaterelésével nem lehet nagy gazdasági növekedést elérni. E helyett a hozzáadott értékre, a versenyképességre, az egyetemi képzések szerepének növelésére és számos egyéb területre kellene fektetni a hangsúlyt.

Öt százalék alatti lesz a tavalyi gazdasági növekedés

Varga Mihály az OECD csütörtökön kiadott országelemzéséről szólva kitért arra: a nemzetközi intézmények utólag javítani szokták a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásaikat. A miniszter szerint a 2018-as év jó példa arra, hogy mennyire pesszimista volt az elemzői várakozás; 3,5 százalék volt a legkedvezőbb előrejelzés, ugyanakkor a tavalyi magyar gazdasági növekedés 4,6-4,7 százalék lesz – mutatott rá.

A magyar gazdasági növekedést húzó tényezők közül a pénzügyminiszter kiemelte a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülését.

 Tovább erősítik a foglalkoztatás lehetőségeit

Varga Mihály hangsúlyozta, a munkaerőpiacon az elmúlt években jelentős változás történt, Magyarországon a mintegy 12 százalékosról 3,6 százalékosra csökkent a munkanélküliség, néhány ágazatban munkaerőhiány alakult ki. A magyar kormány nem a bevándorlással kívánja megoldani a foglalkoztatást, a rendelkezésre álló hazai tartalékot szeretnék mobilizálni – jelezte. A magyar munkaerő tartalékának a jelenleg még inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket nevezte, kiemelve a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatottsági arányának növelését.

Varga Mihály elmondta: a következő hónapokban terveznek három-négy olyan intézkedést, amelyek tovább erősítenék a foglalkoztatás lehetőségét mindenki számára.

hirado.hu
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó